Bakan Yazıcı Japon Büyükelçi Yokoi'yi Makamında Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi’yi makamında kabul etti.

23 Ocak 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi’yi makamında kabul etti.
 
Yapılan görüşmede bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, Türkiye ile Japonya arasında mevcut dostane ilişkilere değindi. Yazıcı, iki ülkenin ilişkilerinin bugüne kadar sorunsuz bir şekilde seyrettiğini vurgulayarak, Japonya ve Türkiye Başbakanlarının karşılıklı ziyaretlerinin ilişkileri derinleştirmek açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Ocak 2014 tarihlerinde gerçekleştirdiği Japonya resmi ziyaretinden memnun döndüğünü ifade eden Yazıcı, bu vesileyle ilişkilerin ivme kazanmasını beklediklerini ve özellikle ticaret ve yatırım alanında Türk ve Japon işadamlarının birçok projede ortaklık yaptığının altını çizdi.
 
Gümrüklerin, uluslararası ticaretin güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi açısından uyumlu işbirliğini sağlama yönünde önemli rol üstlendiğini de hatırlatan Bakan Yazıcı, Japonya’nın bu hususun her zaman farkında olan ve buna göre hareket eden bir ülke olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin, Japonya ile ikili ve uluslararası düzeyde ilişkilere büyük önem atfettiğini de belirten Yazıcı, Japon vatandaşı olan Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya’yla Türk Gümrük İdaresi’nin yakın bir işbirliği tesis ettiğini ve Türkiye’nin, Mikuriya’nın Genel Sekreter seçilmesine ciddi katkı sunduğunu sözlerine ilave etti.  İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 3.5-4 milyar dolar seviyelerinde seyrettiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını ve dış ticareti daha ileri bir seviyeye taşımak için iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın imzalanması gerektiğini ifade etti.
 
Bakan Yazıcı, Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın imzalanmasına ilişkin sürecin 1997 yılında başlatıldığını belirtti.
 
Yazıcı, iki ülke idareleri arasında görüşmelerin olduğunu; bu çerçevede en son yazının Türkiye tarafından 4 Aralık 2013’te Japonya’ya iletildiğini ve anlaşmanın, Başbakan Erdoğan’ın son Japonya ziyaretinde imzalanmasının planlandığını ancak Japon tarafında hazırlıkların tamamlanmaması sebebiyle imzalanamadığını belirtti.  
 
Söz alan AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu, Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın imzalanmasına dair sürecin hızlandırılması için Japonya’dan teknik bir heyetin Türkiye’ye daveti hususunda Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği nezdinde girişimde bulunmayı ve bu minvalde Genel Müdürlüğü tarafından resmi bir davet yazısı yazılmasını önerdi.  Bakan  Yazıcı da bu konudaki işlemlerin hemen başlatılarak sürece ivme kazandırılması talimatını verdi.

Yazıcı, iki ülke arasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünün Karşılıklı Tanınması Anlaşması’nın imzalanmasına ilişkin sürecin de başlatılması hususunun altını çizdi.

Büyükelçi Yutaka Yokoi, özellikle Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın imzalanmasına ilişkin süreçte gerekli girişimlerde bulunacağını belirterek, aralık ve ocak aylarında Japonya’da resmi tatiller olduğundan sürecin en az üç ay alabileceğini hatırlattı. Yokoi, ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin Marmaray ve Sinop’a yapılması düşünülen nükleer santral projeleri gibi önemli projelerle ve özellikle Japon firma ve işadamlarının Türkiye’ye artan ilgi ve yatırımlarıyla daha da güçlendiğini; ancak bu gelişmelere rağmen mevcut potansiyelin halen düşük seviyelerde seyrettiğini de sözlerine ekledi.
 
Büyükelçi Yokoi, Bakan Yazıcı’yı en yakın süre zarfında özellikle de ‘kiraz mevsimi’ olan nisan ayında Japonya’ya davet etti. Yazıcı ise  bu ziyaretten memnuniyet duyacağını ve Karşılıklı İdari yardım Anlaşması’nın imzalanmasına dair gerekli işlemlerin tamamlanması halinde Japonya ziyareti esnasında muadili Japon Bakanla bu anlaşmayı imzalayabileceğini ifade etti.
 
Yokoi, kabulden dolayı Bakan Yazıcı’ya şükranlarını sunarak, Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan’ı geçtiğimiz hafta Tokyo’da misafir ettiklerini ve bu çerçevede Erdoğan’la, Japonya Başbakanı Shinzo ABE arasında iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirme hususunda açık bir iradenin ortaya konulduğunu belirtti. Bakan Yazıcı’nın da özellikle gümrük ve ticaret konusunda desteklerini ve işbirliklerini beklediklerini ifade etti.