Bakan Yazıcı Üniversite Öğrencilerini Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimi Bölümü öğrencilerini kabul etti. Öğrencilerin gündeminde Tüketici Hakem Heyetleri Raportör kadrolarına alımda kendi bölümlerinin de yer alması vardı. ​

14 Mart 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimi Bölümü öğrencilerini kabul etti. Öğrencilerin gündeminde Tüketici Hakem Heyetleri Raportör kadrolarına alımda kendi bölümlerinin de yer alması vardı.



Konuşmasında tüketici haklarına ilişkin düzenleme yaptıklarını hatırlatan Yazıcı, bankalaralanında yapılan düzenlemenin kavga ederek değil paylaşarak yapılacağını söyledi. Düzenlemelerin diğer alanının inşaat sektöründe olduğunu belirtenYazıcı"Maketten satışlar konusunda düzenleme var. Bu alanda da tüketiciyi koruyucu bir formülasyon arayışı içindeydik. Ona da sigortalama hukuku düzenlemesi getireceğiz" ifadesini kullandı.




REKABET KURUMU'NDAN 12 BANKAYA 1,1 MİLYAR TL CEZA
Programın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yazıcı, Rekabet Kurumu'nun, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında mevzuatın ihlal edildiği gerekçesiyle 12 bankaya 1 milyar 100 bin TL ceza kesmesine ilişkin,"Rekabet Kurumu'nun 12 bankayla alakalı verdiği ve henüz yazılıp gerekçesi açıklanmayan bir karar üzerinde yorum yapmam doğru olmaz. Bankalarımız bizim için önemli ama Rekabet Kurumu da bir hayli önemli. Rekabet Kurumu'na gelen şikayetler sonucu bir karar verilmiş. Rekabet Kurumu da vermiş olsa bu kararın yargı yolu açıktır" dedi.

"Kararın isabetli ya da isabetsiz olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapamam" diyen Yazıcı, "Rekabet Kurumu hiçbir sebep görmeden yaptırım uygulamaz. Orada da ekonomik gidişatı ve piyasayı gözetmek suretiyle minimum seviyede ceza takdir edilmiştir. Peşin ödemeler olursa da yüzde 25 indirimi var. Bunu bankalar oturup değerlendirecektir. Yargıyla kesinleşince daha sağlıklı yorum yapılır ancak Rekabet Kurumu da 'birisine ders vereyim' diye hukuki zemini olmayan bir karar vermez" diye konuştu.

TİCARİ KREDİLERDE EŞ RIZASININ KALDIRILMASI
Bankalardan ticari işletmelere alınan veya işletme adına kefil olunan kredilerdeki eş rızası uygulamasının kalkmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bakan Yazıcı, Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından bu konudaki şikayetlerin artış gösterdiğini bildirerek, "Konuyu irdelediğimizde o konu mantığı itibariyle doğru ama alanı itibariyle yanlıştı. Ekonominin dinamizmini engelliyordu. Tarafın görüşlerini aldık" şeklinde konuştu. Eşler arasında ayrım yapılmadığına dikkat çeken Yazıcı, "İşletmeci kadınsa kocasının rızasını alacaktı. Düzenlemeden herkes memnun kaldı" dedi.

Görüşmenin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Hacettepe Üniversitesi öğrencilerine makamını gezdirdi.Yazıcı, tarihi Bakanlık binasının öneminden bahsetti.