Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli İran'da Temaslarda Bulundu “Tercihli Ticaret Anlaşması’nın Olumlu Sonuçlarını Çok Kısa Zamanda Göreceğiz”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Tahran'da İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi ile görüşmeler gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakan Canikli ile İran Sanayi Bakanı Nimetzade arasında olan görüşmede yılbaşı itibariyle yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması başta olmak üzere ikili ekonomik ilişkiler ele alındı. Bakan Canikli, her iki ülkenin de Tercihli Ticaret Anlaşması’nın olumlu sonuçlarını çok kısa zamanda göreceğini belirtti.

03 Şubat 2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Tahran'da İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakan Canikli ile İran Sanayi Bakanı Nimetzade arasında olan görüşmede  yılbaşı itibariyle yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması başta olmak üzere ikili ekonomik ilişkiler ele alındı.
Bakan Canikli, her iki ülkenin de Tercihli Ticaret Anlaşması’nın olumlu sonuçlarını çok kısa zamanda göreceğini belirtti.
"İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin çok daha yüksek düzeyde olması gerektiğine" işaret eden Canikli, "İki ülke cumhurbaşkanı tarafından belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacminin en kısa zamanda hayata geçirilmesinin her iki ülke yetkililerinin esas görevi olduğunu" kaydetti.
İranlı Bakan Nimetzade de "Hedeflenen ticaret hacminin yüksek bir rakam olduğunu ancak iki ülke arasındaki ziyaretlerin ve görüşmelerin  düzenli aralıklarla devam ettirilmesi ile bu hedefe ulaşılabileceğini" belirtti.
 
İletişim Bakanı Vaizi ile Görüştü
 
Bakan Canikli ve İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi'nin İletişim Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmesi yaklaşık yarım saat sürdü.
Görüşmede Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin ardından geçen beş haftadaki gelişmeler ele alındı. Anlaşmanın uygulanmaya başlandığı süre içinde yaşanan gelişmeler, artı-eksi noktalar ve yaşanan sorunlar hakkında görüş alışverişi yapıldığı belirtildi.
İki bakanın ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın tarihte Tahran'a yapacağı ziyaretin ayrıntıları hakkında da görüştüğü bildirildi.