Bakan Yazıcı'dan Ahilik Haftası Kutlama Mesajı

Ahilik kültürünün tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yapılan Ahilik Haftası münasebetiyle; siz ahi kardeşimi tebrik ediyorum. Yaklaşık bin yıllık geçmişiyle Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan; ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat felsefesidir.

17 Eylül 2012

Kıymetli Ahi kardeşim,
Ahilik kültürünün tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yapılan Ahilik Haftası münasebetiyle; siz ahi kardeşimi tebrik ediyorum.
Yaklaşık bin yıllık geçmişiyle Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan; ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat felsefesidir.
Ahiliğin iktisadi hayata getirdiği kurallar, üretimden tüketime tüm aşamaları düzenleyen bir sistem oluşturmaktadır.
Ahilik; üretimde ihtiyaçları ve kaliteyi önde tutmak, tüketimde israftan kaçınmaktır.
Ahilik; iyilikleri yaymak, kötülükleri engellemektir.
Ahilik, başkasını kendine tercih etmektir.
Ahilik, fakir ile zengini bir tutmaktır.
Ahilik, tüm toplumsal ve ticari ilişkilerde dürüst ve güvenilir olmaktır.
Ahilik; iş ve meslek ahlâkına saygılı olmak, hak ve hukuka riayet etmektir.
Ahilik, saygılı, şefkatli ve güler yüzlü olmaktır.
Ahilik; cömertliktir, misafirperverliktir, hizmettir.
Ahilik; nimeti paylaşmak, mihneti gizlemektir.
Özündeki güzel ahlak, dürüstlük, kardeşlik, paylaşma ve kanaat gibi değerleri yitirmeden günümüze kadar getiren Ahiliği, mesleğinizi ifa ederken yaşadığınız ve yaşattığınız için size, memleketimiz ve milletimiz adına gönülden teşekkür ediyorum.
Sizin gibi değerli esnaf ve sanatkârlarımızın ocağı tüttükçe, ülkemiz şüphesiz çok daha büyüyecek, çocuklarımız geleceğe güvenle bakacaktır.
Dilerim ki, mesleğinizde aynı titizlikle daha nice uzun seneler çalışarak çıraklar, kalfalar ve ustalar yetiştirirsiniz.
Anadolu Ahiliği’nin kurucusu; “Elini, sofranı, kapını açık; gözünü, dilini, belini bağlı tut” diyen gönül adamı Ahi Evran başta olmak üzere, tüm ahileri ve ustaları rahmet ve şükranla anıyor, bu yola emeği geçen herkese, özellikle esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyor, hayırlı ve bol kazançlar diliyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum.