Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Halcileri Kabul Etti

Bakan Tüfenkci : Halcinin Halinden Anlarım

08 Aralık 2015
Bakan Tüfenkci: Halcinin Halinden Anlarım

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Konfederasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Kabulde 24 Kasım Rusya krizinden etkilenen halcilerin sorunlarını dinleyen Bakan Tüfenkci,
“Halcilerin halinden anlarım. Sizin sorununuz bizim sorunumuzdur. Hükümetimiz ve tüm bürokratlarımla Bakanlığım krizin çözümü ve mağduriyetinizin telafisi için seferber olmuş durumdadır. Sizi temin ederim ki, hiçbir üreticimiz ve ihracatçımız mağdur edilmeyecek” dedi.

Konunun Bakanlar Kurulunda da değerlendirildiğini kaydeden Bakan Tüfenkci, talep edilmesi durumunda sebze ve meyve üreticileri ve ihracatçıların sorunlarının tartışılacağı bir çalıştaya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak öncülük yapabileceğini açıkladı. 

Halcilerden, krizi bahane ederek, pazardan alışveriş yapan vatandaşa spekülatif istismarlar yapılmamasını isteyen Bakan Tüfenkci şöyle konuştu:   
“Rusya ile krizi tırmandıran taraf olmadık, olmayacağız. Rusya krizi sürdürme noktasında ısrar ederse, alternatif ticari partner seçeneklerimiz üzerinde çalışırız. Bizim dış ticaretteki partner vizyonumuz 2002’deki standartları çoktan aşmış durumdadır. Klasman değerimiz çok daha ileri seviyededir.Uluslararası ilişkiler, matematiksel değerler üzerinden değil, sosyo-ekonomik gerçeklikler üzerinden ele alınmalıdır. Aksi takdirde insani gerçeklikler ıskalanmış olur. Evrensel insani değerler bakımından Türk çiftçisiyle, Rus çiftçisi arasında bir fark yoktur. İkisinin de ortak sevdası, evine ekmek götürme sevdasıdır. Rusya’ya 1 milyar 270 milyon dolarlık yıllık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştiriyoruz, buna karşılık,  2 milyar 850 milyon dolarlık da ithalat yapıyoruz. Meseleye bu iki rakam arasındaki lehimizde olan fark üzerinden değil, insanla insan arasındaki farksızlık üzerinden bakma mecburiyetindeyiz”