Bizim Milliyetçilik Anlayışımız, Ayırıcı Değil Birleştiricidir”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kurtuluş Savaşı yıllarındaki birlik ve beraberliğe işaret ederek, ''Tarihe baktığımızda bizim milliyetçilik anlayışımız, ayırıcı değil birleştirici, hürriyetçi, ilme önem veren bir anlayıştır'' dedi.

30 Mart 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kurtuluş Savaşı yıllarındaki birlik ve beraberliğe işaret ederek, ''Tarihe baktığımızda bizim milliyetçilik anlayışımız, ayırıcı değil birleştirici, hürriyetçi, ilme önem veren bir anlayıştır'' dedi.
Haldun Alagaş Spor Salonu'nda düzenlenen ''Çayeli Kurtuluş Şöleni''nde konuşan Yazıcı, Çayeli'nin, güzellikleriyle bambaşka bir yer olduğunu belirterek, Çayeli'nin sırtını Kaçkarlar'a yasladığını, eteklerinde Karadeniz'in horon oynadığını dile getirdi.
Yıl dönümlerinin, kişilerin ve toplumların hafızalarını tazelemelerinde önemli bir rol oynadığını aktaran Yazıcı, böyle günlerde hatıraların yad edildiğini, hatıralar yad edildikçe de insanların tarih şuurunun geliştiğini, tecrübeleriyle günü daha iyi anladığını ve istikbal planını daha iyi yaptığını ifade etti.
Arkeolog-yazar Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık'ın, ''İnsana yaşamanın değerini, tadını, manasını, gayesini çizen hatıralardır. Bu hatıralar olmadıkça insanın toprağı vatan edinmesi imkansızdır'' sözünü hatırlatan Yazıcı, hatıraların doğmasının insanın o toprakta yaşamasıyla mümkün olacağını kaydetti.
Yazıcı, bu hatıraların sönmemesi, kaybolmaması ve sonraki nesillere taze bir güç olarak aktarılabilmesinin ''tarih'' ile mümkün olacağını vurgulayarak, kendi neslinin acı, gözyaşı, işgal ve muhacirlik hatıralarını dinleyerek büyüdüğünü belirtti ve bu anıların gelecek nesillere aktarılması gerektiğini anlattı.
Kurtuluş günlerinin, tarihi anlamak açısından son derece önemli olduğunu aktaran Yazıcı, şöyle devam etti:
''Biz işgal günlerinde yaşananları canlı şahitlerinden dinledik ve öğrendik. Ancak bizden sonraki nesillerin böyle bir şansı kalmadı. O halde biz bildiklerimizi, duyduklarımızı anlatarak, onların da bu toprakları sadece bilmelerini değil, hissetmelerini de sağlayacağız. Geleceği düşüneceğiz ama geçmişle irtibatı koparmayacağız. Çünkü biz kökü mazide olan atiyiz. Yani geleceğiz. Bizim köklerimiz tarihi derinlikleri olan köklerdir. Tarihe baktığımızda bizim milliyetçilik anlayışımız, ayırıcı değil birleştirici, hürriyetçi, ilme önem veren bir anlayıştır. Bugün bizler de bu düsturlarla ülkemizi, tüm dünyanın başarılarını takdir ettiği bir noktaya taşımanın mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. Bu topraklarda neler yaşandığını bilmek ve aynı zamanda çocuklarımıza da anlatmak zorundayız ki, bir daha o kara günleri yaşamayalım.''
Yöresel halk oyunları, sahne performansları ve konserin yer aldığı şölene, Bakan Yazıcı'nın eşi Selma Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çayeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Yılmaz Hüsrev ve Çayeli Vakfı Başkanı Ali Zeki Saruhan da katıldı.