"Bu kredi kuruluşlarını artık kimse ciddiye almıyor"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) tarafından açıklanan Türkiye'nin kredi notuna ilişkin, "Bu kredi kuruluşlarını artık kimse ciddiye almıyor. Türkiye yakalamış olduğu performanslarla sürekli bu kredi derecelendirme kuruluşlarını şaşırtmış ve utandırmıştır." dedi.

06 Mayıs 2017
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde Toplum Gönüllüleri Derneği üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, halk oylamasından "evet" çıkmasının ardından piyasaların normalleşme sürecine girdiğini söyledi.

Türkiye'nin gelecek hedeflerine kararlı şekilde yürümeye devam edeceğini kaydeden Tüfenkci, dolardaki düşüşün ve yatırım ortamlarındaki olumlu havanın, iyileşme noktasındaki göstergeler olduğunu ifade etti.

Borsa İstanbul endeksinin, mayısın başında 95 bin puanın üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü anlatan Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Allah'a hamdolsun dış ticaretimizde küresel görünümden farklı olarak olumlu bir görünüm çıkıyor. İhracatımız 2017 yılında da artmaya devam etmekte ve biz Türkiye olarak bu yıla güçlü bir başlangıç yapmış durumdayız. Mart ayında ihracatımız yüzde 13,6 artarken, ithalatımız yüzde 6,9 arttı. Nisan ayında bakanlığımız verilerine göre ihracatımız yüzde 7,4 artarken, ithalatımız ise yüzde 9,6 oranında artış göstermiştir. Yıllık dış ticaret açığımız ise nisan ayında yüzde 3,9 oranında iyileşerek 57,1 milyar dolara gerilemiştir."

"Türkiye'nin ekonomisini çökertmeye çalıştılar"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte her alanda refahın, ekonominin yükselmesinin önünün açılacağını dile getiren Tüfenkci, Türkiye'de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti.

Milletin önceliklerini hep göz önünde bulundurduklarını ve reel sektörün önünü açtıklarını vurgulayan Tüfenkci, "Özellikle 2016'daki hain darbe girişimiyle ülkemizi çökertmeye çalışanlar, bunda başarılı olamayınca Avrupa'daki lobilerle beraber Türkiye ekonomisini çökertmeye çalıştılar. Almış olduğumuz tedbirlerle Allah'a hamdolsun biz bu türbülansın içerisinden kısa zamanda çıktık. Almış olduğumuz tedbirlerle orta, büyük işletmelerdeki ve KOBİ'lerdeki üretimin durmasına müsaade etmedik." dedi.

S&P'nin Türkiye notu 

Bakan Tüfenkci, S&P'nin, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB", yerli para cinsinden notunu "BB+" seviyesinde teyit ettiğini, not görünümünün de "negatif" olduğunu açıkladığını anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Siz bakmayın bugün S&P Türkiye'nin notunu negatif olarak açıklamış. Biz nice notları gördük. Hatırlayın 2016 Temmuz'dan sonra, darbe girişiminden sonra Türkiye üzerinden bu tip derecelendirme kuruluşlarıyla bir baskı oluşturmaya, Türkiye'ye yatırım ve para girişlerini önlenmeye çalışsalar da Türkiye'nin reel dinamiklerini bilen yatırımcılar, yatırım yapmaya devam ettiler. Netice itibarıyla baktığımızda da bu kredi kuruluşlarını artık kimse de ciddiye almıyor. Türkiye yakalamış olduğu performanslarla sürekli bu kredi derecelendirme kuruluşlarını şaşırtmış ve utandırmıştır. Biz sizlerin desteğiyle inşallah büyümeye devam edeceğiz."


Bakan Tüfenkci, toplantıda Malatya’ya dair son gelişmeleri  de paylaştı. 


Kuzey Çevre Yolu için ihalenin tamamlandığını ve ilk kazmanın vurulduğunu aktaran Bakan Tüfenkci, “Allah’a hamdolsun Malatya’da bu dönem içerisinde birçok şeyi sizlerin desteğiyle başardık. Şehrimizde Kuzey Çevre Yolu’nun ihalesini yaptık ve Akçadağ’ın karşısında 50 metre içeride çalışmalar başladı, yol devam ediyor. İnşallah belirtilen süre içerisinde de yolumuzu tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Şehrin Çehresi Değişecek 

23 cazibe merkezi arasında Malatya’nın çok farklı bir konumda olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Biz Malatya’yı büyütmek zorundayız. Malatyalı gençlerimize iş, aş bulmak zorundayız. Çünkü biz biliyoruz ki Malatya büyürse herkes büyür. Bu doğrultuda 23 cazibe merkezi arasında Malatya’nın çok farklı bir yerde olduğunu biliyoruz ve baktığımız zaman Malatya’ya olan talebin Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan hemen sonra 3. sırada geldiğini görüyoruz. Bu Malatya için büyük bir fırsat olacak ve yakın zamanda Kalkınma Bakanlığımız da desteklenen projeleri açıklayacak. Desteklenen projeler hayata geçtiği takdirde ise Malatya’nın çehresinin değişmeye başladığını göreceksiniz.”

6. Bölge Teşvik Vurgusu

Konuşmasının devamında organize sanayi bölgesinde yaşanan kamulaştırma sorununa değinen Bakan Tüfenkci, “Para gönderilmediği için kamulaştırma noktasında herhangi bir ilerleme yaşanmıyordu. Çok şükür bu sorunu da çözdük ve bir takvime bağladık. Artık hem kamulaştırma hızlı bir şekilde yapılıyor hem de isteyene şu anda arsa tahsis edilebiliyor” dedi.

Malatya organize sanayi bölgesinde yatırım yapanların 6. Bölge Teşviklerinden yararlandığına da dikkati çeken Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:

“Malatya organize sanayide yatırım yapanlar 6. Bölge Teşviklerinden yararlanıyor. Malatya 4. Teşvik Bölgesindeydi. Organizede yatırım yaparsanız 5’teydi. Ama şimdi 6. Bölge Teşviklerinden yararlanıyor. Yani Urfa neyse Şırnak neyse Hakkari neyse Malatya da aynı teşviklerden yararlanıyor. Şimdi bir şey daha getireceğiz ve inşallah bütün bu illeri enerji teşviklerinden de daha güçlü bir şekilde faydalandıracağız. Bu ne demek, Malatya’ya ilgiyi daha da artırmış olacağız ve burada üretim yapanların rekabet şansını daha da artırmış olacağız.”

Malatya Lojistik Üs Olacak

Bakan Tüfenkci, kamuoyunda akıbeti merakla takip edilen vagon onarım fabrikasına dair de son bilgileri paylaştı. Fabrikaya ciddi talepler olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci,

“Biz vagon onarım fabrikasını ‘lojistik merkez yapalım’ diye ifade etmiştik. Bununla ilgili biz belediyelerimiz, ticaret ve sanayi odamız ile diğer paydaşlarla çalıştaylarımızı bir yandan yaparken fabrikaya ilişkin yeni yeni talepler ortaya çıktı. Bunlardan birisi de şu anda Sakarya’da üretim yapan bir firma Malatya’da üretim yapmak üzere talepte bulunuyor. Firmanın bu taleple ilgili cazibe merkezi kapsamında müracaatı var.

Yine Kızılay Genel Başkanımız, hemşehrimiz Kerem Kınık kardeşimizle bir görüşme gerçekleştirdik. Kendileri Malatya’ya geldiler ve fabrikayı gezdiler. Netice itibariyle orada prefabrik bir fabrikanın temelini atmak istediklerini dile getirdiler. Bu sadece sıradan bir prefabrik fabrika olmayacak. Aynı zamanda Kızılay’ın afet lojistik merkezinin de buraya taşınması söz konusu ve Ortadoğu’ya Malatya’dan sevkiyatlar yapılacak.

Dolayısıyla bu proje hem Malatya’nın lojistik köy projesine önemli bir katkı sağlayacak hem de yaklaşık 2 bin kişilik istihdam, üretim ve yan sanayisiyle birlikte şehre ciddi bir katkı sağlayacak. Ama aynı zamanda Malatya’yı lojistikte bir üs haline getirecek önemli bir proje. Bizler de bu konuda her türlü desteği veriyoruz” diye konuştu.