Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahilik Kutlamalarına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir'deki 29. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında hazırlanan törende konuşma yaptı.

28 Mayıs 2016

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kırşehir'de düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarından dolayı memnuniyetini ifade ederek, "Ahilikte hamd, şükür, kanaat vardır. Bugün dünyada yaşanan tüm sorunların temelinde ahlaki yozlaşma vardır." dedi.

Kutlamalara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı,  Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ve Bakanlık diğer üst düzey yöneticileri, Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Kırşehir Ahi Evran Külliyesi'nde gerçekleştirilen kutlama töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  tek devlet vurgusu yaparak,  Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka devlet tanımadıklarını ifade etti. 

Paralel devlet yapılanması hakkında yeni bir karar alındığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Legal görünüm altındaki illegal terör örgütü dedik, 'Fetullahçı Terör Örgütü' olarak tavsiye kararını aldık ve hükümete gönderdik. Şimdi hükümetten de Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz ve bunların terör örgütü olarak tescilini de gerçekleştireceğiz. Yani bunlar, PYD ne ise YPG ne ise PKK ne ise bunlar da aynı kategoride yargılanma sürecinin içerisine girecekler." ifadelerini kullandı.

Neşet Ertaş'ın "Bir yaratmış Allah tüm insanları, ayrılık insanın sözünde olur. Ayrı görme gel şu insanoğlunu, her niyet kişinin özünden olur." dizelerini anımsatan Erdoğan, Allah'ın tüm insanlığı bir yarattığı inancıyla hangi kökenden gelirse gelsin, hangi farklılığa sahip olursa olsun 79 milyonun tamamını tek millet kabul ettiklerini söyledi.

Yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdiklerine işaret eden Erdoğan, farklarının bu olduğunu ve bayrağı hiçbir şeyle değiştirmeyeceklerini kaydetti. Türkiye'de ayrımcılığa asla müsaade etmediklerini, "Batıda ne varsa doğuda da o olacak" dediklerini aktaran Erdoğan, Hakkari'ye Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nı inşa ettiklerini, müteahhitlerin tehdit almasına rağmen yine de yaptıklarını vurguladı. 

Erdoğan, Türkiye'nin yoluna kararlılıkla devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üzerimizdeki bütün hesaplar boş çıkıyor. Bölücü terör örgütünün doğu bölgelerimizdeki bazı ilçelerde, mahallelerde yaptıkları hepsi geçici, hepsi kontrol altında. Bunları, güvenlik güçlerimiz askeriyle polisiyle korucusuyla saklandıkları deliklerde birer birer yakalayarak kaçınılmaz akıbetlerine uğurladılar. İşte bakın şimdi toplu olarak gelip kendileri diyorlar, 'Bizi aldattılar. Biz şimdi geldik.' Dediler ki 'Sizin şefkat elinize biz uzandık.' Ölmektense teslim olmayı tercih eden bu kişiler, örgütün içindeki diğer kandırılmış gençlere de örnek olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, kendisine silah çekene, amansızca teslim olana ne kadar müşfik davrandığını göstermiştir. Bizim inancımız, bizim töremiz bunu gerektirir."

"Bundan tam 23 yıl önce bu günlerde, Bingöl'de yol keserek 33 silahsız askerimizi şehit eden terör örgütüne artık böyle alçakça eylemler yapma fırsatı inşallah tanımayacağız. Şehirlerimizden sonra kırsalı da teröristlerden temizleyeceğiz. Sonuna kadar bu operasyonlar milletimizin huzuru, refahı için devam edecektir. Bunun da böyle bilinmesini isterim."
 

Bakan Tüfenkci, “Ahilikte hamd, şükür, kanaat vardır”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci yaptığı konuşmasında, "Ahilikte hamd, şükür, kanaat vardır. Bugün dünyada yaşanan tüm sorunların temelinde ahlaki yozlaşma vardır." dedi.

Bakan Tüfenkci, Kırşehir'de gerçekleştirilen 29. Ahilik Haftası Kutlamaları'nda yaptığı konuşmada, ahiliğin manevi başkentinin Kırşehir olduğunu ve yüzyıllardır ahilik kültürünün canlı tutulduğunu söyledi.

Ahiliğin ticaretin ahlakla buluşması anlamına geldiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, "Ahilikte hamd, şükür, kanaat vardır. Bugün dünyada yaşanan tüm sorunların temelinde ahlaki yozlaşma vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız, daima esnafın, tüccarın, milletin yanında oldunuz. Bu vesileyle sizlere bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum. Sizin devlet adamlığınız ve dünyadaki tüm mazlumları kucaklayan kardeşlik anlayışınız etrafında kenetlenerek tüm mazlumları kucaklayan Türkiye, esasında ahilik geleneğinin de canlı örneğidir." diye konuştu.
 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Kırşehir'in Ahi Evran, Aşık Paşa, yetiştirdiği pek çok ilim ve irfan insanı, sanatkarıyla Türkiye'nin, Anadolu'nun Türkleşmesinde, İslamlaşmasında mihenk taşı olduğunu belirterek, "Ahilik haftamızı kutluyor, Kırşehirlileri saygıyla selamlıyorum." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Anadolu'nun toprağın adı değil, bu topraktaki ruhun adı olduğunu söyleyerek, "Bin yıldır bu ruh bu toprağa işlemiştir, emek vermiştir. Bu coğrafyadaki bin yıllık tarihimizin en önemli taşlarından birisi Ahi Evran öncülüğünde kurulan ahiliktir. Ahilik kültürünün bizim geleneğimizde bambaşka yeri vardır. Bizim camiamızın köküdür." şeklinde konuştu.

Törenden Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende, Gaziantep'ten Celal Açık, Malatya'dan Abuzer Salih, Rize'den İmdat Gündoğan ve Trabzon'dan Emine Coşkuner'e "Yılın Ahisi" ödülü verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şed kuşattı ve Yılın Ahilik Onur Ödülünü takdim etti.