Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Fransa’da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Interpol’ün davetlisi olarak Fransa’nın Lyon kentine gitti. Bakan Yazıcı, beraberindeki heyetle Başkonsolos Hilmi Ege Türemen'in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

29 Nisan 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Interpol’ün davetlisi olarak Fransa’nın Lyon kentine gitti.  Bakan Yazıcı, beraberindeki heyetle Başkonsolos Hilmi Ege Türemen'in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Yemekte Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Interpol yetkilileri ve Lyon’daki Türk işadamları da yer aldı.

Yemek öncesi bir konuşma yapan Yazıcı, Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili mesajına değinerek, "Tarihte olmuş bitmiş olaylarla hiç çekinmeden, cesaretli bir şekilde yüzleşebilme iradesini ortaya koyuyoruz. Birkaç gün önce Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, 1915 yılına ait iddialarla ilgili bir taziye mesajı yayınladı.  Bunlar olup bitenler konusunda özgüven sahibi olmanın bir göstergesi" ifadesini kullandı.

Yazıcı, hiç kimsenin Türkiye topraklarında olmuş farklı olaylar dolayısıyla daha fazla hassasiyet içinde bulunarak mezhebi, etnisitesi itibarıyla hiçbir ayrım yapmadan tüm ülke vatandaşlarına başka bir şekilde fatura çıkarmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Kardeşlik Vurgusu
Yazıcı, Türkiye’de kardeşliğin daha güçlü hale gelmesi için çalıştıklarını belirterek, “En büyük sermayemiz bizim kardeşliğimizdir. Bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak çok önemli çalışmalar yapıyoruz" yorumunda bulundu.

Türkiye’nin 30 yılı aşkın süredir maruz kaldığı terörden arınması için her türlü riski üstlenip, bir dizi çalışma yürüttüklerini kaydeden Yazıcı, bir yılda hiçbir vatandaşın terör dolayısıyla hayatının sona ermediğini, bunun çalışmaların kıymetini göstergesi olduğunu bildirdi.

En Az Üç Çocuk Sözü
Avrupa’da nüfusun yaşlanması konusuna da değinen Yazıcı, "Avrupa’da genç nüfus itibarıyla değerlendirme yaptığımız zaman nüfusun yaşlandığını görüyoruz. Onun için Başbakanımızın 'en az üç çocuk' sözü doğru" ifadesini kullandı.

Yazıcı, Başbakan Erdoğan’ın başta bunu söylediği zaman çok fark edilemediğini ve bu sözün Anadolu insanının bir tasavvuru, bir isteği gibi algılandığını aktardı. Yazıcı, Türkiye'nin, nüfusundaki artış giderek azaldığı takdirde Avrupa’nın yaşadığı sorunu  2040’larda yaşayacağına da dikkati çekti.