G20 Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları Ortak Oturumu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Japonya’daki G20 temasları kapsamında “Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları Ortak Oturumuna” katıldı.

08 Haziran 2019

Japonya'nın Tsukuba şehrinde düzenlenen G20 Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları toplantısı kapsamında düzenlenen ortak oturumda B20 Tokyo Zirvesi ortak tavsiyeleri G20 üye ülkelerinin temsilcileriyle paylaşılırken, ticaret ve dijital ekonomi arasındaki arayüz konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

Pekcan, “Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları Ortak Oturumu"nda yaptığı konuşmada, dijital ekonominin uluslararası ticarette kolaylaştırıcı olarak önemli bir rolü bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’nin e-ticaret ve dijital ekonomi alanındaki uluslararası gelişmeleri yakından takip ettiğini vurguladı.

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) e-ticaret girişimine aktif olarak katıldıklarını anlatan Pekcan, DTÖ'nün e-ticaret müzakereleri konusunda bir platform olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Bakan Pekcan, şunları kaydetti:

“Bu, küresel ticareti önemli ölçüde etkileyen ve çok taraflı disiplinleri gerektiren çok dinamik bir konudur. Türkiye müzakereleri aktif olarak takip ediyor. Bu müzakerelerde aradığımız şey temel olarak uygulanabilir, ticari açıdan anlamlı ve dengeli bir sonuçtur. DTÖ'nün kalkınma gündeminin göz ardı edilmesini istemiyoruz. Ülkeler sadece mahremiyet hakkı için değil kendi dijital kapasitelerini artırmak gibi diğer meşru hedefleri doğrultusunda da veriyi regüle etmek isteyebilirler."


Bakan Pekcan, uluslararası toplumun, küresel ve kapsayıcı bir dijital ekonomiyi teşvik etmek için dijital bölünmenin ve politika önerilerinin nasıl üstesinden gelineceğine daha fazla odaklanması gerektiğine inandığını belirterek, “G20 ülkelerinin dijital ekonomi alanındaki iş birliğinin, gelişim için elverişli koşullar sağlamada ve dijital katılımın artırılmasında kilit rol oynadığına inanıyoruz.” diye konuştu.