Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Ahilik Ansiklopedisi'ni Tanıttı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen Ahilik Ansiklopedisi tanıtım toplantısında, Ahilikle ilgili bilimsel çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi.

18 Eylül 2014

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen Ahilik Ansiklopedisi tanıtım toplantısında, Ahilikle ilgili bilimsel çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi.

İnsani pek çok değeri bünyesinde barındıran Ahiliği, ulusal ve uluslararası camiada tanıtmanın gerekli olduğunu ifade eden Canikli, Bakanlık olarak Ahilikle ilgili bir temel kaynağa ihtiyaç olduğunu değerlendirdiklerini anlattı.
 
Ahiliğin temel kaynaklarından biri olarak kütüphanelerin vazgeçilmezleri arasında yer alacak bir eser oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Bakan Canikli, bu çerçevede ansiklopedi hazırlamak üzere oluşturulan yayın kurulunun, konuyla ilgili pek çok bilim insanına ulaşarak, söz konusu çalışmayı tamamladığını açıkladı.
 
Canikli, insanlığın her zaman ihtiyaç duyduğu evrensel değerlere sahip olan Ahiliğin temel düsturlarının, bugün dahi insanoğlunun bütün kesimlerini içine alan ve yol gösteren bir hayat ve üretim tarzı olduğunu belirtti.
    
Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan da Anadolu'nun 800 yıllık Ahi geleneğinin tarihini anlatan, Ahi'lerin öyküsünü gelecek kuşaklara sunan ansiklopedi çalışmasına katkı yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

 Ahilik Ansiklopedisi
Ansiklopedi 2 cilt, 916 sayfadan oluşuyor, Ahilikle ilgili bin 380 madde ve başlık yer alıyor. Eser, kısa sürede Türkiye'deki ilgili kütüphanelere, İngilizceye de çevrilerek dünyanın önemli kütüphanelerine gönderilecek.
 
Arşivlerin tamamında yapılan araştırmalar neticesinde binlerce belgeden yeni tespitleri yapılan ve bütün Osmanlı sathına yayılmış Ahi yapıları, maddeler halinde ilk defa yazılarak bir Ahi Yapı Envanteri, oluşturuldu.

Osmanlı Devleti sınırları dahilinde, "Ahi" unvanlı kişilerin yaptırdığı tekke, zaviye, hangah, cami, mescit, medrese, mektep, misafirhane, çarşı, han, türbe, çeşme gibi yapıların hemen tamamı bu ansiklopedide biraraya getirildi.