Gümrük Müşavirleri Dernekleri İle Ortak Çalıştay Bolu’da Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrük Müşavirleri Dernekleri arasında ortak Çalıştay Bolu’da gerçekleştirildi.

01 Temmuz 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrük Müşavirleri Dernekleri arasında ortak Çalıştay Bolu’da gerçekleştirildi. Çalıştay’ın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, dış ticarette gümrük müşavirlerinin öneminin arttığına dikkati çekerek, "2023’te 1 trilyon doların üzerindeki dış ticaret hacmi, gümrük müşavirlerinin elinden geçecek" dedi.

Gümrük müşavirlerinin dış ticaretin önemli aktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Altunyaldız, 2012 yılında 3 milyon 250 bin ithalat beyannamesinin yüzde 89'unun ve 2 milyon 900 bin ihracat beyannamesinin de yüzde 87'sinin gümrük müşavirleri aracılığıyla düzenlendiğini söyledi.

Türkiye'nin, 2023'te 500 milyar dolar ihracat ve bu kadar da ithalat olmak üzere toplamda 1 trilyon doların üzerinde bir dış ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Altunyaldız, "2023’te 1 trilyon doların üzerindeki dış ticaret hacmi, gümrük müşavirlerinin elinden geçecek" değerlendirmesinde bulundu.

"Firmalar, bugün tek başlarına rekabet etmiyorlar, rekabet artık tedarik zincirleri arasında yaşanıyor" diyen Altunyaldız, gümrük müşavirlerinin de bu kapsamda arz zincirinin önemli halkalarından birini oluşturduğunu vurguladı.

- "6 yıllık süreyi kısalttık"-

Halihazırda 2 bin 932 gümrük müşaviri ve 6 bin 150 gümrük müşavir yardımcısının görev yaptığını belirten Altunyaldız, şöyle devam etti:

"2012 yılında gümrük müşavir yardımcılığı ve gümrük müşavirliği ön eleme sınavlarını yaptık. 20 Ekim'de yaptığımız sınavda 294 aday, gümrük müşavir yardımcılığı sınavını geçerek belge almaya hak kazandı. 130 aday isegümrük müşavirliği ön eleme sınavında başarılı oldu. Bu yıl ocak ayında yaptığımız mesleki yeterlik sınavında ise sınava giren 129 adaydan 102'si sınavı geçerek gümrük müşaviri olma hakkını kazandı.”

Bakanlığın, dış ticaretin önünü açmayı hedefleyen ve gümrük müşaviri olma süresini kısaltan bir takım değişiklikler yaptığını da hatırlatan Altunyaldız, şunları kaydetti:

"Adaylar, üç yıllık staj süresini tamamladıktan sonra gümrük müşavir yardımcılığı sınavına girmeye, bu sınavda başarılı olduktan sonra, yine üç yıl süre ile bir gümrük müşavirinin yanında çalışıp, açılacak sınavda başarılı olmaları halinde müşavirlik yapmaya hak kazanıyordu. Yani, gümrük müşaviri olmak isteyenler, toplam altı yıl süre ile staj yapmak zorundaydılar. Biz bu süreyi diğer mesleklerde öngörülen staj sürelerini de dikkate alarak kısalttık.”

- “Mevzuatımızı sadeleştiriyor, işlemlerimizde bürokrasiyi azaltıyoruz”-

Daha sade bir mevzuatın, dış ticaretin tüm tarafları için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Altunyaldız, Kaçakçılık Kanunu'ndaki kabahat fiillerinin Gümrük Kanunu'na aktarılmasıyla, mükerrerliği giderildiğini ve aynı fiil için iki ayrı dava açılması uygulamasına son verildiğini söyledi. Bu uygulamayla Bakanlığın iş yükünü azalttıklarını kaydeden Altunyaldız, uygulama ile aynı zamanda yargının yükünün de hafiflediğini vurguladı. 

Gümrük vergisine bağlı para cezalarının tahsilinde de değişikliğe gittiklerini belirten Altunyaldız, gümrük vergileri zaman aşımına uğradığı için aslı ortadan kalkan para cezalarının tahsili yoluna artık gidilmeyeceğini, böylece hem idarenin hem de yargının yükünü azalttıklarını sözlerine ekledi.

İki gün süren Çalıştaya Müsteşar Ziya Altunyaldız’ın yanı sıra Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, Gümrükler Genel Müdürü Remzi Akçin, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Harun Uslu, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Halit Hanoğlu ve müşavir derneklerinin başkanları ile yöneticileri katıldı.