Giresun Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası Temel Atma Töreni Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, "Giresun Gümrük Müdürlüğü, sadece fındık, sadece kostik soda ihraç eden bir müdürlük olmayacak, Karadeniz'den dünya ticaretini buradan, bu kapılarla bağlantı vererek, inşallah gelişecek büyüyecektir" dedi.

21 Ekim 2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı"Giresun Gümrük Müdürlüğü, sadece fındık, sadece kostik soda ihraç eden bir müdürlük olmayacak, Karadeniz'den dünya ticaretini buradan, bu kapılarla bağlantı vererek, inşallah gelişecek büyüyecektir" dedi.

Giresun Gümrük Müdürlüğü hizmet binasının temel atma töreni, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı'nın katılımıyla yapıldı.

Aşcı, Giresun Limanı'ndaki törende yaptığı konuşmada, Giresun'a yakışan bir gümrük müdürülüğü ihtiyacı ortaya çıkınca eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bu ihtiyaç için önder olduğunu söyledi.

Bugün bu ihtiyacı gidermek için temel atma töreninde beraber olduklarını ifade eden Aşcı, "Giresun Gümrük Müdürlüğü birinci sınıf bir gümrük müdürlüğü, ancak yıllar boyu çok faaliyet gösterememiş bir müdürlük. Son yıllarda biraz daha artırdı işlemlerini" dedi.

Giresun'dan fındık, fındık mamulleri, kuruyemiş, çakıl taşı ve asansör ihracatı yapıldığını belirten Aşcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu müdürlüğümüzden kömür, mobilya, likit petrol gazı ve büro eşyası ithalatı var. Şu anda bulunduğumuz yerde bir prefabrik yapıda hizmet veriyoruz. Devlet binalarının prefabrik yapıda olması bizim asla kabul edeceğimiz bir durum değildir, onun için inşallah bundan sonra bütün gümrük müdürlükleri bu binadan örnek alacaklar. Her şehre gittiğimizde uzaktan bakıldığında işte orada gümrük müdürlüğü var denilecek bir proje." 

Aşcı, eski bakan Nurettin Canikli'nin takdirleri ve çabaları sonucunda Giresun Gümrük Müdürlüğü'ne mobilya ihtisası, otomotiv ihtisası ve tekstil ihtisası verildiğini dile getirerek, "Bunlar tesadüf değil, ben pazar günü Ardahan'da Çıldır-Aktaş gümrük kapımızın açılışını yaptım ki sayın bakanımız katkıları ve desteğiyle bu kapının inşaatı tamamlanmıştır. Kendisi buradaki yoğun programı dolayısıyla orada bizi yalnız bıraktı ama herhalde gönlümüz beraberdi orada" diye konuştu. 

Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nın Azerbaycan'a 200, Rusya'ya 150 kilometre daha Türkiye'nin yolunu kısalttığına işaret eden Aşcı, "Sadece Gürcistan içerisinde ve oradan da Çin'e kadar uzanan bir güzergahı var. Onun için Giresun'da, bu coğrafyadaki limanlardaki işlem hacmi bu kapılarla beraber katlanarak artacaktır. Dolayısıyla Giresun Gümrük Müdürlüğü, sadece fındık, sadece kostik soda ihraç eden bir gümrük müdürlüğü olmayacak, Karadeniz'den dünya ticaretine, bu kapılarla bağlantı vererek inşallah gelişecek büyüyecektir" ifadelerini kullandı.

Canikli ise binanın 2 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Fuar, sergi alanı Giresun'un uzun yıllardan beri bir ihtiyaçtı. Giderilmesi gerekiyordu, bugüne nasip oldu, inşallah bugün temelini atıyoruz. Bu amaç için zaman zaman bu alanlarda çadırlar kuruluyordu, hem fonksiyonel değildi hem de görüntü olarak da çok iyi bir görüntü arz etmiyordu. Şimdi inşallah yapacağımız tesis sadece sergi fuar alanı ihtiyacının giderilmesi, konferans toplantı alanı ihtiyacının giderilmesi ve 40 odalı son derece lüks konaklama tesis ihtiyacının giderilmesi dışında aynı zamanda mimari olarak da Giresun şehrinin mimarisine katkı sağlayacak bir özellikte inşa edilecektir."

Giresun'a 5 yıldızlı otel yapılacağını da dile getiren Canikli, "Orası da ihtiyaca cevap veremeyecek onu da biz görüyoruz şu anda. Çünkü havaalananının açılışından bugüne kadar aynı dönemde bir önceki dönemle kıyaslandığında Giresun'a gelen turist sayısı tam 10 kat artış gösterdi. Biz havalananının yapımından sonra bir hareketlenme, artış, canlanma olacağını biliyorduk ama bu kadar yüksek oranlı bir artışı biz dahi beklemiyorduk" dedi.

Törene Giresun Valisi Hasan Karahan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.