Bakanlığımız ile Fransa Gümrük İdaresi Arasında Niyet Beyanı İmzalandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq arasında gerçekleştirilen imza protokolü, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye programı dahilinde gerçekleştirildi.

28 Ocak 2014


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Fransa Gümrük İdaresi arasında Niyet Beyanı imzalandı. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq arasında gerçekleştirilen imza protokolü, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye programı dahilinde düzenlendi.  
 
Niyet Beyanı’nın amacı, iki ülkedeki yasal gümrük hükümlerinin dikkate alınarak, Türk ve Fransız Gümrük İdareleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi olarak tanımlanmıştır.
 
Bu işbirliği çerçevesinde, taraflar, gümrük ihlallerine karşı önleme, soruşturma ve cezalandırmayı kolaylaştırmak için talep üzerine veya re'sen birbirlerine yardım sağlayacaklardır. Bu yardım kapsamında temin edilecek bilgi, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin gümrük kapasite inşaasının güçlendirilmesine; kaçakçılıkla mücadele teknikleri ve gümrük ihlallerinde kullanılan yeni yöntem ve teknikler; gümrük ihlallerine konu eşya ile bu eşyanın taşınması ve depolanmasına ilişkin kullanılan yöntemlerle ilgili bilgileri içerecektir.
 
Bu Niyet Beyanı çerçevesinde, taraflar, ayrıca gerekli gördüklerinde proje planlama ve uygulama amacıyla bir araya geleceklerdir.
 
Mezkûr Niyet Beyanında, amaçları gerçekleştirmek üzere gerek genel işbirliği konuları, gerekse de karşılıklı idari yardım ve operasyonel işbirliği konularında resmi yazışma ile irtibat kişileri belirlenmesi öngörülmektedir.
 
Niyet Beyanı ile ayrıca, öngörülen işbirliğini düzenlemek üzere taraflar arasında bir Anlaşma yapılacağı belirtilmektedir. Söz konusu Anlaşma’ya ilişkin çalışmalar da Bakanlığımız ile Fransız Gümrük İdaresi arasında sürdürülecektir.