Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Gürcistan heyeti ile görüştü

Tüfenkci, beraberindeki milletvekilleri ile Ankara'dan Batum Havalimanına gelerek karayoluyla Sarp Sınır Kapısına geçti. Tüfenkci'yi burada, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri ile Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze karşıladı.

23 Aralık 2015
Tüfenkci, beraberindeki milletvekilleri ile Ankara'dan Batum Havalimanına gelerek karayoluyla Sarp Sınır Kapısına geçti. Tüfenkci'yi burada, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri ile Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze karşıladı. 

Tüfenkci ve Khaduri, gerçekleştirdikleri toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Tüfenkci, burada yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve yaşanan aksaklıkların giderilmesi için bir araya geldiklerini belirtti.

Yakın işbirliği içerisinde adımlar atacaklarını ifade eden Tüfenkci, "Gürcistan bizim için komşunun ötesinde dost, akraba bir ülkedir. Burada kendimizi kardeşimizin evine gelmiş gibi hissediyoruz. Bölgemizde son dönemde yaşanan gelişmeleri de dikkate aldığımızda iki komşu ve dost ülke olarak ortak çıkarlarımız istikametinde ilişkilerimizi geliştirmemiz daha da önem kazanmaktadır" diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bugünkü durumda Sarp Sınır Kapısı, yıllık 6 milyondan fazla yolcuya ve yaklaşık 1 milyon 200 bin taşıta hizmet vermektedir. Bu haliyle, yolcu sayısı itibarıyla Türkiye’nin en büyük kara hudut kapısıdır" dedi.

Tüfenkci ve Khaduri, daha sonra Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafında inceleme yaptı. Tüfenkci, Türkiye'ye geçişinin ardından da incelemelerini sürdürdü. Daha sonra Tüfenkci, Artvin Valisi Kemal Cirit ile toplantı yaptı.

İki dost ülkenin bakanları olarak hudut kapılarında düzgün ve sorunsuz işleyiş için gerekli tüm tedbirleri alma konusunda mutabık kalındığının altını çizen Tüfenkci, Türkiye ile Gürcistan arasında işlemekte olan 3 kara sınır kapısı bulunduğunu; bunların Sarp, Posof/Türkgözü ve Çıldır-Aktaş kapıları olduğunu vurguladı.

Sarp Kara Hudut Kapısı'nın ülkeler arasındaki en önemli geçiş noktası olduğunu aktaran Tüfenkci, "Türkiye ile Gürcistan arasındaki mevcut işlemlerin yaklaşık yüzde 95’i bu kapıdan yapılmaktadır. Bugünkü durumda Sarp yıllık 6 milyondan fazla yolcuya ve yaklaşık 1 milyon 200 bin taşıta hizmet vermektedir. Bu haliyle, yolcu sayısı itibarıyla Türkiye’nin en büyük kara hudut kapısıdır. Kapının daha iyi çalışabilmesi için alınması gerekli tedbirleri belirleyip bu yönde çalışmalara başlayacağız. Kapının işleyişini nasıl rahatlatabiliriz? Girişlerin daha hızlı, daha güvenli olması için neler yapabiliriz, bunları değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Rusya ile ilişkiler
"Biz Rusya ile ilgili gerginliği artıran taraf olmak istemiyoruz ama hava sahamıza yapılan ihlali de hoş karşılamayacağımızı hep belirttik. Sorunların diyalogla çözülmesini hep arzu ettik ve bu sorunların diyalogla çözülmesi noktasında gerek Cumhurbaşkanımız gerek Başbakanımız gerekli çağrıları yaptı. Biz Rusya'nın iftiraya yönelik gerek Cumhurbaşkanımız ve ailesine gerek ülkemize yönelik iftira kampanyalarını hoş karşılamıyoruz ve şiddetle reddediyoruz.

Bu gerilimin uzamaması noktasında Rusya'yı sağduyuya davet ediyoruz. Ticaretin aksaması her iki ülke halklarının yararına değil zararınadır. Biz iki ülke halklarının zararına olan ambargonun sürmesinden yana değiliz. Bunun için hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Rusya'dan gelen mallara şu ana kadar ambargo koymak gibi bir işlem yapmadık. İleriki zamanlarda Rusya'nın tutumuna göre biz de tutum belirleyeceğiz."