Bakan Yazıcı, MÜSİAD Heyetini Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti. Bakanlık toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Yazıcı, Tüketicinin Korunması Kanun Tasarısı, perakende sektörünün sorunları ve bankalarla ilgili konularda açıklamalarda bulundu.

24 Temmuz 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti. Bakanlık toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Yazıcı, Tüketicinin Korunması Kanun Tasarısı, perakende sektörünün sorunları ve bankalarla ilgili konularda açıklamalarda bulundu.


Tüketicinin Korunması Kanun Tasarısı'na ilişkin, "Henüz kanunlaşmadı ama akıllı insan beklemez ve tedbirini alır, yolunu belirler ve rotasını çizer. (Bankalar) şimdiden kendilerine çeki düzen vermeye başlamışlar, bundan da biz memnuniyet duyuyoruz" diyen Bakan Yazıcı, MÜSİAD'ın, Türkiye'nin ekonomik ve buna bağlı sosyal hayatında önemli bir kesimi temsil ettiğini belirtti. Bakan Yazıcı, MÜSİAD'ın çalışmalarını yakından takip ettiklerini de söyledi.

Ramazan dolayısıyla yardımlaşma ve dayanışmanın önemine işaret eden Yazıcı, dünyada açlık sınırının altında yaşayan 1 milyar insan bulunduğunu, Türkiye'nin böyle bir sorununun olmadığını anlattı.

Yazıcı, bakanlık olarak bu yılın başında hayata geçirdikleri, "yetkilendirilmiş yükümlülük", "yerinde gümrükleme", "izinli gönderici" ve "ortak transit sistemi" projeleri hakkında da bilgi verdi ve amaçlarının iş dünyasının ve ticaret erbabının rekabet gücünü artırmak olduğunu söyledi.
 
"Akıllı insan beklemez"
Bakan Yazıcı, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Bankaların aldıkları bazı ücretlerden vazgeçmeleri konusunda yeni bir karar var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Yazıcı, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Tüketicinin Korunması Kanunu Tasarısı'nın henüz yasalaşmadığına dikkati çeken Yazıcı, "Ama akıllı insan beklemez ve tedbirini alır, yolunu belirler ve rotasını çizer. Bankalar da ticaret yapan müesseselerdir ve para alıp satarlar. Tacirler de basiretli olur. Demek ki basiret egemen olmuş ve şimdiden kendilerine çeki düzen vermeye başlamışlar, bundan da biz memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Siirt Valisi'nin "PKK'ya katılımın son dönemde arttığı" şeklindeki açıklamaları da sorular Yazıcı, valinin beyanı üzerine görüş bildirmeyeceğini ifade etti.
Yazıcı, bir başka soruyu yanıtlarken de perakende ticaretinin düzenlemesine yönelik taslak üzerinde çalıştıklarını, yakın zamanda bunu Bakanlar Kuruluna taşıyacaklarını belirtti. Şu anda gündemlerinde Tüketicinin Korunması Kanunu Tasarısı olduğunu anlatan Yazıcı, TBMM açılır açılmaz bunu yasalaştıracaklarını söyledi. Yazıcı, perakendenin de sorunlu bir alan olduğunu ve düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Müsiad'dan 3 Rapor
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da dernek olarak hazırladıkları "Küresel kriz ve istihdam raporu", dış politika değerlendirmeleri yaptıkları bir rapor ve ekonomi raporu olmak üzere 3 ayrı raporu bugün Bakan Yazıcı'ya sunacaklarını söyledi.
Ekonomi raporunun bu yılki konusunun güven ekonomisinde büyümenin finansmanı olduğunu anlatan Olpak, işadamının iş yapabilmek için huzur, güven ve istikrar istediğini, bu kavramların kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.
Teşvik paketini içerik olarak son derece doğru bulduklarını ifade eden Olpak, işadamlarının yatırım yapmak için doğru finansmana ulaşmasının da önemli olduğunu vurguladı.