Gümrük Muhafaza Ekiplerinden İstanbul Havalimanında Rekor Uyuşturucu Yakalaması

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri Türkiye’deki havalimanlarında bu güne kadar gerçekleştirilen en büyük uyuşturucu yakalamasına imza attı. İstanbul Havalimanı kargo terminalinde gerçekleştirilen operasyonda 1 ton 745 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

13 Aralık 2019

Yakalanan uyuşturucunun ağırlığının rekor miktarda oluşu kadar, cinsi de dikkat çekti. Gümrük Muhafaza ekiplerince ele geçirilen uyuşturucu maddenin yeni nesil uyuşturuculardan olan Kratom maddesi olduğu tespit edildi. Bu uyuşturucunun dünyada bu güne kadar sayılı kolluk teşkilatı tarafından yakalandığı, Türkiye’de ilk defa Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü birimlerince ele geçirildiği kaydedildi.
 
Gerçekleştirilen tarihi yakalamada, ilk olarak Gümrük Muhafaza ekiplerince İstanbul Havalimanı Kargo terminalinde bulunan eşyalar risk analizine tabi tutuldu. Bakanlığın bilgi sistemleri üzerinden yapılan çalışma neticesinde Endonezya’dan getirilen ve ABD’ye gönderilecek bir kargo riskli olarak değerlendirildi. Bunun üzerine söz konusu kargonun bulunduğu alana giden muhafaza memurlarınca eşya inceleme altına alındı. Şüpheli gönderi öncelikle uyuşturucu tespiti konusunda uzman dedektör köpekler ile kontrol edildi.

Dedektör köpeklerin tepki vermesi üzerine gönderiden numune alınarak narkotik madde test kitinde analiz gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen analiz sonucu eşyanın bitki temelli yeni nesil uyuşturuculardan Kratom olduğu anlaşıldı. 
 
Ele geçirilen 1 ton 745 kilogram ağırlığındaki uyuşturucunun piyasa değerinin yaklaşık 70 milyon Türk lirası olduğu belirlendi.
 
Yakalanan uyuşturucuya el konulurken konuya ilişkin olarak yürütülen soruşturmaya devam ediliyor.