Bakan Yazıcı Gazetecilerin Gündeme İlişkin Sorularını Cevapladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bakanlık yeni binasında, seçilen oda ve borsa başkanlarıyla bir araya geldi. Bakan Yazıcı, sırasıyla İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Alanya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şahin ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ile beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

11 Temmuz 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bakanlık yeni binasında, seçilen oda ve borsa başkanlarıyla bir araya geldi. Bakan Yazıcı, sırasıyla İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Alanya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şahin ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ile beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. 

Gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplayan Yazıcı, Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerde son durumun sorulması üzerine şu bilgileri verdi.

"Suriye ile yaşadığımız sorun dolayısıyla Suriye üzerinden gerçekleştiremediğimiz transit ticaretin bir kısmı, Mersin ve İskenderun limanlarından Ro-Ro seferleri yaparak gerçekleştiriliyor. Bu limanları özel sektör işletiyor. Haliyle bu limanlarda ro-ro seferleri yapan şirketler, tüccarlar var. 6 Haziran'a kadar Mısır'a Ro-Ro seferleri yapılıyordu. Bunu yapanlar maliyetleri dikkate alır, ona göre tercih yapar. Ama 6 Haziran'dan itiaren Mersin'den ro-ro sefeleri yapan tüccarlar bunu durdurup, sanıyorum maliyetlerini gözeterek İskenderun üzerinden yapmaya başlamış. Dolayısıyla gazetelerde yer aldığı şekilde, darbe sonrasında Mısır'a yapılan ro-ro seferlerinin Bakanlığımız tarafından durdurulduğu gibi bir durum söz konusu değil."

Bakan Yazıcı, olağanüstü bir durum karşısında Mısır'daki vatandaşların Türkiye'ye getirilmesinin söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine de  "Bu konunun konuşulmasının çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Türk vatandaşlarımızın Türkiye'ye geleceklerine ilişkin bir durum yok. Elbette vatandaşlarımız oradaki faaliyetlerini daha dikkatli sürdürmeye devam ediyor. Ola ki aksi bir durum oluşursa, Türkiye daha önce örnekleri olduğu gibi, vatandaşlarına o hizmeti sunmaya ilişkin gerekli planlamayı yapmıştır" yanıtını verdi.  

-Çözüm süreci

Bir gazetecinin "Çözüm sürecinde tıkanıklık söz konusu mu?" sorusuna Yazıcı, "Çözüm süreci dediğimiz çalışma önemli bir proje. Bizim en büyük zengiliğimiz Merkez Bankası'ndaki rezervlerimiz değil. Onlar elbetteki önemli zenginlik ama bizim en büyük zenginliğimiz kardeşliğimizdir. Bunu zarara uğratacak ve insanımızı hayattan göçüp gitmesine sebep teşkil edecek terörün Türkiye'den arındırılması en büyük hedefimiz. Bu sürecin konuşuluyor olması bile Türkiye'ye huzur, büyük bir sinerji getirmiştir. Çözüm süreci devam ediyor, silahlı terör unsurları ülkemizi terk edip gidiyor" yanıtını verdi.

"Terör örgütünün üst yapılanmasının değiştiği iddiaları çözüm sürecini etkiler mi?" sorusunu da yanıtlayan Bakan Yazıcı, "Biz kişilerle değerlendirme yapıp, bir yol haritası oluşturmayız. Sözü edilen örgütsel yapı yönetsel bir değişklik yapmıştır, bunun üzerinde bir yorum yapmak doğru olacağını düşünmüyorum. Türkiye elbetteki olup bitenleri gözden geçirir. Bir taraftan KCK davaları devam ediyor, bir taraftan da değişikliler oluyor. Bunlar olağandışı süreçler. Bunları hukuksal formatlarla çok kolay ifade edemezsiniz. Bundan tüm toplumun menfaati, terörden arınmaktır" ifadesini kullandı.