Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Yemen'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, iki gün sürecek ziyaret çerçevesinde Yemen'in başkenti Sana'ya geldi. Yazıcı'yı, Uluslararası Sana Havaalanı'nda Yemen Maliye Bakanı Sakr el-Vacih karşıladı.

13 Mayıs 2013

Yemen Gezisi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, iki gün sürecek ziyaret çerçevesinde Yemen'in başkenti Sana'ya geldi.
Yazıcı'yı, Uluslararası Sana Havaalanı'nda Yemen Maliye Bakanı Sakr el-Vacih karşıladı.

Bakan Yazıcı, havaalanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkileri ticaret alanında da geliştirmek istediklerini belirtti.



Yazıcı"2005'li yıllardan itibaren benim bakanlığımın görev alanı itibari ile iki ülke arasındaki ilişkileri çok önemli buluyorum. Görüşmede, gümrük idaresi ile ilgili karşılıklı yardım anlaşmalarını ele alacağız. Hem ticareti artırmak hem de yapılan bu ticareti daha güvenli yollardan yürütmek istiyoruz" diye konuştu.



İki gün sürecek ziyaret çerçevesinde Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve mevkidaş bakanlarla bir araya geleceğini kaydeden Yazıcı"İki ülke arasındaki ticari hacmi yükseltmenin yanında kardeş ülke Yemen ile karşılıklı deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz. Bu ziyaret vesilesi ile dost ve kardeş ülke Yemen'i ve halkını selamlıyorum"ifadelerini kullandı.

-Yazıcı, ziyaretinin ilk gününde Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Sadeddin bin Talib ile bir araya geldi-
Yemen'de resmi temaslarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı"Türkiye, insan odaklı iç ve dış politikası ile Yemen'le ilişkilerini geliştirecek ve dostluğunu pekiştirecektir" dedi.

Yazıcı, iki ülke arasındaki gümrük idaresi ve ortak ekonomik faaliyet alanlarının ele alınacağı toplantıda, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Sadeddin bin Talib, Finans Bakanı Sakr El Vacih ve Gümrük idaresi Başkanı Muhammed Zimam ile bir araya geldi.

Karşılıklı takdim ve teşekkürün ardından açılış konuşmalarını yapan heyetler, basının görüntü almasının ardından kapalı oturuma geçti.
Yazıcı, yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki derin tarihe dayanan ilişkilere dikkati çekerek şunları söyledi:

"Yemen kelimesi Türk halkı için çok şeyler ifade ediyor. İki kardeş ülke Yemen ve Türkiye ilişkileri hiçbir zaman ters düşmemiştir. Arada kopukluklar olmuştur belki ama iki ülke halkının gönülleri hep bir olmuştur. Yemen denince biz Hz. Peygamber'i, Hz. Ali'yi, kardeşliği ve dostluğu hatırlarız."
Osmanlı'nın hiçbir zaman hiçbir ülkeye yönelik "asimilasyon" politikası izlemediğini belirten Yazıcı, bunu en iyi anlayan ülkelerden birinin Yemen olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak 2002 yılı sonu itibari ile Yemen gibi ülkelerle ilişkileri geliştirmeye odaklandıklarını belirten Yazıcı,"Ülkemiz ve hükümetimiz insan merkezli bir iç ve dış politika duruşu sergilemektedir. Ülkemizde bu esası temel aldığımız gibi uluslararası arenada da bu esas ile hareket etmekteyiz. İnsan merkezli duruşumuz bizi Gazze ile alakalı hale getirdiği gibi Somali ve Myanmar'ın sorunları ile de alakalı hale getirmiştir. Biz Yemen'le de bu doğallık ve doğruluk ölçüleri çerçevesinde yürüyecek ve ilerleyeceğiz" diye konuştu.