Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğ Resmi Gazetede Yayınlandı

Deterjanların ve Havuz Kimyasallarının Piyasa Denetimi Artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Yerine Getirilecek

31 Ekim 2013

Deterjanlar, havuz kimyasalları ve kuvvetli asit bazlar konusundaki denetimler, artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yerine getirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliği, Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliği, Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliği,  Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerinin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliği, Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Deterjanların ve deterjanlarda kullanılan yüzey aktif maddelerin piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğ'e göre, imalatçılar, deterjanların veya deterjanlarda kullanılan yüzey aktif maddelerin, tebliğde belirtilen şartlara uygun olmasından sorumlu olacak.

Piyasaya ilk kez arz edilecek deterjanlar için imalatçılar, ürünü piyasaya arz etmeden önce bir defaya mahsus olmak üzere Bakanlığa bildirecek. Uygun şekilde bildirimi yapılmayan deterjanlar, piyasaya arz edilemeyecek.

Deterjanlarda NTA (nitrilotriasetik asit) ve tuzları kullanılamayacak.

Deterjanların ambalajları üzerinde, "Cildi korumak amacıyla ellerin deterjanla uzun süre temasından kaçınınız", "El, yüz, vücut ve gıda maddeleri temizliğinde kullanmayınız", "Çocuklardan uzak tutunuz", "Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz" şeklinde uyarılar yer alacak.

Kullanıcıyı hataya sevk edebilecek nitelikte olan, meyve gibi grafik tasvirlerinin, piyasaya arz edilen sıvı deterjanların ambalajları üzerinde yer almamasına ilişkin diğer mevzuat hükümleri saklı olacak. Etiketlerde, ürünlerin satış için sergilenmesinde ve reklamlarında kullanılan metin, isimler, ticari marka, resim, figüratif desenler veya diğer şekiller, ürünlerin gerçekte sahip olmadıkları nitelikler varmış gibi kullanılamayacak. Ayrıca bu yönde imada bulunulamayacak.

Bakanlık, belirli bir deterjanın tebliğe uygunluğu belgelense dahi insan sağlığı veya güvenliği, hayvan sağlığı veya güvenliği veya çevre açısından bir risk teşkil ettiğine dair haklı gerekçelere sahip olduğu takdirde, ilgili bakanlıklarla koordinasyonu sağlayarak, bu deterjanın piyasaya arzını, kontrol yapılıncaya kadar, geçici olarak yasaklayacak veya özel şartlara tabi kılacak ve kararı imalatçıya derhal bildirilecek.

Orijinal ambalajı dışında veya açıkta deterjan satışı yapılamayacak.

Fosfatların kullanımı konusunda, uygulamaya yönelik yeni çevresel yaklaşımlar doğrultusunda yapılacak düzenlemeye kadar, deterjanlarda kullanılacak fosfat oranı P2O5 cinsinden en fazla yüzde 30, STPP cinsinden en fazla yüzde 52 olacak. Etiket içerik listesinde P2O5 ya da STPP cinsinden ifade edilecek.

Hava Aromatize Edici Ürünler

Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ'le, bu ürünlerin topluma güvenli ve kaliteli şekilde ulaşmasını teminen piyasaya arz edilmeden önce Bakanlığa yapılacak bildirimin usul ve esasları ile piyasa gözetimi ve denetiminin esasları belirlendi.

Tebliğ, ortama hoş koku vermek ve ortamın kokusunu değiştirmek amacıyla kullanılan bütün müstahzar ve maddelerin üreticilerini kapsıyor. Hava aromatize edici ürünlerin üreticileri, Bakanlığa bildirimde bulunacak. Söz konusu hava aromatize edici ürünlerin ithalatı sırasında gümrük idarelerince bu bildirimlere ilişkin herhangi bir belge aranmayacak.

Etiketlerde, ürünlerin satış için sergilenmesinde ve reklamlarında kullanılan metin, isim, ticari marka, resim, figüratif desen veya diğer şekiller, ürünlerin gerçekte sahip olmadıkları nitelikler varmış gibi kullanılamayacak ve bu yönde imada bulunulamayacak.

Hava aromatize edici ürünler, Bakanlığa bildirimde bulunulmadan piyasaya arz edilemeyecek. Tebliğde belirtilen kurallara aykırı üretim ve satış ile basın, yayın, broşür dağıtma gibi yollarla tüketicileri yanıltıcı reklam ve herhangi bir şekilde aslına uygun olmayan tanıtım yapılamayacak.

Tebliğde belirtilen hükümlere aykırı davranan veya faaliyet gösterenler hakkında, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanacak.

Havuz Suyundaki Yardımcı Kimyasallar

Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ, yüzme havuzu suyunun dezenfeksiyonu haricinde, pH ayarlanması, çöktürücü, topaklayıcı, parlatıcı, berraklaştırıcı ve teknolojik gelişmelere göre havuz suyunda yardımcı kimyasal madde amacıyla kullanılan bütün müstahzar ve maddelerin üreticilerini kapsıyor.

Havuz suyunda kullanılan yardımcı kimyasal maddelerin, havuz kullanıcıları ve çalışanları için risk oluşturmaması, dezenfeksiyonu engellememesi, filtrasyon öncesi kullanılması, havuzdaki malzemelere zarar vermemesi ve toksik etki göstermemesi koşuluyla kullanımına izin verilecek.

Havuz suyunda kullanılan yardımcı kimyasal maddeler, Bakanlığa bildirimde bulunulmadan piyasaya arz edilemeyecek.

Tebliğde belirtilen kurallara aykırı üretim ve satış ile basın, yayın, broşür dağıtma gibi yollarla tüketicileri yanıltıcı reklam ve herhangi bir şekilde aslına uygun olmayan tanıtım yapılamayacak.

Tehlike Sembolleri Görme Engellilerin Algılayacağı Şekilde Basılacak

Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerinin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ, kuvvetli asit veya baz içeren ve temizlik ürünü olarak kullanılan bütün müstahzarlar ve maddelerin üreticilerini kapsıyor.

Söz konusu ürünlerin ambalajları, Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olacak.

Tehlike sembollerine ait ibareler, görme engellilerin algılayacağı şekilde kabartma yazı ile ambalaj üzerine basılacak.

Kuvvetli asit veya baz içeren temizlik ürünü olarak kullanılan müstahzar ve maddeler, Bakanlığa bildirimde bulunulmadan piyasaya arz edilemeyecek.

Orijinal ambalajı haricinde kuvvetli asit veya baz içeren temizlik ürünlerinin satışı yapılamayacak. Ev tipi temizlik ürünlerinin içeriğinde bulunan nitrik asit oranı yüzde 20’yi geçmeyecek.

Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Bildirim Esaslarına Dair Tebliğe göre, bu ürünlerin üreticilerinin, Bakanlığa bildirimde bulunması zorunlu olacak. Tebliğde belirtilen kurallara aykırı üretim ve satış ile basın, yayın, broşür dağıtma gibi yollarla tüketicileri yanıltıcı reklam ve herhangi bir şekilde aslına uygun olmayan tanıtım yapılamayacak.