Bakan Yazıcı, İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli ile Görüştü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli işe bir araya geldi. Bakanlık makamında yapılan toplantıda, İki ülke arasındaki ticaret hacminin, potansiyelin çok gerisinde olduğunu ifade eden Yazıcı, söz konusu hacmi sosyal, kültürel, tarihsel birlikteliği yansıtacak şekilde daha ileriye taşımak istediklerini kaydetti.

29 Temmuz 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli ile bir araya geldi. Bakanlık makamında yapılan toplantıda, İki ülke arasındaki ticaret hacminin, potansiyelin çok gerisinde olduğunu ifade eden Yazıcı, söz konusu hacmi sosyal, kültürel, tarihsel birlikteliği yansıtacak şekilde daha ileriye taşımak istediklerini kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacmini arttırmaya gayret gösterdiklerini belirterek, "Türkiye ile İran, yakın bir tarihte 30 milyar dolar ticaret hacmini gerçekleştirecektir" dedi.
Yazıcı, "2012 yılında toplam 22 milyar dolarlık dış ticaretimizi hedefimiz olan 30 milyar dolar seviyesine taşımak hususunda her iki ülke gümrük idarelerine büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Biz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gerek Gümrük İdareleri Başkanları düzeyinde yaptığımız çalışmalar, gerekse de ülkelerimiz arasında ve gümrükler alanında yapılan karşılıklı anlaşmalar muvacehesinde bu hedefi yakalamak için çaba sarf ediyoruz. İnanıyorum ki Türkiye ile İran yakın bir tarihte 30 milyar dolar ticaret hacmini gerçekleştirecektir" ifadelerini kullandı.
 
"İki Ülke Gümrük İdareleri Arasındaki İşbirliğinden Dolayı Çok Memnunuz"
Büyükelçi Bikdeli de her iki ülkenin gümrük idareleri arasındaki işbirliğinden dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

İki ülke arasında işbirliğinin daha ileri noktalara taşınması için gerekli iradenin olduğunu söyleyen Bikdeli, "Yapacağımız çalışmalarla ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirebiliriz" ifadesini kullandı.

Öte yandan, görüşmede Türkiye ile İran arasındaki kara hudut kapılarının son durumu, iki ülke arasındaki kara hudut kapılarının ortak kullanımına ilişkin yaşanan gelişmeler, açılması düşünülen yeni kara hudut kapıları, kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliği gibi ikili ilişkilerin yanı sıra; İpek Yolu Girişimi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi çok taraflı platformlardaki işbirliği imkanlarının da görüşüldüğü kaydedildi.