''En Büyük Zenginliğimiz Kardeşliğimizdir''

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bölgedeki depremin ardından hükümetin tüm imkanlarını Van ve Erciş'in yeniden hayat bulması için seferber ettiğini belirterek, ''Çok şey söyleyen, eleştirenler oldu. Elbette dört dörtlük yaptığımız iddiasında değiliz ama hep iyi şeyler yapma gayreti içinde olduk'' dedi. Van'da temaslarda bulunan Yazıcı, ilin sorunlarıyla ilgili bilgi aldıktan sonra Akdamar Otel'de deprem sonrası ilin ekonomik ve ticari durumunun değerlendirildiği toplantıya katıldı.

09 Mayıs 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bölgedeki depremin ardından hükümetin tüm imkanlarını Van ve Erciş'in yeniden hayat bulması için seferber ettiğini belirterek, ''Çok şey söyleyen, eleştirenler oldu. Elbette dört dörtlük yaptığımız iddiasında değiliz ama hep iyi şeyler yapma gayreti içinde olduk'' dedi.
Van'da temaslarda bulunan Yazıcı, ilin sorunlarıyla ilgili bilgi aldıktan sonra Akdamar Otel'de deprem sonrası ilin ekonomik ve ticari durumunun değerlendirildiği toplantıya katıldı.
Meslek odalarının temsilcilerinin sorunlarını dinleyen Bakan Yazıcı, meydana gelen deprem felaketlerinden sonra alınan mesafeyi görmek ve bakanlığın faaliyetleri çerçevesinde yapabilecekleri çalışmaları gözlemek üzere Van'a geldiğini anlattı.
Depremden sonra devletin bütün kurumlarıyla, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle adeta, Türkiye'nin Van'a aktığını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti: ''Türkiye'de yaşayan bütün insanların bu tür olaylar karşısında hiçbir ayırım yapmadan, doğulusu-batılısı, kuzeylisi-güneylisi demeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çatısı altında düşünce, inanç, mezhep ve meşrep olarak hiç ayrımız gözetmeden bizatihi insanımızın ve kardeşimizin acı gününde birliğimizi, bütünlüğümüzü ve bütün imkanlarımızı seferber ederek ortaya koyduk. Acıları paylaştık ve o günden bu yana yaraları sarmaya çalışıyoruz. Elbette ateş düştüğü yeri yakar. 644 vatandaşımızı, kardeşimizi kaybettik. Ölüm sonsuz bir yolculuk, ebedi aleme göç ve ondan geriye dönüş yok. Ama ölenle ölünmez, kalanlarla yolumuza devam edeceğiz. Bu süreçlerden ders alacağız. Hasarların nedenini hafızamızdan çıkartmayacağız, bundan sonraki yapılaşmalarda o hassasiyetleri göstereceğiz. Elbette kurumlar, bireyler ve devlet olarak hepimiz ders alıyoruz. Bu anlamda deneyimlerimiz güçleniyor. Hükümetimiz bütün imkanlarını Van ve Erciş yeniden hayat bulması için seferber etti. Çok şey söyleyenler ve eleştirenler oldu. Elbette dört dörtlük yaptığımız iddiasında değiliz ama hep iyi şeyler yapma gayreti içinde olduk.''
-Yatırım teşvik programı
Kalıcı konutların planlandığı gibi devam ettiğini, artık bunları konuşmadan hedef büyüterek çalışmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yatırım teşvik programına değinerek, Ekonomik Koordinasyonu Kurulu'nun 6 aylık çalışması sonucu ortaya çıkan bu teşvikin önümüzdeki günlerde yasalaşacağını kaydetti.
Türkiye'de ilk defa bu kapsamda ve derinlikte bir yatırım teşvik programı hazırlandığını anlatan Yazıcı, şunları söyledi: ''Önceki teşvik programlarında hep ekonomik gelişmişlik esas alınarak gruplaşmalar yapılıyordu. Bu program hazırlanırken sosyo-ekonomik ölçütleri dikkate alındı. Sosyal alan araştırması yapılarak 61 faktör dikkate alınarak il bazlı ve grup kümelemesi yapılarak bu program ortaya konuldu. Van bu programda 6. grupta yer aldı. Bundan sonra yapılması gereken yatırım yapma gücü olan herkesi Van'a davet etmektir. Van'ın gerçekten yüksek bir potansiyeli var. Bu avantaj çok iyi değerlendirmek gerekir.''
Depremden sonra depo ve gümrüklerde yakalanan ve sağlığa zararlı olmayan malzemelerden önemli bir kısmını Van'a gönderdiklerini dile getiren Yazıcı, bu depoları kontrol ederek bu tür yardımları göndermeye devam edeceklerini kaydetti.
Türkiye genelinde 16 yerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bölge müdürlüklerini oluşturduklarını ifade eden Yazıcı, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nü Van'a kurduklarını, bunun bakanlık olarak Van'a ve bölgeye gösterdiklerin önemin bir tezahürü olduğunu belirterek, temeli atılan bölge müdürlüğü binasının yıl sonuna kadar biteceğini söyledi.
-Kapıköy Sınır Kapısı
Bakan Yazıcı, geçen yıla kadar sadece Demiryolu Gümrük Müdürlüğü statüsünde olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın önemli olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: ''Bu kapımızı geçen yıl nisan ayında küçük araçların geçişine açtık. Hedefimiz burayı transit ticaretin yapılacağı eşyayı taşıyacak tırların geçişine imkan verecek bir kapıya dönüştürmek. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor ama bir kaygımız var. Komşu ülke İran'da tırların gideceği yolu ve alt yapıyı tamamlaması gerekiyor. Bu yollar yapılmazsa ticaretin yapılması mümkün değil. Biz onu beklemeden Kapıköy Gümrük Kapısı'nın yapımına yakın bir zamanda başlayacağız. TOBB ile TOBB'un oluşturduğu Gümrük Turizm İşletmeler AŞ'nin Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında gümrük kapılarımız yeniliyoruz. Önümüzdeki hafta içinde bir tanesi amiral gemisi olmak üzere 5 veya 6 tane gümrük kapısını yenilenmesi protokolünü imzalayacağız. Haziran sonu itibariyle temel atılacak duruma gelecek. Kapıköy bu kategori içinde değil, ikinci gruptaydı ve uçakta gelirken konuştuk birinci gruba alacağız. Kapıköy Sınır Kapısı'nın temelini haziran ayında atacağımızı söylemiyorum ama bu sene içinde inşallah başlayacağız. Zaten temeli attık mı 6 veya 7 ayda bitireceğiz.''
-İlk tren X-Ray cihazı Kapıköy Sınır Kapısı'nda kurulacak
Yazıcı, Türkiye olarak ilk kez tren X-ray cihazı satın alma yoluna gideceklerini belirterek, ''Türkiye'de x-ray cihazı sınır kapılarında tırlar ve diğer araçlar için var ancak tren için yoktu. Gümrük işlerini seri olabilmesi için bu anlamda ilk defa tren x-ray cihazı monte edeceğiz. Bunun siparişini verdik ve sene sonunda gelecek. Bu yıl sonunda veya 2013'ün ilk çeyreğinde ilk kez Kapıköy Sınır Kapısı'nda tren giriş ve çıkışlarında zaman kaybına yol açmadan kontrol ve denetimi yapacak x-ray cihazını monte etmiş olacağız'' dedi.
Gümrük hizmetleri açısında laboratuvar hizmetleri gümrük işlem sürelerini uzattığı eleştirilerine değinen Bakan Yazıcı, sınır kapılarındaki ürünün tahlillerinin Erzurum, Mersin veya Ankara'ya gönderildiğini kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 6 yerde son derece donanımlı ve uluslararası akredite olacak düzeyde bölge laboratuvarlarının olduğuna işaret eden Yazıcı, bunların yakın zamanda bu akreditelerinin sağlanacağını söyledi.
Van'a Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin bu bağlamda bir laboratuvar kurma hazırlığında olduğunu dile getiren Yazıcı, laboratuvarın tamamlanması durumunda bakanlık olarak bir protokol yaparak ürün tahlili burada yapılmasını sağlayacaklarını kaydetti.
Bakanlığımın en önemli sorunlarından bir tanesinin tasfiyeli hale getirilmiş araçlar olduğunu anlatan Yazıcı, bu araçları zamana terk edilmeden kısa sürede tasfiyesini sağlamak istediklerini vurguladı. Van'da esnafın yedi eminliğinde bin 600 civarında aracın beklediğini dile getiren Yazıcı, bunun büyük bir ekonomik kayıp olduğunu söyledi.
Mevzuatta göre kaçakçılık yaparken yakalanan araç ve emtiaların tasfiye davalarında sürecin uzadığını, dava sonucunda aracın sahibi beraat ederse mahkemenin iade kararı aldığını anlatan Yazıcı, ''Bunları pratiğe dökmek için çalışmamız var. Büyük ihtimalle torba kanunu içine bu tür araçların ve kaçakçılıkta kullanılan emtianın derhal satılarak satış bedelinin emanet alınması ve dava sonuçlanana kadar bekletilmesi çözüm getiriyoruz. Bununla ilgili madde taslağımız hazır. Önümüzdeki günlerde meclise getirilecek.''
Konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik çağrısı yapan Yazıcı, konuşmasına şöyle bitirdi:  ''Biz sizin için varız. Gündemimizde insan ve Türkiye'de yaşayan herkes var. sinerji ve enerjimizi sizden alıyoruz. En büyük zenginliğimiz kardeşliğimizdir. Hiç kimse bizim birliğimizi ve kardeşliğimizi bozamaz. Bizim toplumun en dinamik güçleri olan esnaf, sanatkar, tüccar ve sanayicimiz bu konulanda aktif olmalıdır. Daha yönlendirici olmalı, daha bilgece davranmalı ve yanlış yapanları uygun zamana ve ortamda uyararak kardeşliğimizi hatırlatmamız gerekiyor.''
Toplantı sonunda TESKOM tarafından 2 milyon liraya yapacak olan okul, TOBB'un yapacağı Fen Lisesi, öğrenci pansiyonu, spor kompleksi ile TESK ise Van Esnaf ve Sanatkarlar Birliği hizmet binasını yapılması için 2 milyon lira katkı sunulmasıyla ilgili protokoller imzalandı.
Bakan Yazıcı ve Bakan Yardımcısı Fatih Metin, temaslarını sürdürmek için beraberlerindeki heyetle helikopterle Erciş'e hareket etti.


video yok