Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Mersin Serbest Bölgesi'ni Ziyaret Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin Serbest Bölgesi'ni ziyaret ederek Bölge Müdürü Yusuf Şenel'den bilgi aldı.

11 Eylül 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin Serbest Bölgesi'ni ziyaret ederek Bölge Müdürü Yusuf Şenel'den bilgi aldı.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Canikli, Mersin Serbest Bölgesi'nin 10 bine yaklaşan istihdam kapasitesi ve geniş işlem hacmiyle hem Mersin'e hem de Türkiye'ye katkı verdiğini söyledi.

Buradaki üretim içeriğinin çok daha sofistike hale getirilmesi gerektiğini belirten Canikli, "Özellikle daha yüksek katma değer içeren malların üretimini burada daha yüksek orana taşımamız gerekiyor. Çünkü serbest bölgeler kurulmasında 2 tane temel amaç vardı. Bunlar ülkenin ihracat kapasitesinin artırılması ve serbest bölgeler vasıtasıyla ülkeye teknoloji transferinin gerçekleştirilmesiydi. Dolayısıyla serbest bölgeler kuruluş amaçlarına uygun şekilde faaliyetlerini sürdürmeli" dedi.

Mersin Serbest Bölgesi'nde biraz daha yoğun çalışarak teknoloji transferini sağlayacak ve sofistike ürünler üretecek olan firmaların getirilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, şöyle konuştu:
"Bu konuda çaba sarf etmek, çalışmak lazım. Ayrıca serbest bölgede üretilen ürünlerin ithalattan, yani Türkiye ithalatından ziyade ihracatının artırılması daha üst seviyelere çıkarılması hedef olmalı. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Ne yazık ki buradan yapılan, şu anda Türkiye'de yapılan ithalat, ihracattan daha fazla. Bu da serbest bölgelerin kuruluş amaçlarına çok uygun düşmeyen bir durum. Önemli katkı sağlıyor, istihdam da diğer alanlarda ama bu katkının daha büyük boyutlara çıkarılması ve esas kuruluş amacına uygun hale getirilmesi için daha yoğun mal üreten, içinde teknolojik ürünler üreten firmaların Türkiye'den veya dışarıdan buraya getirilmesi, çalışmasının yoğunlaştırılması gerekiyor. Bu konuda da biz merkezi hükumet olarak yapılması gereken bir şey varsa onu masaya yatıracağız, konuşacağız. Bu amaca yönelik hem ihracatın artırılması hem de kaliteli malların daha yüksek katma değerli mallar üretilmesi noktasında yapılması gerekenler için biz de Ankara'da gerekli çalışmaları yapacağız. Kuruluş amacına daha uygun hale getirmek için gayret içinde olacağız." 


“Mersin  Özellikle Lojistik Alanında Büyük Yol Kat Etti”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli,  25 yıllık bir aradan sonra Mersin'de bulunmaktan memnun olduğunu belirtti. 

Mersin'in her alanda geliştiğini, özellikle lojistik alanında büyük yol kat ettiğini belirten Canikli, bu tür gelişmelerin bölgede yaşayan vatandaşlara katkı sağladığını söyledi. 

Türkiye'nin 2002 yılından önce periyodik olarak ortalama her iki yılda bir çok ciddi ekonomik ve siyasi krizler geçirdiğini ifade eden Canikli, şöyle devam etti:
"Türkiye, iki yılda bir hep krizlerle karşı karşıya kaldı ancak 1994'ten itibaren çok daha belirgin bir şekilde her iki yılda bir bütün dengeleri bozulan her şeyin alt üst olduğu adeta insanların yeniden hayatlarına başladığı krizlerle muhatap oluyorlardı. Daha vahim olanı ise insanlar artık bunları kanıksar hale gelmişti. Yani o dönemlerde bir anket yapsanız, insanlara gelecekle ilgili beklentilerini sorsanız, iki yıl içinde size bir krizle karşı karşıya kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve böyle bir beklenti içerisinde olduğunu rahatlıkla paylaşırdı ancak 2002'den itibaren hiç kimsenin tahmin edemediği bir istikrar dönemi yaşandı. Hem siyasette hem de ekonomide. İnsanlara sorduğunuz vakitte en az 10 yıllık bir istikrardan bahsediyor. Hatta daha uzun vadeli perspektif içerisinde bir istikrardan bahsediliyor. 2023'ü konuşuyoruz. 2051'den, 2071'den bahsediyoruz. Bunların hepsi bir istikrar göstergesidir."


Ayrıca,  Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin Mersin Serbest Bölgesi'ni ziyaretine Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Abdullah Soylu ve Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürü Avni Ertaş katıldı.