"Esnafımızın Bankaya Dönmeyen Borcu Yok"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri (TESKOMB) kanalıyla esnafın bankaya dönmeyen borcu bulunmadığını belirterek, "Halk Bankasına bugün vadesi geçmiş, ödenmeyen bir kuruş borcu yoktur. Bu da son derece önemli" dedi.
14 Mayıs 2015Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri (TESKOMB) kanalıyla esnafın bankaya dönmeyen borcu bulunmadığını belirterek, "Halk Bankasına bugün vadesi geçmiş, ödenmeyen bir kuruş borcu yoktur. Bu da son derece önemli" dedi.
Niğde'deki temasları çerçevesinde kent meydanında düzenlenen Ahilik Haftası törenlerine katılan Canikli, Ahilik teşkilatının bu medeniyetin meydana getirdiği son derece önemli kurumlardan biri olduğunu belirtti.
Ahilik kültürü alanların aldatmayacağını ve aldanmayacağını vurgulayan Canikli, "Bu, sadece ticari bir organizasyon, ticari alanda faaliyet gösteren meslek mensuplarının hakkını koruyan değil onun çok ötesinde, birçok sorunu çözebilme imkanı getiren bir yapıdır. Ahilik teşkilatı aynı zamanda, meslekteki kaliteli uzmanların yetiştirilmesini en akılcı yöntemle halleden bir okuldur. İlkeler kriterler bu yapı tarafından belirlenir ve en katı şekilde uygulanır. Hem üreticinin hem de tüketicinin korunmasını sağlar. Bin yıldan fazla hayatiyetini devam ettirmiş, bu topraklara kan, can vermiştir" diye konuştu.
Toplumun belkemiği, ekonominin temel direği esnaf ve sanatkarların korunması gerektiğine işaret eden Canikli, "Özellikle teknolojide yeni gelişmeler esnafımızın gücünü büyük güçlü sermaye karşısında zayıflatabiliyor. Küçük bir dükkanda hayatını idame ettirmeye çalışan, Ahilik kültürünü orada yaşatmaya çalışan bir esnaf kardeşimizin güçlü sermaye karşısında mutlaka devlet tarafından korunması, ayakta kalmasının sağlanması gerekir. Bu her şeyden önce toplumun orta direğini oluşturan esnaf ve sanatkarımızın topluma katkısının yükseltilmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.
Modern dönemde esnaf ve sanatkarı ayakta tutmanın en önemli aracının, makul finansman kaynaklarına erişimi sağlamak olduğuna dikkati çeken Canikli, ucuz kredi imkanlarının esnaf ve sanatkara sunulması gerektiğini söyledi. Aksi halde esnafın artan rekabet şartlarında, zayıf sermaye yapısıyla ayakta kalabilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Canikli, "Hepimiz hatırlarız, 2001'de bir esnaf kardeşimiz esnaflığın sembolü olan yazar kasasını Başbakanlığın beton zeminine çarpmıştı. Esasında o beton zemine çakılan sadece yazar kasa değil esnafımızın ümidi ve gelecekle ilgili umutlarıydı" dedi.
"Ayakta kalmasının en önemli yolu finansman imkanı"
Esnafın 2002'de ucuz finansman imkanlarına sahip olmadığını belirten Canikli, şöyle konuştu:
"Türkiye'de 2002'de bütün esnafımızın tamamının kullandığı kredi miktarı 153 milyon lira civarındaydı, faiz oranı da yüzde 40. Bugün esnafımıza yüzde 5, yüzde 6 ile kredi verebiliyoruz. İsteyen esnafımız da istisnasız bunu kullanabiliyor. Şu an itibarıyla da esnafımıza ucuz sağlanan kredinin miktarı yaklaşık 14-15 milyar liraya ulaşmış durumdadır. Bu son derece önemli. Piyasa faiz oranının daha altında ciddi bir destekle esnafımıza bu imkanın sağlanması gerekiyor. Piyasa faiz hadlerinden esnafımıza imkan sunulursa güçlü rekabet karşısında ayakta kalamaz, onunla boy ölçüşemez. Ayakta kalmasının en önemli yolu finansman imkanı sağlamaktır, onu da sağlıyoruz."
Hükümet olarak esnafın daha iyi şartlarda kredilere ulaşmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Canikli, şunları kaydetti:
"Bugün TESKOMB kanalıyla esnafımızın bankaya geriye dönmeyen bir kuruş borcu yoktur. Halk Bankasına bugün vadesi geçmiş, ödenmeyen bir kuruş borcu yoktur. Bu da son derece önemli. O borcu TESKOMB üstleniyor daha sonra esnafımızı rahatsız etmeden onun ticari faaliyetini sürdürmesini engellemeden tahsil ediliyor. Son derece güzel bir mekanizma. Esnafımıza yönelik uyguladığımız kredi kefalet mekanizması ve genelde finansman mekanizması bütün dünyada takdir edilen, ilgiyle izlenen bir mekanizmadır. Bu esnafımızın ticari faaliyetlerini yürütebilmesi, ayakta kalabilmesi, topluma destek verebilmesi içindir."
Esnafları korumaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Canikli, "En son esnafımızdan emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen destek prim kesinti oranını yüzde 15'ten yüzde 10'a indirdik. Uzun yıllardan sonra alışveriş merkezleriyle ilgili bir kanun yasalaştı. Bu kanundaki düzenlemenin tamamı esnafımızın lehine düzenlemelerdir" dedi.
Canikli, konuşmasının ardından Niğde'de "Yılın Ahisi" seçilen motor ve bisiklet tamircisi 87 yaşındaki Yaşar Ceylaner'e kaftan giydirdi.