Emzik ve Biberonların Piyasa Gözetimi ve Denetimi Bakanlığımızca Yapılacaktır

Daha önce Sağlık Bakanlığı’nda olan; deterjan, emzik, biberon, havuz kimyasalları, kuvvetli asit bazlar, diş fırçaları ve hijyenik kağıt ürünlerinin denetimi bugünden itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılmaya başlandı.

31 Ekim 2013

Daha önce Sağlık Bakanlığı’nda olan; deterjan, emzik, biberon, havuz kimyasalları, kuvvetli asit bazlar, diş fırçaları ve hijyenik kağıt ürünlerinin denetimi bugünden itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılmaya başlandı. 

Bakan Hayati Yazıcı, denetimi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na geçen ürünlerle ilgili çıkan tebliğ ve yönetmeliğe ilişkin açıklama yaptı. Kendi sorumluluğundaki bakanlığın gerek kuruluş kararnamesi gerekse de Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince tüketicilerin korunmasından sorumlu kurum olduğuna işaret eden Yazıcı, şunları dile getirdi: 

"Tüketicinin korunması kavramı, tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasının yanı sıra sağlık ve güvenliklerinin korunmasını da içerir ve Bakanlığımızca gerçekleştirilen piyasa gözetimi faaliyetleri bu amaca yöneliktir. Bakanlığımız piyasa gözetimi tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, çocuk bakım ürünleri gibi doğrudan tüketiciye arz edilen ürünlere yönelik olup, sorumlu olduğumuz alan doğrudan nihai tüketicileri ilgilendirmektedir. Bu nedenle, özel bir önem ve hassasiyet gerektirmektedir. Bakanlığımız, ülkemizde tüketicinin korunmasından sorumlu tek otorite olması nedeni ile ürün güvenliği konusunda daha fazla inisiyatif almakta olup, yukarıda sayılan ürünlerin yanı sıra yine tüketicilerin günlük hayatta sıklıkla kullandıkları diğer bazı tüketici ürünlerinin de piyasa gözetimi ve denetimi sorumluluğunu üstlenmektedir. Bunlar oyuncak, deterjan, emzik, biberon, havuz kimyasalları, kuvvetli asit bazlar, diş fırçaları ve hijyenik kağıt ürünleridir." 

Denetini Geçen Yeni Ürünler

Yazıcı, söz konusu ürünlerin denetiminin daha önce Sağlık Bakanlığı’nda olduğuna dikkat çekerek, “Bu ürünlerden oyuncakların iç piyasa denetimleri, diğerlerinin ise hem iç piyasa hem de ithalat aşamasındaki uygunluk denetimleri bugünden itibaren Bakanlığımızca yerine getirilecektir. Söz konusu görevin Bakanlığımıza geçtiğini gösteren dokuz tebliğ ve bir yönetmelik bugünkü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bakanlık olarak güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans politikamız yeni ürün grupları ve denetimimiz altına giren yeni sektörler için de geçerli olup, yeni dönemde geçmiş yıllardaki piyasa gözetimi ve denetiminde gösterdiğimiz kararlı tavır bu ürün gruplarının denetiminde de gösterilecektir. Ayrıca, söz konusu ürünlerin ait olduğu sektörlerde kapsamlı bir denetim programı gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Her Noktada Etkin Denetim

Bakanlığının sorumluluk alanına giren yeni ürünler için hem piyasaya arzdan önce bildirim, hem de piyasada iken denetim mekanizmasını işletecek olup, piyasada dolaşan kayıtlı veya kayıtsız bütün ürünlerin güvenliğini temin etmeyi planladıklarını kaydeden Bakan Yazıcı, “Özellikle, Bakanlığımız denetmenleri vasıtasıyla bu ürünler ile ilgili olarak piyasada etkin bir piyasa gözetimi ve denetimi mekanizması kurulması ve söz konusu ürünlerin piyasa arz edildiği her noktada inceleme ve denetimler yapılması planlanmaktadır.” dedi.