Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’nin Ahilik Haftası Mesajı

Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat düsturu, dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir.

23 Mayıs 2016
Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat düsturu, dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Anadolu’da ticaret erbabının yaşattığı Ahilik, Dünyaya örnek olacak değerleri ve uygulama örneklerini içinde barındırmaktadır. Ahiliğin iktisadi hayata getirdiği kurallar, üretimden tüketime tüm aşamaları düzenleyen bir sistem oluşturmaktadır. Günümüzde ahlaklı ticaret diye tanımladığımız insani değerleri dikkate alan ekonominin temellerini oluşturmaktadır. Kadınlar da Ahilik teşkilatı içinde aktif biçimde yer almış, Ahilik çatısı altında kurdukları Baciyan-ı Rum (Anadolu Kadınlar Birliği) teşkilatıyla iktisadi hayatın aktörleri, sosyal hayat ve askeri yapının da parçası olmuşlardır.

 Anadolu halkının ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir yer tutan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın en güzel örneklerini yıllarca sergilemiş; işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi olmuştur. Bugün de Türkiye ekonomisinin temel taşı olan, esnaf ve sanatkârlarımız, bu mirası devam ettirmekte ve gelecek nesillere aktarmaktadır. Ahilik felsefesi ve kültürü ile yetişmiş olan esnaf ve tüccarımızı, Hükümetimizin desteğiyle çeşitli kanallarla kullandırılan krediler vasıtasıyla destekliyor; Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı (ESDEP) ile geleceğe hazırlıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak; Ahiliği ülkemizde ve dünyada daha iyi tanınır ve bilinir hale getirmeyi, canlandırmayı, tarihi, sosyal ve hukuki sorumluluğumuz olarak görüyoruz.

Bu  vesileyle, milletimizin ve insanlığın karşı karşıya kaldığı günümüz meseleleri için başlıca çözüm yollarından biri olan Ahilik değerlerinin; ülkemizde ve dünyada daha fazla tanınmasını sağlamak üzere, Bakanlığımız koordinasyonunda bu yıl 29’uncusunu kutlayacağımız Ahilik Haftası’nın ülkemize ve tüm insanlığa barış ve kardeşlik getirmesini temenni ediyor; başta Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor; bu yola emeği geçen herkese, özellikle esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyorum.
Bülent TÜFENKCİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı