Bakan Yazıcı Hemşerileri İle Horon Oynadı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, nisan ayının sonunda veya mayıs ayında Rize'de Ovit Tüneli'nin temel atma töreninin yapılacağını bildirdi. Rizeli olan Bakan Yazıcı, Rize günlerinde oynanan horona katılarak iyi bir Karadenizli olduğunu gösterdi.

30 Mart 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, nisan ayının sonunda veya mayıs ayında Rize'de Ovit Tüneli'nin temel atma töreninin yapılacağını bildirdi. Rizeli olan Bakan Yazıcı, Rize günlerinde oynanan horona katılarak iyi bir Karadenizli olduğunu gösterdi.

Yazıcı, Rize Valiliği ve Ankara Rize Dernekler Federasyonunun ''Çayın Başkenti Tekrar Başkentte” sloganıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Rize Günleri Fuarı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, yurt dışında olması nedeniyle fuarın açılışında bulunamadığını ancak gönlünün burada olduğunu söyledi. Bu tür etkinliklerin başarılı olarak devam etmesinde organizasyonun çok önemli olduğunu ifade eden Yazıcı, bu organizasyonu gerçekleştiren başta Rize Dernekler Federasyonu olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Etkinliğin başladığı günden bu yana başta Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu olmak üzere il, ilçe ve belde belediye başkanlarının tamamının burada olduğuna işaret eden Yazıcı, bu nedenle fuarın son derece verimli geçtiğini kaydetti.

Rize'nin gerçekten çok güzel ürünlerinin bulunduğunu anlatan Yazıcı, önünde bulunan ve geleneksel Rize evinin maketinden yapılan kürsüyü göstererek, ''Bu kürsünün altı görünmese, diyecekler ki şu Rizelilere bakın çatıya çıkmış oradan konuşuyor. Bunun ismi serender. Bunun bir tarihi ve geçmişi var'' dedi.

Bugün Bakanlar Kurulunun olduğunu hatırlatan Yazıcı, buraya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan izin alarak geldiğini, Başbakan'ın gönül dolusu selamlarını getirdiğini kaydetti.

Rize'de, Osmanlı döneminden bu yana konuşulan Ovit Tüneli Projesinin bulunduğunu anlatan Yazıcı, bir süre önce bu projenin ihalesinin gerçekleştirildiğini, şu anda ihale sürecinin incelemesinin devam ettiğini, Nisan ayının sonunda veya mayıs ayında Rize'de Ovit tünelinin temel atma töreninin yapılacağını bildirdi.

-Güney Çevre Yolu-
Rize'de Güney Çevre Yolu Projesinin de yıllardır konuşulduğunu anlatan Yazıcı, bu projenin de ihalesinin yapıldığını, çalışmaların başladığını, resmi temel atma törenin 23 Mart'ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Rize'de gerçekleştirileceğini kaydetti.
Doğu Karadeniz'in doğal güzellikleriyle de çok önemli bir bölge olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
''Doğu Karadeniz'in kalkınmasının hukuksal altyapısını teşkil eden DOKAP projesi de hayata geçirildi. Bu projeyle ilgili bölge müdürlüğü Giresun'da kurulmuş ve inşallah yaylalarımızın, doğal güzelliklerimizin yurt içi ve yurt dışında tanıtımının yapılması suretiyle ekonomik ve beşeri kalkınmasına sağlayacağız. Dünyanın en güzel kayak sporunu yapmaya müsait o alanda da inşallah kayak merkezinin tesisini de yakın zamanda hizmete sokacağız.

Son Singapur gezimizde bizi gezdiriyorlar. Kelebek bahçeleri varmış. Gittik 3-5 kelebek uçuyor. Adamlar bunu pazarlıyor. Bizim dağlarımız kelebek çeşitleriyle rengarenk donanmış, bezenmiş durumda ama biz bunu tanıtamıyoruz. İnşallah DOKAP projesi kapsamında bu güzelliklerimizi herkese tanıtacağız.''

-Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu-
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu da 3 gün önce başlayan etkinliklerin, bugün akşam itibariyle sona ereceğini belirterek, Ankara'daki dostlarına doyamadıklarını söyledi. Gelecek yıl düzenlenecek fuara, eksikliklerini gidererek şimdiden hazırlanmaya başladıklarını anlatan Hacımüftüoğlu, desteklerinden dolayı da Bakan Yazıcı'ya teşekkür etti.

Valilik, belediye, il özel idaresi, kaymakamlıklar ve sivil toplum kuruluşları olarak etkinliğin başladığı günden bu yana herkesin burada olduklarını anlatan Hacımüftüoğulu, ''İşin doğrusu Rize'de yönetimi kim götürüyor diye sorabilirsiniz. Her taraf vekalet bilginiz olsun. Ama burada iyi bir şeyler yaptığımızı herkes biliyor. Rize bundan memnun'' dedi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak da Rizelilerin birlik ve beraberlik içinde böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti.
Rizelilerin her yerde başarılı olduğunu anlatan Özak, ''Rizeliler, siyasette, ticarette, sivil toplumda, bürokraside, özel sektörde başarılı. Bu başarılar tesadüf değil. Çünkü 'hep isabet edene hiç tesadüf denir mi' diye bir söz var. Rizeli her yerde başarılıysa bu tesadüf değildir. Sayın Başbakanımızın dediği gibi Rizeli ne zaman güleceğini, ne zaman gürleyeceğini iyi bilen bir şehrin evladıdır'' diye konuştu.

AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar ise Doğu Karadeniz Turizm Master Projesinin son aşamaya geldiğini belirterek, alternatif turizm destinasyonları ile yörelerin tanıtımına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. Bunun uzun vadede bölgeye çok sayıda turist çekeceğini anlatan Bayraktar, bu proje ile bölgeye 2 milyon turist, 2 milyar dolar döviz, 150 bin istihdam sağlanacağını kaydetti.

 Konuşmaların ardından Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Bakan Yazıcı'ya, doğduğu köyde bulunan ancak daha sonra yıkılan tarihi ahşap köprünün maketini hediye etti. Vali Hacımüftüoğlu, oldukça duygulandığı gözlenen Bakan Yazıcı'ya bu köprünün yeniden inşa edileceğini kaydetti.
Bakan Yazıcı, daha sonra stantları gezerek, yetkililerden bilgi aldı.