Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Karadağ'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Karadağ'da

20 Eylül 2013

Gümrük ve Ticaret BakanıHayati Yazıcı, Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'daki resmi temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ve Başbakan Milo Cukanoviç'le görüştü.

Bakan Yazıcı, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Podgoritsa Uluslararası Havalimanı'nda, Türkiye'nin Karadağ Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır ve öteki yetkililer tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı binasında Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç tarafından kabul edilen Bakan Yazıcı, daha sonra Başbakan Milo Cukanoviç'le bir araya geldi. Başında görüntü alınmasına izin verilen her iki görüşme, daha sonra basına kapalı olarak gerçekleşti.

Görüşmelerde, Karadağ makamlarının, ülkedeki Türk yatırımcıların başarılı işler yaptıklarına dikkati çektiği ve bu nedenle daha fazla Türk yatırımcıyı Karadağ’da görmek istediklerini Bakan Yazıcı’ya aktardıkları öğrenildi.

Türkiye ve Karadağ arasında, gümrük suçlarının önlenmesi konusunda karşılıklı idari yardım anlaşması imzalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Karadağ Ekonomi Politikası ve Mali Sistemden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Vujica Lazoviç ile Devlet Sarayı'nda bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından Yazıcı ve Lazoviç, Türkiye ve Karadağ arasında gümrük suçlarının önlenmesi konusunda idari yardım anlaşmasını törenle imzaladı.

Yazıcı, törende, gösterdiği misafirperverlikten dolayı Lazoviç'e teşekkür etti.

Türkiye ve Karadağ arasında her alanda iyi ilişkiler bulunduğunu ifade eden Yazıcı, bugün 61'incisini imzaladıkları karşılıklı idari yardım anlaşmalarının iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin ve iş birliğinin somut göstergelerinden olduğunu söyledi.

Yazıcı, gümrük suçlarının önlenmesi konusunda yapılan karşılıklı idari yardım anlaşmasının, uyuçturucu ve insan kaçakçılığının da aralarında bulunduğu her türlü kaçakçılık suçuna karşı daha etkin mücadele imkanı sunacağını belirtti.

Türkiye ve Karadağ'ın, Avrupa Birliği üyelik süreci içindeki ülkeler olduğuna işaret eden Yazıcı, 1990'lı yıllardan beri AB ile gümrük alanında yakın iş birliği bulunan Türkiye'nin, bu alandaki tecrübelerini Karadağ ile paylaşmaya hazır olduğunu vurguladı.

Yazıcı, anlaşmanın her ülke halklarına ve iş adamlarına önemli kazanımlar sağlayacağına işaret ederek, hayırlı olması temennisinde bulundu.

Lazoviç de Türkiye ile Karadağ arasındaki ekonomik ilişkilerin yükselen bir seyir izlediğini, gümrük konusunda imzalanan anlaşmanın da iki ülkenin ticaretini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.

Anlaşmanın, gümrük ihlallerinin azaltılmasına çok ciddi katkı sunacağına inandığını dile getiren Lazoviç, Türkiye'nin tecrübelerinin Karadağ'a önemli kazanımlar sağlayacağını kaydetti.

Resmi temasları kapsamında, Karadağ Ekonomi Bakanı Vladamir Kavariç ile de görüşen Yazıcı, Karadağ Bölgesel Kalkınmadan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç tarafından onuruna verilen akşam yemeğine de katıldı.