Gümrük Genel Tebliği Yayınlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, tahsilat işlemlerine ilişkin genel tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

21 Ocak 2014


Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, tahsilat işlemlerine ilişkin genel tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, hiç alınmadığı veya eksik alındığı belirlenen gümrük vergilerinin tahakkuku ile para cezalarına ilişkin usul ve esasları belirledi.

Söz konusu Tebliğ ile;
 

  • Ek tahakkuka konu gümrük vergileri ve para cezalarının tebliği ve zamanaşımına ilişkin hükümler birbirinden ayrıştırılarak, bu hususlarda gümrük idarelerince izlenecek yöntem netleştirildi.   
 
  • Gümrük Kanununun 181 inci maddesi ikinci fıkrasında yer alan ve beyanda kullanılan verilerin yanlış olduğunu bildiği veya mesleği icabı ve mutat olarak bilmesi gerektiği durumlarla sınırlandırılan dolaylı temsilcinin sorumluluğunun esasları, bu konuda ilgili gümrük idaresince yapılacak araştırmaya dayanak olmak üzere belirlendi.  
 
  • 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 14 üncü maddesi ile düzenlenen iştirak halinin tespitinde gümrük idarelerince izlenecek yöntem belirlendi.
 
  • Kesinleşen ve 6183 sayılı Kanunun 55 ve müteakip maddeleri gereğince takibi gereken alacaklara ilişkin tebligat usulü, 4/1/1961 tarihli, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun tebligat hükümlerine tabi kılındı.
 
  • Zaman zaman tartışma konusu olan, şartlı muafiyet rejimleri veya nihai kullanım rejim hükümlerinin ihlali durumunda alacak aslına ilişkin olarak ayrıca tahakkuk yapılmayacağı hususu netleştirilmiştir.
 
  • 6183 sayılı Kanunun 106 ncı maddesi doğrultusunda belirlenen tutarın altında kalan vergi ve buna bağlı para cezasının terkin edileceği hususu hükme bağlandı.
 
  • Gümrük Kanununun 244 üncü maddesi ile düzenlenen uzlaşma müessesesi kapsamında gerçekleştirilen tebliğ, kesinleşme ve itiraz işlemlerine ilişkin olarak mevzuatımızda yer alan hükümler Tebliğe alınarak, gelir eksiği ve para cezalarının takibi ve tahsili hususundaki dağınık hükümler aynı hukuki metin içinde toplandı.
 
  • 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi ile düzenlenen tecil-taksitlendirme uygulaması ile karıştırılan, Kabahatler Kanununun 17 nci maddesi uyarınca gerçekleştirilen, para cezalarının taksitlendirilmesi işlemlerine ilişkin Tebliğe hüküm konularak, konuya açıklık getirildı.
 
  • Danıştay Yedinci Dairesinin 14/06/2011 tarihli ve 2011/4864 Esas No.’lu Kararı ile yürütmesi durdurulan Tahsilat İşlemleri Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1)’nin 7 nci maddesinin altıncı fıkrası hükmü çıkarılarak, ilgili yargı kararı doğrultusunda düzenleme yapıldı. 
 
  • Tecil ve taksitlendirmedeki yetki limitleri yeniden belirlendi.