Bulgar Gümrük İdaresi'yle İşbirliği Toplantısı Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Bulgar Gümrük İdaresi ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde Kapıkule'deki araç kuyruğunun büyük oranda azalacağını söyledi.

21 Ocak 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Bulgar Gümrük İdaresi ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde Kapıkule'deki araç kuyruğunun büyük oranda azalacağını söyledi.

Altunyaldız, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nde Türkiye-Bulgaristan Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini ve toplantıda genel olarak iki ülke gümrük idareleri arasındaki ilişkilerin değerlendirildiğini anlattı.
 

Toplantıda, gümrüklerdeki mevcut sorunların giderilmesine yönelik kararlar alındığını belirten Altunyaldız, ayrıca kaçakçılıkla mücadelede yapılan işbirliğini geliştirmek, bilgi ve tecrübe değişimini gerçekleştirmek ve projeler üretmek üzere çalışma gruplarının oluşturulmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Kapıkule sınır kapısının karşısında bulunan Kaptan Andrevo Hudut Kapısı'nda modernizasyon çalışmalarının 2013 yılının Aralık ayında bitirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Altunyaldız''Kaptan Andrevo Hudut Kapısı'nda yürütülen modernizasyon çalışmaları tamamlandığında Bulgaristan tarafında TIR işlemleri daha hızlı yapılacak; böylece Bulgar tarafı çok daha fazla aracı kendi sahasına alacağından Kapıkule'deki araç kuyruğu büyük oranda azalacak'' diye konuştu.

Öte yandan Dereköy-Malko Tırnova Hudut Kapısı'nın TIR trafiğine açılması halinde de Kapıkule ve Hamzabeyli kapılarında sürdürülen işlemlerin büyük oranda Dereköy Hudut Kapısı'na kayacağından Kapıkule'deki işlem hacminin de azalacağını belirten Altunyaldız''Tüm bu çalışmalarımızı, ticaret erbabının işlerini kolaylaştırmak, ticareti hızlı ve güvenli hale getirmek için yapıyoruz. Yıllardır kronik hale gelen Kapıkule'deki araç kuyrukları, yapılan bu işbirlikleri sayesinde azalacak'' dedi.

Kaçak sigaraya da geçit verilmeyecek

İki ülke gümrük idaresi arasında narkotik kaçakçılığı konusundaki ortak operasyonlar ve anlık bilgi değişiminden memnuniyet duyduklarını anlatan Müsteşar Altunyaldız, ayrıca sigara kaçakçılığıyla mücadele kapsamında da ortak operasyonların yapılması ve iki ülke arasında bu konuda uzman değişimi yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
 


Bulgar hudut kapısında bir laboratuvar bulunmamasının, Türk ihracatçılarının ve taşımacılarının yoğun şikayetlerine neden olduğunu ifade eden Altunyaldız, bu sorunun giderilmesine yönelik iki taraflı olarak çalışmalar yapılacağını belirtti.

Altunyaldız ayrıca, ihracatçıların ve taşımacıların şikayetçi olduğu diğer bir konu olan Bulgaristan'daki dezenfektasyon uygulamasının da sonlandırılması için girişimde bulunduklarını kaydetti.

Müsteşar Altunyaldız, bir sonraki Türkiye-Bulgaristan Gümrük İdaresi Başkanları toplantısının da Haziran ayı içerisinde Bulgaristan'da gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.