Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Mesajı

Bundan 82 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında önemli rol üstlenen fedakar kadınlarımıza milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıdı.

05 Aralık 2016

Bundan 82 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında önemli rol üstlenen fedakar kadınlarımıza milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıdı.

5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren yasayla kadınlarımız, o dönemde Avrupa’daki birçok gelişmiş ülkeden daha önce bu hakkı elde etti ve oy kullanmaya, aktif olarak siyasetin içinde yer almaya başladı.

Kadınlarımızın toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatın her alanında yer alması bizleri ileriye götürecek, toplumsal refahı artıracak en önemli unsurlardandır. Kadınlarımızın hassasiyetinin, enerjilerinin, akıl vedeneyimlerinin her alanda kullanılması muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın da anahtarıdır. Unutulmamalıdır ki kadın gelişirse toplum gelişir.

Kadın yönetici sayısı fazla olan şirketlerin daha iyi performans gösterdiği ve yaşanan krizlerden daha az etkilendikleri yapılan araştırmalarca gösterilmektedir.  Kadınların iş yaşamına yapmış olduğu nitelikli katkılar, kadın ruhunun iş yaşamına yansıması, başarının sağlanmasında mühimdir. Bu yüzden de ülkemizde kadın girişimci ve yönetici sayımızın artmasını, siyasi arenada daha fazla kadın vekilin yer almasını ayrıca önemsiyoruz.

Bakanlığımız bünyesinde yapılan çalışmalar kadın esnaf oranımızın hızla arttığını gösteriyor. 2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkâr varken, bu oran bugün 251 bin 346 olmuştur. 2016 yılı Aralık ayı itibariyle toplam esnaf ve sanatkar sayısı 1 milyon 671 bin 206’dır. Kayıtlı kadın esnaf ve sanatkarımız, toplam esnaf sanatkârlarımızın %15’ine tekabül etmektedir. 58 ilimizde kadın esnaf vesanatkarımızın toplam esnaf ve sanatkar sayısına oranı % 10’un üzerindedir.

Ticari hayatta kadınlarımıza, kadın kooperatifleri aracılığıyla çeşitli destekler sağlıyoruz. Bu amaçla KADIN-KOOP Projesi’ni hazırlayarak uygulamaya koyduk. Bu projeyle kooperatif çatısı altında kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerini artırmak ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarını sağlamayı amaçladık. Proje kapsamında verilen eğitimlerle, kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayata katılmalarına fırsat vermek, gelir elde ederek iş yaşamı içinde daha fazla var olmalarını sağlamayı hedefliyoruz.

Kadın girişimcilerimizin sayılarını artırmak ve kadınlarımızın iş hayatına daha aktif katılımlarını sağlamak için desteklerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir.  

Bu vesileyle tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, bugünün kadınlarımız için hayırlı çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ediyorum.
Bülent  TÜFENKCİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı