Bakanımız Hayati Yazıcı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın Düzenlediği İftarda Bürokratlarıyla Bir Araya Geldi

07 Ağustos 2013
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen iftarda bakanlık bürokratlarıyla bir araya geldi.  

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Müsteşar Yardımcıları İsmail Yücel ve Mehmet Güzel ile birim amirlerinin katıldığı iftar yemeğinde konuşan Bakan Yazıcı, “Millet olarak yardımlaşma ve dayanışma duygularımız son derece gelişmiştir. Bayramlarda bu özelliğimiz daha da pekişir. Çünkü Ramazan sevgidir, muhabbettir, empatidir, muhakemedir. Oruç tutarak bir taraftan ibadetinizi yapmış olursunuz diğer taraftan da nimetlerin muhasebesini yaparsınız. “ dedi.

"Dünyada 1 Milyar İnsan Günlük 1 Doların Altında Geçinmek Zorunda"
Bakan Yazıcı, Ramazan ayının tüm inananlar için empati yapma ayı olduğunu belirterek, Ramazan’ın İslam Alemi’ne ve Dünyaya hayırlar getirmesini diledi.

Yazıcı, dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar olduğunu, Dünya Bankası verilerine göre günlük 1 doların altında gelirle geçinmek zorunda olan insanın yoksul kabul edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Dünyada 1 milyar insan günlük 1 doların altında bir parayla geçinmek zorunda. Fakir sayılmanın ölçüsü günlük 2,15 dolar. Yine 7 milyarlık dünyada 1 milyar 200 milyon insan bu rakamın altında bir parayla geçinmek zorunda. Bunun yanında 1 milyar insan temiz su kaynaklarına erişimden yoksun. 2 milyar dolayında insan sağlık hizmeti alma noktasında imkânsızlık içerisinde. Böyle bir dünyada yaşıyoruz.  Türkiye’ye baktığımız zaman, açlık sınırı altında yaşayan hiçbir vatandaşımız yok. Ayrıca Türkiye’de sağlık hizmetine erişemeyen hiçbir vatandaşımız yok. Bunlar, bizim sosyal politikalara verdiğimiz önemden kaynaklanmaktadır.  Bütün bunların merkezinde insana olan yaklaşımımız yer alıyor. Çünkü yaratılmışlar içerisindeki en değerli varlık insandır. En değerli ölçü de adalet ve hakkaniyettir. Bunlardan şaştığınız zaman mutlaka soluk borularımız tıkanır. Toplumsal anlamda sıkıntı çekeriz.” diye konuştu.
Bakan Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü. “Cumhuriyet hükümetleri olarak, dünyadaki sıkıntılara duyarlılık gösteriyorsak, milletin kaynaklarını oralardaki sefaletin giderilmesi için tahsis ediyorsak, bu insani değerlere verdiğimiz ilen önem anlamında bu oldukça büyük bir anlam taşımaktadır. Siz insanı koruyamıyor ve yaşatamıyorsanız, diğer hak ve özgürlüklerin hiçbir anlamı yoktur. Bu perspektifte baktığımız zaman Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak sorumluluğumuz çok büyük. Gümrükler açısından baktığımız zaman, ülkelerin büyüklükleri, gelişmişlikleri, ekonomik performanslarıyla ölçülüyor. Bunu Bakanlık olarak biz, yani sizler gerçekleştirdiniz. 76 Milyon tüketici bu bakanlığın etki alanında. 389 Milyar Dolarlık dış ticaret dediğimizde, bu ticareti devlet yapmaz, Ekonomik hayatın aktif unsurları yerine getirir. Devletin buradaki işlevi, Türkiye’ye katma değer sağlayacak, ekonomik standardı yükseltecek ve rekabet gücünü arttırmak noktasında özel sektörün önünün açmaktır.”



Yazıcı, şunları söyledi. “Sizler denetim kontrol görevi yapıyorsunuz. Fırsat buldukça ifade ediyorum; Bakanlığın yeni yapılandırılmasında farklı genel müdürlükler bünyesinde benzer işleri yapan arkadaşlarımızı bir çatı altında birleştirdik. Geçiş dönemidir, adaptasyonda sıkıntı olabilir. Esas olan, rehberlik ve denetimdir. Biriniz bir alanda uzmansınız, diğeri başka bir alanda uzmanlaşabilir, bunu elbette ki yardımlaşarak yapacaksınız. Zaten başkanlıktaki birimler de bunu sağlamakla görevli."
 


Kontrol Hizmetine Önem ve Ağırlık Veriyoruz
Bakan Yazıcı konuşmasının devamında, rehberlik ve teftiş işlemlerinin önemine vurgu yaptı. Yazıcı; “Soruşturma ve inceleme amaçlı gittiğinizde özellikle sonradan kontrol çerçevesinde gittiğinizde, bugüne kadar yapılmamış olan sebebi ne olursa olsun yapılmamışı yapmaya başlıyorsunuz. Birkaç yıldan bu yana sonradan kontrol hizmetlerine ağırlık verdik. Bizim çözüm getirmeye çalıştığımız bireyler değil, ekonominin hedefleri. Nasıl ki Hükümetimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü 2023 hedefi olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefini önümüze koymuşsa bunu başka türlü gerçekleştiremeyiz. Onu gerçekleştirecek özel sektörü, hür teşebbüsü çok fazla hırpalarsak kim yapacak? ” dedi.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın önemli bir görevi ifa ettiğini ifade eden Bakan Yazıcı,  Başkan ve çalışanlarına gayretlerinden ve hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

“Felsefi düşünce itibariyle etnik mensubiyet itibariyle ayrım yapmadan, mezhepsel bir ayırıma düşmeden bizim kardeşliğimiz bu topraklarda birliğimiz, bütünlüğümüz bizim en büyük zenginliğimiz. İnşallah bunu sağlarız, güçlendiririz.”  diye konuşan Yazıcı, Türkiye’nin etrafında cereyan eden sorunlarla ilgili ve ülkemizin 30 yıldan bu yana süre geldiği terörist faaliyetlere karşı sürdürdüğü politikaların ana merkezinde, kardeşliği güçlendirme kültürünün; ülkenin birliğini, bütünlüğünü ve kardeşliğimizin olduğunu ifade etti.



Terörden arınmış bir Türkiye’nin ne denli bir sıçrama yapacağını herkesin bildiğini dile getiren Bakan Yazıcı, bu konuda birbirimize karşı cesaretlendirici, destekleyici olmamız gerektiğini ifade etti. 

“Bizim hem Türkiye hem Türkiye dışındaki coğrafyalarda meydana gelen haksızlıklara karşı duruşumuzun temelinde bu hassasiyetimiz yatıyor. Olaylara, meselelere insan odaklı yaklaşımımız. Ayrım yapmadan hak ve özgürlükler odağında ele alıyoruz. Dolayısıyla özellikle yakın coğrafyada olup bitenlere ilişkin duruşumuz ve bu duruşa ilişkin anlatımlarımızın temelinde bu değerler yatıyor. Hiç kimse milletimizin tarihten bu yana değişmez hassasiyetine aykırı bir düşünce içerisinde olmadı, olmaz. Çünkü en büyük güç milletin gücü.“ diyen Bakan Yazıcı, Şimdiden bayramınızı ailelerinizle birlikte kutluyorum, esenlikler diliyorum hepinizi muhabbetle selamlıyorum. "  dedi.