Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı’nın Temeli Yarın Atılıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2003 yılından bu yana 8 gümrük kapısının Yap-İşlet Devret (YİD) modeli ile 265,2 milyon lira harcanarak modernize edildiğini belirterek, "Devletin cebinden 5 kuruş çıkarmadan bütün kapılarımızı yeniliyoruz" dedi.

15 Kasım 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2003 yılından bu yana 8 gümrük kapısının Yap-İşlet Devret (YİD) modeli ile 265,2 milyon lira harcanarak modernize edildiğini belirterek, "Devletin cebinden 5 kuruş çıkarmadan bütün kapılarımızı yeniliyoruz" dedi.

Bakan Yazıcı, cumartesi günü temelini atacakları Çıldır/Aktaş Gümrük Kapısı'nın sözleşme bedelinin ise 33 milyon 162 bin 591 lira olduğunu bildirdi.

Yazıcı, her yıl milyonlarca dolarlık dış ticaret işlemlerinin gerçekleştiği, milyonlarca turistin ve aracın giriş-çıkış yaptığı sınır kapılarının, kamu-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturan, Yap-İşlet-Devret modeliyle yenilendiğini söyledi.

Yap- İşlet-Devret modelinin sağladığı avantajlara değinen Yazıcı, bütçe dışı alternatif finansman imkanı sağlaması, iş akışlarının doğru kurgulanması, bu kurguya uygun yapılanma ile sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, diğer ülkelere iyi uygulama örneği teşkil etmesi, yasal prosedürlerin tamamlanması sonrasında ortak kapı modelinin hayata geçirilebilir olması gibi gerekçelerle gümrük kapıları başta olmak üzere gümrük tesislerinin bu modelle yapılandırıldığını kaydetti.

Yazıcı, 2003 yılından bu yana Gürbulak, İpsala, Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Sarp, Hamzabeyli ve Nusaybin gümrük kapılarının YİD modeliyle modernize edildiğini belirtti.

Modernize edilen kapılarda yapılan yeni saha düzenlemelerinin, sahaya daha çok sayıda ve düzenli araç girişine imkan verdiğini ifade eden Yazıcı, modernizasyon sonucu güçlendirilen teknik altyapı ile işlemlerin daha hızlı gerçekleştirildiğini anlattı.

Çıldır/Aktaş, Dilucu, Kapıköy ve Esendere gümrük kapıları ile Halkalı gümrük tesislerinde bina ve altyapının, YİD modeli ile yeniden yapılandırılmasına yönelik sözleşmenin geçen yıl TOBB ile Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ arasında imzalandığına dikkati çeken Yazıcı, "Bu sayede 5 gümrük tesisi, kamuya hiçbir yük getirmeden YİD modeli ile 1,5 yıl içinde modernize edilecek ve ülkemize yakışır bir yapıya kavuşturulacak" dedi.

YİD modeli kapsamında yapılandırılması planlanan 9 gümrük idaresinin  daha bulunduğunu belirten Yazıcı, bunların Akçakale, Karkamış, Öncüpınar, Yayladağı, Ali Rıza Efendi (Ovaköy), Posof/Türkgözü, Pazarkule, Dereköy gümrük kapıları ile  Erenköy Lojistik Merkezi ve Gümrük Tesisleri olduğunu kaydetti.

Çıldır-Aktaş Kapısı

Çıldır/Aktaş  Gümrük Müdürlüğü'nün, 75 bin 961 metrekare arazide inşa edilerek yeniden  yapılandırılacağını dile getiren Yazıcı, gümrük sahasında 13 bin 177 metrekare kapalı alan üzerinde idari ve ticari binalar, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, teknik bina, giriş ve çıkış peronları, muayene peronları yaya yolu ve x-ray ofisinin inşa edileceğini söyledi. Yazıcı, ayrıca sahada 6 bin 167 metrekare kapalı alanlı 72 dairelik lojman ve misafirhane yapılacağını belirtti.

Gümrük kapısının inşaatı için yüklenici firmaya 24 Ocak 2013 tarihinde yer tesliminin gerçekleştirildiğini ifade eden Yazıcı, sözleşme gereği kapının 1 Haziran 2014 tarihinde bitirileceğini sözlerine ekledi.

YİD modeli çerçevesinde İpsala, Gürbulak, Cilvegözü, Habur, Sarp, Kapıkule, Nusaybin ve Hamzabeyli gümrük kapıları 265 milyon 266 bin lira harcamayla yenilendi. YİD modeliyle modernize edilen gümrük kapıları ve yatırım tutarı şöyle:

 

Gümrük Kapısı Yatırım tutarı 
İpsala 5.194.142
Gürbulak 16.134.587
Cilvegözü 11.569.850
Habur 17.900.000
Sarp 40.747.398
Kapıkule 131.980.003
Hamzabeyli 10.740.900
Nusaybin 31.000.000