Bakan Yazıcı'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

Anadolu, kadınların yüzlerce yıldır iktisadi hayatın içinde olduğu bir coğrafyadır.

08 Mart 2013

Anadolu, kadınların yüzlerce yıldır iktisadi hayatın içinde olduğu bir coğrafyadır.

Anadolu esnaflarının kurduğu ilk birlik olan Ahilik teşkilatı içinde yer alan kadınlar Bacıyan-ı Rum adlı birlik altında örgütlenmişlerdi. Bacıyan-ı Rum, Ahiliğin kadın kollarıdır ve tarihte kurulan ilk kadın teşkilatıdır. Önceleri Kayseri’de Ahi Evran tarafından kurulan sanayi sitesinde işlenen derilerin artık yünlerini değerlendirmek için bir araya gelen kadınlar; Ahilerle birlikte eğitim görmüş; siyasi ve iktisadi, askeri birçok alanda faaliyet göstermiştir. Kendilerine ait işyerlerinde çalışan Bacıyan-ı Rum kadınlarının sosyal ve kültürel hayata oldukça büyük katkıları olmuştur.

Kadınların iktisadi hayatta yer alması Anadolu tarihinde çok uzun bir geçmişe dayanmaktadır. Bugün itibariyle bize düşen, kadınların ticari hayattaki yerini güçlendirmek ve tüm imkânlarımızla desteklemektir. Türkiye genelinde esnaf ve sanatkâr sayısının yaklaşık %10’unu kadın esnaflar oluşturmakta ve toplam 187 bin 519 işyeri kadın esnaflar tarafından işletilmektedir.

İllere göre dağılıma baktığımızda bu %10 oranının üzerinde kalan 22 şehrimiz bulunmaktadır. Bunların içinde %15,8’lik kadın esnaf oranıyla Yalova birinci sıradadır. Yalova’yı %15,5 ile Balıkesir ve Uşak takip etmektedir. 23 şehrimizde kadın esnaf ve sanatkârlarımızın oranı %10 civarındadır. Ankara (%8,9) ve İstanbul (%8,4) bu grupta yer almaktadır. İzmir, büyük metropollerimiz içinde %14,7 ile kadın esnaf ve sanatkâr oranının yüksek olduğu şehirlerimizdendir. 12 ilimizde ise kadın esnaf ve sanatkâr oranları maalesef %3'ün altında bulunmaktadır. En düşük kadın esnaf oranı Batman'da (%0,7) ve Siirt’tedir (%1,1). Geriye kalan 24 şehrimiz ise %4 ile %8 arasında, ortalamaya yakın durumdadır.

Kadın esnaflarımızın sayısının artması en büyük arzumuz ve hedefimizdir. Ancak ticari hayatta kadınlar için belki en zor olanı sermayeye ulaşmaktır. Bu konuda kadın kooperatifleri aracılığıyla çeşitli destekler sağlıyoruz. Kadın girişimcilerin kurduğu kooperatifleri kadılarımızın iş hayatında daha fazla söz sahibi olmalarının bir göstergesi olarak kabul ediyor ve büyük önem veriyoruz. Kadın kooperatiflerinin ortaklarının %80 ila %100’ü kadındır. Mevcut durumda, kadın girişimcilerimiz tarafından kurulan 126 kooperatif bulunmaktadır.

Girişimci kadınların kendi aralarında dayanışma sağlamaları, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde örgütlenmeleri ve işbirliği mekanizmaları oluşturmaları küreselleşen dünyanın önemli ihtiyaçları arasındadır. Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi’nde de kadın kooperatifçiliğine özel önem vererek; “kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin artırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarının sağlanması için kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri yönünde çalışmalarda bulunulması” tedbirine yer verdik.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ülkemiz ve dünya kadınları için yapılacak çalışmaların artmasında vesile olmasını diliyor, tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.