Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Malatya'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Malatya'da bulunuyor

03 Haziran 2016
Bir restoranda basına kapalı gerçekleşen toplantıda Tüfenkci, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AK Parti İl Başkanvekili Mahmut Üner Özer, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem'le Malatya'da yapılması gereken çalışmalar ve kentin sorularını görüştü.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Tüfenkci, Malatya'nın "ortak payda" olduğunu belirterek, Malatya ile ilgili sözü olan herkesin sözlerinin önemli olduğunu ve dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Bazen kendilerinin göremediğini muhalefetin görebildiğini, eksikliklerini tespit edebildiğini dile getiren Tüfenkci, bunları belirlemek, eksiklikleri gidermek için bir araya geldiklerini ve bu toplantı sayesinde sorunların ortak olduğunun görüldüğünü söyledi.

Malatya'da onkoloji hastanesinin yatırım kararının alındığını, ödeneğinin ayrıldığını anımsatan Tüfenkci, İnönü Üniversitesi bünyesinde müstakil bir onkoloji hastanesini Malatya'ya kazandırdıklarını ifade etti. Tüfenkci, yakında hastanenin temelinin atılmasını temenni etti. 

Kentte yapımı süren stadın isminin de tartışılabileceğini belirten Tüfenkci, öncelikle önemli olanın stadın yapılması ve zamanında hizmete açılmasının olduğunu vurguladı. 

Malatya'nın değişimi, dönüşümü, büyümesi, ekonomik, sosyal, kültürel anlamda canlanmasının kentte yaşayan herkesi mutlu edeceğini aktaran Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Onun için gerçekten Malatya'da uygulanabilir projeleri, Malatya'nın gelişimine katkı sunacak projeleri bir an evvel yakaladığımız birlik ve beraberlikle hayata geçirmemiz lazım. Allah'a hamd olsun, Malatya bir huzur kenti. Dolayısıyla Malatya'nın yakaladığı bu huzur ve hoşgörü ikliminde bizim Malatya'yı öne çıkarmamız lazım. Sadece Türkiye'de öne çıkarmak yetmez, dünyada da Malatya'yı bilinen kentler arasına sokmamız lazım. Amacımız Malatya'yı marka şehir haline getirmek. Bununla ilgili Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, belediyelerimiz, muhalefeti ve iktidarıyla milletvekillerimiz, biz bu hedef doğrultusunda hareket etmeliyiz."

Her siyasi partinin olaylara bakış açısının farklı olmasının doğal olduğunu belirten Tüfenkci, bu doğallığın hoşgörü içinde hizmette yarışma için ele alınması gerektiğini anlattı.

 "Lisanslı depoculuktan başlayarak akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin, kurulacak ürün ihtisas borsalarında alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz" 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Lisanslı depoculuktan başlayarak akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin, kurulacak ürün ihtisas borsalarında alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz."

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey'i ziyaret eden Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, borsalar ve odaların Türkiye için önemli kurumlar olduğunu söyledi.

Üretilen ürünlerin hak ettiği değerde alınıp satılabilmesi için bakanlık olarak bir takım düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirten Tüfenkci, "Lisanslı depoculuktan başlayarak akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin, kurulacak ürün ihtisas borsalarında alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız son aşamaya geldi." diye konuştu.

Ürün ihtisas borsalarının birçok fayda sağlayacağına işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Artık diğer yatırım araçları gibi elektronik ortamda alınıp satılan üretilen elektronik senetlerin tıpkı Borsa İstanbul gibi borsada işlem görmesini sağlamış olacağız. Siz kayısıya 5-6 ay sonra fiyatlanacağını düşünerek alım satım yapabilirsiniz. İlla kayısı işiyle iştigal etmenize gerek yok. Bankalar da buna yatırım yapabilir. Uluslararası piyasalardaki yatırımcılar da yatırım yapabilir. Bunu herhangi bir borsada tekrar satabilir. Dolayısıyla tarım ürünlerindeki ticaret hacmini genişletmeyi hedef alan sistem hayata geçtiğinde inanıyorum ki Türkiye'deki tarım ticaretinin gelişmesi noktasında önemli rol alacaktır."

Tüfenkci, Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve büyümesinin önemine dikkati çekerek, bu gelişmişlikten vatandaşların da faydalanacağını söyledi. Bakan Tüfenkci, "Uluslararası refah pastasından Türkiye ne kadar fazla pay alırsa Türkiye'de yaşayan insanlar o refah pastasından daha fazla pay almış olacaklar. Biz Malatya'yı büyüttüğümüz zaman inanın Türkiye'yi de büyütmüş oluyoruz. Malatya eğer yüzde 10 büyüyorsa Türkiye ekonomisine de büyüme oranında yüzde bir katkı sağlıyor demektir." ifadelerini kullandı.

Kayısının Malatya için önemli gelir kaynaklarından birisi olduğu belirten Tüfenkci, kayısının Malatya'da düzgün ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıda ticarileşmesi noktasında borsalara önemli roller düştüğünü söyledi.

Tüfenkci, kayısıya havza bazlı destek verilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

"DAP, yapacağı hizmetlerle bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da farklılıklarını ortaya koyacak"

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "DAP, yapacağı hizmetlerle bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da farklılıklarını ortaya koyacak." dedi. 

Tüfenkci, DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürütülen kırkma makinesi ve jeneratör dağıtım töreninde, son yıllarda bölge illerine yönelik önemli projelere imza atıldığını söyledi. 

DAP'ın süresini uzattıklarını belirten Tüfenkci, "DAP, yapacağı hizmetlerle bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da farklılıklarını ortaya koyacak. Bugün burada 14 ildeki keçi ve koyun yetiştiricileri birliklerine kırkma makinesi veriyoruz. Bu projeyi de küçükbaş hayvan birliklerimiz hazırladı. DAP idaresi de buna el attı ve kısa zamanda üreticilerimizin hizmetine sunmuş oldu." diye konuştu.

Birliklerin, sulamaya da destek olduğunu ifade eden Tüfenkci, küçük gibi görünen bu tür desteklerin üretimin kalbine gittiğini söyledi.

Tüfenkci, başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik ise yeni çıkan teknolojilerin kendilerine makineli kırkmayı işaret ettiğini vurguladı. Çelik, kırkımda bol verim ve temiz ürün elde etmeyi amaçladıklarını kaydetti.