Bakan Yazıcı Tekirdağ'da Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tekirdağ'da gerçekleştirilen 'Kolay Ticaret, Büyük Türkiye'' projesinin tanıtım toplantısı öncesi bir araya geldiği gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin, önemli olduğu kadar hassas bir konu olduğunu söyledi.

10 Nisan 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tekirdağ'da gerçekleştirilen 'Kolay Ticaret, Büyük Türkiye'' projesinin tanıtım toplantısı öncesi bir araya geldiği gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin, önemli olduğu kadar hassas bir konu olduğunu söyledi.
Yazıcı, çözüm süreci komisyonunun kurulmasıyla ilgili, ''Umuyorum ve diliyorum ki bu komisyonun, sürecin ilerlemesine, beklediğimiz hedefe Türkiye'yi vardırmada katkısı olur'' dedi.
Çözüm sürecini, derinliği olan bir konu olarak değerlendiren Yazıcı, "Bu konuya ilişkin süreçleri, değerlendirmeleri çok serin kanlı ve dikkatle yapmak zorundayız. Siz katkı vereceğim derken bir değerlendirme yaparsınız, söyleyeceğiniz bir sözcük, bu sürecin ilerlemesini istemeyenler tarafından bir araca dönüşebilir'' diye konuştu. 
Yazıcı, mecliste verilen önergenin çözüm sürecine katkı sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti: 

''Mecliste çözüm süreci olarak nitelediğimiz projeyle ilgili bir araştırma önergesi verildi. Bizim rejimimize göre, hükümet parlamentodan oluşur. Parlamento hükümeti denetler, hükümet parlamentoya hesap verir. Ancak 'Meclis ayağı eksik' diye bir eleştiri vardı. Ben o kanaatte değilim. Hem o eleştiriyi karşılamak hem de meclisin varsa yapabilecekleri, bunları belirlemek üzere verilmiş önergenin dün müzakeresi yapıldı. Umuyorum ve diliyorum ki bu komisyonun, sürecin ilerlemesine, beklediğimiz hedefe Türkiye'yi vardırmada katkısı olur. Bu önergeyle mecliste yapılan tartışmalara da takılı kalmayalım. Eksisi var, artısı var, amacı aşan sözler var ama hedefe odaklanalım.'' 

-"Cumhuriyet Hepimizin Kazanımı"- 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında T.C. ibaresinin kaldırılmasıyla ilgili soru üzerine, konunun yanlış anlaşıldığını vurguladı. 

Konuyla ilgili açıklamayı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yaptığını hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti: 

''İlgili bakan arkadaşımız açıklama yapmış. Anlaşılan bunda bir yanlış anlama var. Bu yanlış anlama da yaygın hale getirilmeye çalışılıyor. Bunlar yanlış. Cumhuriyet hepimizin kazanımı. Bizim kurumlarımızın başında T.C. ifadesi yer alıyor. Tabii kamu kuruluşlarının tanımı amacıyla bu logo kullanılır. Bu konulara fazla takılmayalım. Bakanlık da yeniden yapılandırıldı. Yapılandırılan bakanlıkların logoları üzerinde çalışmalar oldu. Bakanlığın ana logosunda T.C. ibaresi var. Cumhuriyet ile ilgili hiç kimsenin bir tartışması olamaz. Rahat olalım, Cumhuriyet hepimizin. T.C. hepimizin kalbinde.'' 

-"Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler Bizimİ İçin Büyük Bir Pazar"- 

Bakan Yazıcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin olduğuna işaret ederek, kişi başına gelirin de 25 bin doların üzerine çıkarılmasının amaçlandığını dile getirdi. 

Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girmesiyle büyük kazanımlar elde ettiğini anlatan Yazıcı, "Bu süreç de çok tartışıldı. Türkiye, bana göre Gümrük Birliği'ne girmesiyle büyük kazanımlar elde etti. Biz bugün sadece çevremizde değil, İpek Yolu'ndaki ülkelerle de her yıl toplantılar yapıyoruz. Bugün itibarıyla baktığımızda 152 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 50-55'ini de AB üyesi ülkelere yapıyoruz. AB üyesi ülkeler bizim için büyük bir pazar'' değerlendirmesinde bulundu. 

-Mersin Limanı'nda El KonulanÇeltik- 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Mersin Limanı'nda el konulan çeltikle ilgili de konunun yargıda olduğunu hatırlattı.

Konuyla ilgili teknik takip ve araştırmanın birkaç ay önce başladığını aktaran Yazıcı, şöyle konuştu: 

"Biz gümrük kapılarımızda, kara, hava, deniz her neresiyse koruyucu, kollayıcı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Savcılığın gizlilik kararı var. Yargı süreci devam ediyor. Aynı olayla ilgili, 'başka limanlardan başka yerlerden ithalat olmuş mu-' şeklindeki çalışmalar sonucu, Tekirdağ'da da bu tür ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Konu savcılıkla paylaşıldı. Bizim bu olayla ilgili kolluk görevini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, emniyetle koordineli şekilde sürdürüyor. Bu ürünlerin ne olacağıyla ilgili özel kanun var. Tabii yargı sonucu, kanun çerçevesinde değerlendirmeleri yapacağız."



 

  •