Gümrük Ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Elazığ’da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Suriye ile aramızda olan kapılardan sadece oraya sattığımız veya aldığımız ürünlerin taşınması değil, transit olarak gerçekleştirilen ticari faaliyetler seviyesi düşmüş olmakla birlikte, rölanti seviyesinde olmakla birlikte devam ediyor'' dedi.

30 Mart 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Suriye ile aramızda olan kapılardan sadece oraya sattığımız veya aldığımız ürünlerin taşınması değil, transit olarak gerçekleştirilen ticari faaliyetler seviyesi düşmüş olmakla birlikte, rölanti seviyesinde olmakla birlikte devam ediyor'' dedi.
Bakan Yazıcı, Elazığ Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Elazığlıların yıllardır bir gümrük istediğini belirterek, bu konuda kararname çıktığını ve havaalanı içinde gümrük işlemlerinin yürütüleceği bölümün yapımının sürdüğünü söyledi.
Türkiye'de sanayi alanında olduğu gibi tarım alanında da ciddi bir potansiyel bulunduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, tarımsal alana büyük destek verdiklerini dile getirdi.
Yazıcı, şehit aileleri ve gazileri ziyaret etti
Bakan Yazıcı, borsanın ardından şehit aileleriyle Orduevi'nde düzenlenen öğle yemeğinde bir araya geldi. Ardından Elazığ Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret eden Yazıcı, şehit ailelerinin taleplerini dinledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nda şehit ailelerinden birer kişiye iş verildiğini belirterek, bunun ikiye çıkartılması yönünde talimat verdiğini anlatan Yazıcı, buna göre bir çalışma yapıldığını kaydetti. Yazıcı, ayrıca dernek başkanı Mehmet Çete'nin derneklerine perde yapılması ve kira yardımında bulunulması talebini kendi hesabından karşılayacağını ifade etti.
Bakan Yazıcı, daha sonra Polisevi'nde şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldi, ardından da jandarma astsubay kıdemli başçavuş Coşkun Göl'ün ve Hakkari'de şehit olan komando piyade er Mehmet Ağgedik'in ailelerini evlerinde ziyaret etti.
Suriye'deki olaylar
Bakan Yazıcı, ziyaretlerinin ardından Ankara'ya gitmek üzere geldiği Elazığ Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Suriye'den Türkiye'ye gelen mültecilerin sayısının 16 bine ulaştığını, kaç mülteci daha beklendiğini, Şam'daki Türk Büyükelçiliği'nin 24 Mart'ta kapatılacağını belirtmesi ve gümrük kapılarında da kapatılma olup olmayacağını sorması üzerine Bakan Yazıcı, uzun bir zamandır Suriye ile orada yaşanan olaylar nedeniyle ilişki düzeyinde azalmalar olduğunu kaydetti.
Suriye ile Türkiye arasında 910 kilometreyi kapsayan bir sınırın olduğunu, bu sınırda 6'sı aktif olmak üzere 8 gümrük kapısının bulunduğunu hatırlatan Bakan Yazıcı, ''Ama bu olaylar yaşandıktan sonra aktif olan bu 6 kapımızdan birkaç tanesi devre dışı kaldı. Bunlardan bir tanesi Şanlıurfa'da Akçakkale, bir diğeri Gaziantep'te Karkamış... Ve elbette ki Öncüpınar Kilis'te ve Hatay'da Cilvegözü oralardaki kapılarda giriş çıkışlarda bir azalma var'' ifadelerini kullandı.
Gelişmeleri dikkate almak suretiyle İçişleri Bakanlığı tarafından oradaki temsil düzeyinin yeniden gözden geçirildiğini aktaran Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:
''Bunun ötesinde oradaki temsilcilerin geri çağrılması nedeniyle kapıların da kapatılacağı noktasında herhangi bir projemiz söz konusu değil. Esas olan bu ticari ilişkiler devletten devlete değil, halklar arasında devam ediyor, ticaret elemanları arasında devam ediyor. Suriye ile aramızda olan kapılardan sadece oraya sattığımız veya aldığımız ürünlerin taşınması değil, transit olarak gerçekleştirilen ticari faaliyetler seviyesi düşmüş olmakla birlikte, rölanti seviyesinde olmakla birlikte devam ediyor.''