Bakan Yazıcı, Yemen’de Cumhurbaşkanı Hadi ile Biraraya Geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Yemenli yetkililerin, yasadışı silah sevkıyatı iddialarını iki ülke ilişkilerini bozmak isteyenlerin faaliyetleri olarak görmesi beni mutlu etti" dedi.

14 Mayıs 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı"Yemenli yetkililerin, yasadışı silah sevkıyatı iddialarını iki ülke ilişkilerini bozmak isteyenlerin faaliyetleri olarak görmesi beni mutlu etti" dedi.

Bakan Yazıcı, Yemen ziyaretinin son gününde, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı ofisinde gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren toplantı, gazetecilerin görüntü almasının ardından kapalı olarak devam etti.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Yazıcı, Yemen'de "Türkiye menşeli silah kaçakçılığı" iddialarına açıklık getirerek, "Yemenli yetkililerin, yasadışı silah sevkıyatı iddialarını iki ülke ilişkilerini bozmak isteyenlerin faaliyetleri olarak görmesi beni mutlu etti" diye konuştu.
Yemen'e geldiği ilk günden itibaren gerek mevkidaşı bakanlarla gerek Cumhurbaşkanı Hadi ile görüşmesinde çok sıcak karşılandığını belirten Yazıcı, iki ülke arasındaki ticari hacmi arttırmaya yönelik önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Hadi ile görüşmesine de değinen Yazıcı, Hadi'ye Türkiye'nin iki ülke arasındaki ilişkilere bakış açısını anlattığını belirterek, "Kendisine, Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın selamlarını ilettim" diye konuştu.



-"Hiçbir iddia, iki ülke dostluğunu bozamayacak"-
Yazıcı, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanı Hadi, bana iki ülke dostluğunun çok kuvvetli olduğunu söyledi. Görüştüğüm diğer Yemenli yetkililer gibi sayın Cumhurbaşkanı Hadi'nin de ele geçirilen silahlar konusunda herhangi bir şüphesinin olmadığını gördüm. Hiçbir iddia, iki ülke dostluğunu bozamayacak. Önceden yaşanmış olaylar, geçmişte kaldı."

Görüşme esnasında, kamuoyunu yanlış yönlendiren provokatif söylem ve değerlendirmeler olduğunun altını çizdiğini kaydeden Yazıcı, Türkiye'den gelen ve beyan dışı bir yöntemle gizlenerek yapılan bir takım sevkıyatların olduğunu ve bu sevkıyatlardan kuru sıkı tabancalar çıktığını Hadi'ye anlattım" ifadelerini kullandı.
Yazıcı, Mersin'den yola çıkan ve Aden'de sonlanan sevkıyatların yolda yükünün değiştirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde de durulduğunu ancak incelemeler neticesinde böyle bir uygulamaya ulaşılamadığını kaydetti.

Kuru sıkı tabancaların modifiye edilmesiyle küçük balistikli mermi atma özelliği kazanabileceği iddiaları üzerinde de durduklarını ifade eden Yazıcı"Yemenli yetkililerden bu silahların modifiyeli ve kuru sıkı numunelerini temin ederek Türkiye'de incelemek üzere yanımızda götüreceğiz" şeklinde konuştu.
Bu konudaki tüm detayları Hadi ile paylaştığını belirten Yazıcı, "Hadi, değişik şehirlerde kaçakçıların faaliyetleri sonucu Yemen'e getirilmiş bir takım silahlar ele geçirildiğini belirtti. Bu silahların Belçika ve Avusturya menşeli olduğunu belirten Hadi, bu sevkıyatların arasına Türkiye'den de silah katılmış olabileceği ihtimalini dile getirdi"dedi.

Görüşmede Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da hazır bulundu