Emzik ve Biberonlara Yönelik Piyasa Denetimi Yapılacak

Emzik ve biberonların bildirimi, piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri 31/10/2013 tarihinden itibaren Bakanlığımız sorumluluğuna geçmiş ve o tarihten bugüne Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir.

05 Haziran 2014
Emzik, biberon ve biberon başlığı gibi ürünlere yönelik ilk defa piyasa gözetimi ve denetimi  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak.  

Emzik ve biberonların piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri 31 Ekim 2013 tarihinden itibaren Bakanlığımızın sorumluluğuna geçti.

Üretici, emzik, biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı, alıştırma bardağı kapağı ve benzeri ürünlerin üretimi, ithalatı, piyasa gözetimi ve denetimi ile bildirim esaslarına dair tebliğ çerçevesinde üretici ve ithalatçıların, ürünlerini piyasa arz etmeden önce Bakanlığımıza bildirmek ve uluslararası akreditasyona sahip veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlardan alınmış test raporlarını sunmakla yükümlüdür

Söz konusu ürünler, hassas tüketici grubunu oluşturan bebekler tarafından kullanıldığından, bugüne kadar bildirim ve ithalat denetimi gerçekleştirilen bu ürünlere yönelik olarak ülkemizde ilk defa piyasa gözetimi ve denetimi de yapılacaktır. 

Bu bağlamda, Bakanlığımıza bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen veya standartlara uygun olmayan ürünleri piyasaya süren firmaların tespit edilmesi amacıyla Haziran ayı içinde İstanbul ve Ankara’da denetimler gerçekleştirilecektir.

Denetimlerde, güvenli olmadığından şüphe duyulan ürünlerden alınacak numuneler akredite laboratuvarlarda bisfenol A, nitrozamin, uçucu maddeler, fitalat gibi tehlike oluşturan kimyasallar yönünden kontrol edilecek, ayrıca biberonların gıda ile temasa uygun olup olmadığı incelenecektir.

Denetim sonuçlarına göre güvenli olmadığı tespit edilen ürünlerle ilgili olarak gerekli önlem ve yaptırımlar uygulanacaktır.