Dünya Gümrük Örgütü'nden Başbakan Erdoğan'a Teşekkür

Dünya Gümrük Örgütü'nden Başbakan Erdoğan'a Teşekkür

05 Temmuz 2013


Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Kunio Mikuriya, İstanbul'da gerçekleştirilen kongredeki ev sahipliği ve çalışmalara verdiği katkılardan dolayı  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Mikuriya, Brüksel'de yapılan Konsey Toplantısı'nda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ev sahipliğinde ve DGÖ koordinasyonunda "Sahtecilik ve Korsanla Mücadele 7. Global Kongresi"nin İstanbul'da gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Kongrede ortaya konulan ev sahipliği ile uyumlu çalışma ve katkılara dikkati çeken Mikuriya, Başbakan Erdoğan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya müteşekkir olduklarını vurguladı.

- Türkiye'den Filistin'e Destek -

Öte yandan, Konsey Toplantısı'nda Türk heyetinin girişimleriyle Filistin'in ilk kez DGÖ'ye üyeliği gündeme getirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Güzel, yaptığı konuşmada, Filistin'in üyeliğinin öneminin altını çizerek, Türkiye'nin Filistin'e bu konuda açık ve tam destek verdiğini ifade etti.

Güzel, üyeliğin hem Filistin gümrüklerinin gelişimi hem de DGÖ'nün daha geniş bir alana yayılması anlamında değerli katkılar sağlayacağına dikkati çekti.

- Türkiye Yeniden Politika Komisyonu'nda -

Toplantıda, Türkiye'nin daha önce de yaptığı DGÖ Politika Komisyonu üyeliği bir kez daha kabul edildi. Böylelikle Türkiye'nin 2 yıl sürecek Politika Komisyonu üyeliği resmen başladı.

179 ülkenin üyesi olduğu DGÖ'nün çalışmalarına yön veren Politika Komisyonu, 24 üye ülkeden oluşuyor. Söz konusu komisyon, DGÖ'nün stratejik konularına karar verilmesi ve politika önerilerinin ortaya konulması açısından örgütün en yüksek düzeye sahip organı niteliği taşıyor.

- Türk Heyetinin İkili Görüşmeleri -

Mehmet Güzel ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu'ndan oluşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı heyeti, toplantı kapsamında Gürcistan, Kazakistan, İran, Bulgaristan, Azerbaycan, Rusya, Kırgızistan, Danimarka, Slovakya, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Moğolistan ve Suudi Arabistan'ın temsilcileri ile ikili temaslarda bulundu.

Bu çerçevede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması (KİYA) parafe edildi. Söz konusu anlaşmanın 3-4 ay içerisinde Birleşik Arap Emirlikleri'nde imzalanması planlanıyor.