Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Kars'ta

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kars’a giden Bakan Yazıcı, Kars Valisi Eyüp Tepe'yi makamında ziyaret etti. Yazıcı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, hem bölge hem de Türkiye ekonomisi için son derece önemli olan Çıldır/Aktaş Gümrük Kapısı'nın fiziki alt yapısının yenilenmesine yap-işlet-devret modeliyle başladıklarını söyledi.

16 Kasım 2013
Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nın açılışını yapmak üzere Kars'a giden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kars Ticaret ve Sanayi Odası ile Kars Ticaret Borsası'nın müşterek toplantısına katıldı.

Kars'ta çeşitli incelemelerde bulunan Bakan Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Kars Valisi Eyüp Tepe'yi makamında ziyaret etti. Yazıcı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, hem bölge hem de Türkiye ekonomisi için son derece önemli olan Çıldır/Aktaş Gümrük Kapısı'nın fiziki alt yapısının yenilenmesine yap-işlet-devret modeliyle başladıklarını söyledi.

Yüklenici firmanın çalışmalarına devam ettiğini, kapıda resmi temel atma törenini yarın gerçekleştireceklerini ifade eden Yazıcı, "Yakın bir zamanda Dilucu Gümrük Kapımızı da yeniliyoruz. Onun da sanırım ihale işlemi tamamlandı, yer teslim aşamasında" diye konuştu.

Geçmişte gümrük idaresi olarak kullanılmış bir mekanı da gezdiklerini dile getiren Yazıcı, "Onun da gümrük müdürlüğü olarak faaliyette bulunulmasına mekan olarak hizmet edecek o ünitenin bürokratik işlemleri devam ediyor. Gümrük müdürlüğünü yeniden tesis ettik, inşallah orada faaliyete başlayacak" dedi.

Yazıcı, bir gazetecinin, "Dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılmasına yönelik bir eylem planı söz konusu. Düşünceleriniz nelerdir?" sorusunu, "O alana ilişkin epey zamandır devam eden bir çalışma var. Çalışmaların detaylarını bilmiyorum, detaylarına vakıf değilim. O elbette ki gündem konusu olduğunda oturur değerlendiririz. Biz, milletimizin aleyhine sonuç doğuracak, milletimizin hayrına olmayacak hiçbir tasarruf içerisinde olmayız. İfade edildiği tarzda bir tasarruf varsa mutlaka bunun sebepleri paylaşılır." diye cevapladı.

Dilucu Gümrük Kapısı'nı üçlü bir gümrük kapısı olarak düşündüklerini vurgulayan Yazıcı, "Belki dünyada ilk örneği olacak. Nahçivan-Türkiye-İran. Onda müzakereler de yaptık. Protokol düzeyinde anlaşmalar da yaptık. Sonuçta bunlar yanaşmadılar. Nahçivan ve İran'ın rezervleri oldu. O yürümeyince ikili olarak bu kapıyı açıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı, ziyaret öncesinde TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Kars Gümrük Müdürlüğü binası olarak kullanılması planlanan binada da incelemelerde bulundu.
 
Kars'taki incelemelerini sürdüren Bakan Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Yazıcı, Evliya Camisi'ni de ziyaret ettikten sonra gittiği AK Parti İl Başkanlığı'nda yaptığı konuşmada, seçimlerin egemenlik hakkını kullanmanın en önemli aracı olduğunu ifade ederek, seçimlerin karar verilecek süreçler olduğunu söyledi.

 Vatandaşların karar verirken beklentilerini karşılayacak donanımda olan kadroları seçmesini ve körü körüne oy kullanılmamasını isteyen Yazıcı, "İnsanın kullandığı oyun sorumluluğunu da üzerinde taşıması gerekiyor. Bakacaksınız, ölçeceksiniz, biçeceksiniz, kim hizmet üretiyor, kimin vizyonu var emaneti ona vereceksiniz. Türkiye'nin 11 yılda kalkınmasının, değişim ve dönüşüm sürecinin çok hızlı şekilde yaşamasının altında yatan en temel faktör aziz milletimizin sezgileriyle doğru kadroları itila edişidir" şeklinde konuştu.

Kutuplaşma Yok

Yazıcı, milletin iradesini saptırmaya ve aralarına nifak sokmaya çalışanların çıkabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz siyasete kalite getiren bir partiyiz. Bir taraftan Türkiye'nin değişim ve dönüşümünü gerçekleştirirken, bir taraftan da siyasete tarz ve üslup getirdik. Bizim siyaset anlayışımızda kesinlikle çatışma yok. Kutuplaşma yok. Katlanacaksın. Hoşuna gitmeyebilir. Hakaret etmedikçe söylemlere katlanırsın ama hakaret ettiğin zaman hak değildir. 'Ben bir başkasını beğenmediğimi eleştiriyorum' diyerekten kişilik haklarına saldırı boyutuna varıcı sözcükleri kimse kullanamaz. Oturun salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde parti gruplarının toplantılarını izleyin. Niye muhalefet partilerinin genel başkanları hiç proje söylemez de hep hakaret eder? Bir adamın kafasında ya fikir var, ya küfür. Fikri olan fikrini söyler, projesi olan projesini söyler. Yoksa da vızır vızır küfür eder. Dolayısıyla siyasetin değerler üzerine değil, projeler üzerine olması lazım. Değerler hepimizin."

İstanbul Boğazı'na Pırlanta Gerdanlık

Kısa süre önce cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünü Marmaray'la kutladıklarını anımsatan Yazıcı, boğaza pırlanta bir gerdanlık taktıklarını kaydetti.

Çözüm ve demokratikleşme süreçlerinin önemli projelerinden biri olduğuna ve bu projelerin aslında daha önceden belirledikleri programlarının içinde olduğuna değinen Yazıcı, "14 Ağustos 2011 tarihinde partinin kuruluş bildirgesini tüzüğüyle birlikte İçişleri Bakanlığı'na verdiğimizde bir de programımız vardı bizim. Programın ismi 'Demokratikleşme ve Zenginleşme Projesi'dir. Orada bu konuya ilişkin bakışımızı göreceksiniz. Biz öyle ezbere iş yapan siyasi bir kadro değiliz. Gücümüzü milletten alıyoruz ama gece gündüz demeden de bir emanetçi hassasiyeti içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yazıcı, AK Parti'nin insan merkezli bir parti olduğunu anlatarak, kanun çıkarırken, kararname düzenlerken, yönetmelik çıkarırken, kaynak tahsis ederken mutlaka insan unsurunu göz önüne aldıklarını sözlerine ekledi.