Bakan Yazıcı Mezun Olduğu Okulun Öğrencilerini Misafir Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan ile Türkiye arasında pasaportsuz geçişlerin başlamasının ardından son zamanlarda bazı kişilerin Batum'a gidip kumar oynadıkları veya etik dışı davranışlar içerisine girdiklerine ilişkin duyumlar aldıklarını belirterek, ''Bunlar kısmen doğrudur veya abartıdır ama bunlara bir önlem almamız gerektiğini düşünüyoruz. Pasaportlu giriş çıkışlarda alınan 15 lira gibi bir ücreti, kimlikli çıkışlarda da alabiliriz'' dedi.

30 Mart 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan ile Türkiye arasında pasaportsuz geçişlerin başlamasının ardından son zamanlarda bazı kişilerin Batum'a gidip kumar oynadıkları veya etik dışı davranışlar içerisine girdiklerine ilişkin duyumlar aldıklarını belirterek, ''Bunlar kısmen doğrudur veya abartıdır ama bunlara bir önlem almamız gerektiğini düşünüyoruz. Pasaportlu giriş çıkışlarda alınan 15 lira gibi bir ücreti, kimlikli çıkışlarda da alabiliriz'' dedi.

Yazıcı, bakanlık binasında bir grup İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerini kabul etti. Öğrencilerle sohbet eden ve sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, üniversite sınavında aldığı puanla çok sayıda bölüme girebileceğini ancak hiç düşünmeden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydını yaptırdığını anlattı. Hukukçuların sadece doktorluk ve mühendislik yapamayacağını, bunların dışındaki tüm alanlarda çalışabileceğini ifade eden Yazıcı, çünkü her işin ve faaliyetin mutlaka bir hukukunun bulunduğunu söyledi.
Mezun olduktan sonra bir süre hakimlik ve avukatlık yaptığını anlatan Yazıcı, bu süre içinde yaşadığı ilginç anılarını da öğrencilerle paylaştı.
Sivas davasıyla ilgili bir soru üzerine Yazıcı, bu davada yargılanıp hüküm giyenlerin kışkırtılmış eylemciler olduğunu, ancak bu olayı planlayanların ve asıl faillerin bulunamadığını kaydetti.

Dindar gençlik
Bir öğrencinin, ''Başbakanımız dindar bir gençlik hayal ettiğini söyledi. Siz nasıl bir gençlik hayal ediyorsunuz'' şeklindeki soruya Bakan Yazıcı''İnsanların inançlı olması bana göre önemli. Neye inanıyorsa, bu felsefi düşünce anlamında da olabilir, dini inanç anlamında da olabilir. İnsanların bu değerlerle donatılmış, bunlara sahip çıkarak yetişmeleri ayrıca kendilerine bir iç denetim sağlayacağı inancındayız. Yani Başbakanımızın bu anlamda o sözünü doğru buluyorum''yanıtını verdi.
Yazıcı, Türk milletinin geçmişine bakıldığında bu değerlere önem verildiği zamanlarda daha diri, daha güçlü olduğunun görüleceğini söyledi.
Bakan Yazıcı'ya, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticari hayata ne gibi değişiklikler getireceği de soruldu. Ticari alanın bir düzenlemeye ihtiyacı bulunduğunu, bunun için uzun zamandır çalışma yapıldığını ifade eden Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, ticareti hayatı kolaylaştıracağını, daha şeffaf ve daha güvenli hale getireceğini söyledi. Bu süreç içinde eleştirilerin olabileceğine dikkati çeken Yazıcı, katkı yapabilecek tüm eleştirileri dikkatle ele alacaklarını gerekirse bunları parlamentoya taşıyabileceklerini belirtti.

Yeni anayasa
Yazıcı, bu dönemde yeni bir anayasa yapılıp yapılamayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de bu konuda ümitsiz olmamak gerektiğini söyledi. Bugüne kadar 5 anayasa yapıldığını, bunların bir kısmının olağanüstü dönemlerde, son iki tanesinin de darbeciler tarafından hazırlandığını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
''İlk defa Türk milleti, doğrudan doğruya kendisine ait anayasayı yapma imkanına erişmiş bulunuyor. Bu Türkiye için bir şans. Anayasa yapma hakkı millete aittir, bu hakkından da vazgeçmez. Dolayısıyla hiç bir siyasi partinin, Mecliste milletin vekili olarak görev yapan hiç bir parlamenterin bu ve böylesi süreçlerin oluşturduğu anayasalarla bu ülkenin yönetilmesine milleti icbar etme hakkı ve lüksü yok. O halde herkes seçimden önce halka verdiği taahhüt kapsamında görevini, ödevini parlamento çatısı altında yapmak durumda diye düşünüyorum. Hiç bir zaman ümitsiz olmayalım. İnşallah bu parlamento, bu imkanı kullanıp yeni bir anayasa yapar''
Öğrencilerin ardından bir gazetecinin, Gürcistan ile Türkiye arasında pasaportsuz geçişlerin başlamasının ardından o bölgede kumar oynanmasının arttığına yönelik haberleri nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Yazıcı, şunları söyledi:
''Geçen yıl ocak ayında 150 bin kişi giriş çıkış yapmış, bu yıl 180 bin kişiye yükselmiş. Çok sayıda kişinin Batum'a gidip kumar veya etik dışı davranışlar içerisine girdiklerine ilişkin duyumlar, bilgiler bize geliyor. Bunlar kısmen doğrudur veya abartıdır ama bunlara bir önlem almamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyu Bakanlar Kuruluna da taşıdık. Büyük bir ihtimalle pasaport taşıyanlardan aldığımız çıkışlarda 15 lira gibi bir ücretin, kimlikli çıkışlarda da alınmasının bir fren işlevi göreceğini düşünüyoruz. İkincisi, giriş çıkışlarda gümrük kanunu gereği insanların beraberinde getirebildiği ürünler var. Bunları da en erken 3 günde bir getirebilirler. Ancak kimlikli giriş ve çıkışlarda bu belirleme henüz gerçekleşmediği için büyük olasılıkla bu tür ürünleri getirmek için de giriş çıkış yapanlar var. Dolayısıyla kimlik kontrolünü yapan Emniyet Genel Müdürlüğü ile bakanlığım arasında çalışma devam ediyor. Onların kimlik kontrolünü yaptıkları MERNİS'ten bir portalın gümrük memurları tarafından da kullanılmak suretiyle bu kontrolü yapacağız. Bunu yaptığımız zaman bunun da caydırıcı olacağı kanısındayım.''