Bakan Yazıcı, Türkiye-Slovenya 5. Dönem KEK Toplantısı'nda Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye-Slovenya Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı'nın kapanış töreni öncesinde Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile görüştü.

20 Şubat 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye-Slovenya Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı'nın kapanış töreni öncesinde Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile görüştü. 

İki ülke arasındaki mevcut ticari ilişkilerin ve ileride hayata geçirilmesi planlanan projelerin konuşulduğu görüşmede Yazıcı, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan memnun olduklarını ifade etti.

Başarılı bir çalışmanın neticesinde hazırlanan ve 3 ana başlıktan oluşan, oldukça önemli alt başlıklara sahip bu protokolün, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi anlamında büyük önem taşıdığını dile getiren Yazıcı, Karma Ekonomi Komisyonu toplantılarının belirli aralıklarla yapıldığını, ilgili bakanlıklarla yapılan protokollerin bir yol haritası olduğunu vurguladı.

İçinde vizeler, enerji, kültür turizmi, taşımacılıkla ilgili alt başlıklardan oluşan anlaşmaların önemine değinen Yazıcı, Türkiye ile Slovenya arasında karşılıklı idari yardım anlaşmasının 2006’da imzalandığını, 2011’de yürürlüğe girdiğini söyledi. Bakan Yazıcı “Dostluğumuz ve ilişkilerimiz son derece güçlü. İki ülke arasında imzalanan Stratejik İşbirliği Anlaşması da bunu gösteriyor” dedi.

Bakan Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü. “İlişkilerimizi daha güçlü bir zemine oturtmayı hedefliyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ticari hacme baktığımızda, istenilen düzeyde olmadığını söyleyebiliriz. Bu rakamı imzaladığımız anlaşmayla artıracağız. Şu an iki ülke arasında 970 Milyon Dolar düzeyindeki ticari hacmimizi ilerleyen süreçte artırmayı planlamaktayız” şeklinde konuştu. Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “AB üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülke olarak 1996’dan beri Gümrük Birliği Anlaşmasına uygun olarak ticari ilişkilerimizi yürütüyoruz. Ancak çözülmesi gerekn bir vize sorunu var. Slovenya ile aramızda aştığımız bu vize sorununu tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerle de aşmayı, eşyanın dolaşması ile ilgili şartların ve kısıtlamaların ortadan kaldırılmasını planlamaktayız”
Slovenya’nın, Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki olumlu tutumundan dolayı müteşekkir olduklarını ifade eden  Yazıcı, iki ülke arasında ortak çalışmalar yapılacak çok mecra olduğunu da söyledi.
 
Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec de Türkiye’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını, iki ülke arası ilişkileri güçlendirecek ilişkilerin güçlenmesi için yapılan çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini ifade eden Erjavec, vize konusunda Türkiyeli öğrencilere pozitif ayrımcılık yaptıklarını, 2013 yılında 400 Türk öğrenciye ücretsiz vize verdiklerini söyledi. Önümüzdeki süreçte İstanbul’da da bir konsolosluk açmayı planladıklarını söyledi.
 
Konuşmaların ardından Bakan Hayati Yazıcı ile Erjavec birbirlerine hediye verdiler. 

Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile görüşmesinin ardından, Türkiye-Slovenya Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı'nın kapanış törenine katılan Yazıcı, Slovenyalı konukları Türkiye'de görmekten memnuniyet duyduklarını söyledi. 

"İki ülke ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra bölgesel ve küresel konularda da ortak hareket etmeli" diyen Yazıcı, bu çerçevede ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak mekanizmalar geliştirilmesinin önemine işaret etti. 

Ülkeler arasındaki ticaret hacminin geçen yıl sonu itibarıyla 970 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu anlatan Yazıcı, 2002 yılından bu yana dış ticaret hacminde önemli mesafe katedildiğini dile getirdi. 

İki ülkenin de siyasi ve ekonomik anlamda işbirliğinin gelişmesi için yoğun çaba harcadığını ifade eden Yazıcı, AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'ye verdiği destekten dolayı Slovenya'ya teşekkür etti. 

İkili Görüşmede Gündeme Gelen Konular

5. Dönem KEK protokolünün içeriği hakkında da bilgi veren Yazıcı, protokolün ticari ve ekonomik ilişkilere dair olduğunu söyledi. 

Konuk Başbakan Yardımcısıyla yaptıkları ikili görüşmede vize konusu üzerinde de durduklarını aktaran Yazıcı, "Slovenya AB üyesi bir ülke konumunda ve AB ile Türkiye arasında vize sorunu yaşanıyor. Slovenya Türk vatandaşlarına vize verme konusunda sıkıntıya yol açacak bir uygulama içerisinde olmadıklarını samimi bir şekilde beyan etmişlerdir. Bundan duyduğumuz memnuniyeti ifade ettim" diye konuştu. 

AB'nin öncü olduğu serbest ticaret anlaşmalarının da (STA) görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Yazıcı, AB'nin 3. ülkelerle STA imzalanması sırasında Türkiye STA ile görüşmelerinin eşzamanlı yürütülmesinin yararlı olduğunu dile getirdi.

Uluslararası taşımacılığın da ikili görüşmede gündeme gelen konulardan olduğunu anlatan Yazıcı, "İki ülke arasındaki taşımacılıkta sorun yaşanmıyor ama ülkeleri aşan transit taşımalarda sorunlar yaşanıyor" dedi. 

Protokolde yer alan hususlardan bir tanesinin enerji alanına ilişkin olduğunu bildiren Yazıcı, Slovenya'nın enerji sektörünün ihtiyacı olan ekipmanları üretme kapasitesine sahip olması nedeniyle Türkiye'de firmalarla çalışmaların daha hızlı yapılması konusunda görüş birliği oluşturduklarını belirtti. 

"Türkiye'yi En Kısa Zamanda AB'de Görmek İstiyoruz"

Slovenyalı Bakan Erjavec de Türkiye'nin ülkeleri açısından stratejik bir ortak olduğunu söyledi. 

Başta enerji olmak üzere 3. ülkelerde işbirliğinin önemine işaret eden Erjavec, diğer sektörlerde de birçok işbirliği fırsatları bulunduğunu dile getirdi. Transit geçiş belgesiyle ilgili sorunların farkında olduğunu belirten Erjavec, Slovenya'ya dönüşünde ilgili bakanlıklarla konuyu görüşeceğini ifade etti.

Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci konusunda da değerlendirmelerde bulunan Erjavec, "Slovenya üyelik konusunda Türkiye'ye her zaman destek verecek. Slovenya Türkiye'yi en kısa zamanda AB'de görmek istiyor" diye konuştu.

Ervajec, vize serbestliği konusunda Türkiye'nin her zaman Slovenya'dan destek bekleyebileceğini sözlerine ekledi.

Toplantının kapanışında ülkeler arasında ticari ve ekonomik konularda işbirliğini öngören protokol imzalandı.  

Toplantıda AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da hazır bulundu.