Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Tüfenkci ile TOBB Ödül Töreni’ne katıldı

TOBB 10, 20 ve 33'üncü yılını doldurmuş delegelere yönelik "72. Genel Kurul Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni", TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katımıyla TOBB konferans salonunda gerçekleştirildi.​

10 Mayıs 2016
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) "72. Genel Kurul Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katımıyla Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.​
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kalbi konumunda olan bir bölgenin merkezinde yer aldığını söyledi. İstanbul'dan kalkan bir uçakla 1 milyar insana, 50'nin üzerinde ülkeye birkaç saat içerisinde ulaşılabildiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Stratejik önemi sebebiyle coğrafyamız her dönemde planların, dikkatlerin ve arzuların üzerinde odaklandığı bir bölge olmuştur. Uzun yıllar ayrılıkçı milliyetçilik üzerinden böl-parçala-yönet veya böl-parçala-yut taktiğiyle biçimlendirilen bölgemiz, bugün terör örgütleri üzerinden kontrol edilmeye çalışılıyor. Burada esas gaye, kalıcı istikrar yerine sürdürülebilir istikrarsızlığı hakim kılmaktır. Yaptıkları budur."
 
Türkiye'nin bakışlarını sınırlarının dışına yönelttiğinde, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Orta Doğu'da yaşayanlarla kucaklaşıldığında terör örgütlerinin silaha sarıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Bizim uluslararası ilişkilerde de içimizdeki bazı kesimlerin tavırlarında da çifte standardı, ilkesizliği, söz ile eylem arasındaki derin ayrımı iliklerimize kadar hissettiğimiz meselelerin başında terör geliyor. Bize demokrasi, insan hakları dersi verenler veya vermeye kalkanlar, ekonomik kalkınmanın güya yolunu gösterenler, bunun önündeki en büyük engel olan terör konusunda gereken desteği hiçbir zaman vermediler. Tam aksine teröristleri kendi ülkelerinde beslediler. Onlara parasal kaynaklar temin ettiler. Onlara yataklık yaptılar. Bugün bölücü terör örgütünün militanları için Suriye ve Irak ne kadar önemliyse emin olun, siyasi uzantıları için de çoğu Avrupa ülkesi o derece güvenli limanlardır. Yanı başımızdaki bir Avrupa ülkesinde terör örgütlerinin militanlarına silahlı ve ideolojik eğitim verdikleri kamplar faaliyet gösterebiliyor. Bunları takip ediyoruz, biliyoruz."
 
AB üyesi ülkelerden öncelikle teröre destek veren kendi mevzuatlarını düzeltmelerini, bir an önce bu yüz kızartıcı tablonun önüne geçmelerini beklediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce bu konun halledilmesi gerektiğini belirtti.
 
Özellikle ekonomi üzerinde hassasiyetle durduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1970'li yıllardan itibaren kronik hale gelen krizler sebebiyle Türk milletinin haklı olarak yaşanan her hadise karşısında bir tedirginlik yaşadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sadece ekonomisinin büyümediğine ve demokrasisinin güçlenmediğine işaret ederek istikrar ve güven ikliminin çıtasının da yükseldiğini söyledi.
 
Bakan Tüfenkci: "Başkanlık sistemini hep beraber hayata geçirmek istiyoruz"

TOBB konferans salonunda gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Tüfenkci, yapısal reformların birçoğunu gerçekleştirdiklerini belirterek, "En önemlilerden birisini de önümüzdeki dönem gerçekleştireceğiz. Sistem sorununu halledip, düzelttikten sonra yeni bir anayasayla birlikte başkanlık sistemini hep beraber hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

Bakan Tüfenkci, dünyada ticaret daralırken Türkiye'nin kesintisiz şekilde büyümeye devam ettiğini ifade ederek, bu başarıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğindeki ekonomi ve siyaset anlayışının bulunduğunu söyledi.

Bakanlık olarak ticareti kolaylaştırdıklarını ve tüm gümrük kapılarında otomasyon sistemini hayata geçirdiklerini anlatan Tüfenkci, "Gümrüklerde iş ve işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlıyoruz. Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artırarak, ekonomiyi büyütmeye devam edeceğiz. AK Parti hükümetleri olarak hayal dahi edilemeyenleri başardık." diye konuştu. 

Gelinen nokta itibarıyla yapısal reformların birçoğunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfenkci, "Ancak en önemlilerden birisini de önümüzdeki dönem inşallah sizlerle beraber gerçekleştireceğiz. Sistem sorununu halledip, düzelttikten sonra yeni bir anayasayla birlikte başkanlık sistemini hep beraber hayata geçirmek istiyoruz. Biz istiyoruz ki Türkiye daha hızlansın, daha hızlı karar alsın. Dünya ile daha iyi rekabet şansını yakalayabilsin. Bu dönüşüm Türkiye'nin refahına katkı sağlayacaktır. Bu dönüşüme gereken katkıyı siz ticaret erbapları, borsalar, ticaret odaları verecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Birilerinin çukur ve terör siyaseti yaptığını, kendilerinin ise gece gündüz demeden ülke için çalıştıklarına dikkati çeken Tüfenkci, "Birileri paralel örgütlerle ve her türlü şer odaklarıyla işbirliğine girerken biz, Türkiye olarak hep birlikte yolumuza devam edeceğiz. Paralel terör örgütüne finans sağlayanları öncelikle kendi içlerinizde ayıklayarak, öteleyerek, onları dışlayarak, gereken dersi, tavrı işadamlarımız gösterecektir inşallah
" şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı reform ve istikrar adımlarıyla, özel sektör olarak atılımlar yaptıklarını ve birçok sektörde küresel başarı hikayeleri yazdıklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin coğrafyanın en güçlü, en gelişmiş ekonomisi haline geldiğini vurgulayarak, "Sadece geçen sene, özel sektör olarak 760 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 205 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. Küresel durgunluğa rağmen 145 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2008 küresel krizinden sonra, yani son 7 yılda, yanı başımızdaki Avrupa Birliği ülkeleri tek bir ilave istihdam üretemedi. Tam tersine 4 milyondan fazla çalışan da mevcut işlerini kaybetti." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ise söz konusu dönemde 6 milyon vatandaşına ilave istihdam sağladığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, özel sektör eliyle sadece ekonomiyi büyütmekle kalmadıklarını, ahilik ve lonca geleneğini yaşattıklarını da belirtti.

Ödül Töreni

Konuşmaların ardından, törene geçildi. Hizmette, 10, 20 ve 33 yılını dolduran TOBB delegeleri hizmet şeref belgesini Erdoğan'dan aldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a plaket hediye etti. Programın sonunda, "19. Türkçe Konuşan Girişimciler Heyeti" adına Kazakistan heyeti ile fotoğraf çektiren Erdoğan'a Kazakistan yerel giysisi giydirildi. Erdoğan, ayrılmadan önce TOBB üyeleriyle de hatıra fotoğrafı çektirdi.