Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı, TOBB Sosyal Tesisleri’nde Yapıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde hizmet veren tüm Genel Müdürlüklerin katılımıyla düzenlenen toplantı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 2012 yılı ve öncesinde hayata geçen projeler, çok sayıda eylem planı ve planlama aşamasındaki faaliyetler masaya yatırıldı.

23 Ocak 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı Fotoğrafı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde hizmet veren tüm Genel Müdürlüklerin katılımıyla düzenlenen toplantı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 2012 yılı ve öncesinde hayata geçen projeler, çok sayıda eylem planı ve planlama aşamasındaki faaliyetler masaya yatırıldı.
Toplantıda söz alan tüm Genel Müdürleri, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanlarını tek tek dinleyen Bakan Yazıcı, tamamlanmayan projelerin 2013 yılında bitirilmesi talimatını verdi, uygulamada aksaklıklar yaşanan projelerle ilgili de eksikliklerin bir an evvel tamamlanmasını istedi.
 


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geniş bir yelpazede hizmet veren bakanlık olduğunu söyleyen Yazıcı, “Bu anlamda üzerinize düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceksiniz. “En Kolay ve En Güvenli Ticaret” vizyonumuzla örtüşen, kendisini sürekli yenileyen, başladığı bir işi eksiksiz bitiren bir yönetim anlayışıyla hareket etmeliyiz.  Biz tüm dünyayla ve zamanla yarışıyoruz. Kurum içinde de birbirimizle hızlı bilgi paylaşımını gerçekleştirmeliyiz.” dedi.
2012 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerle önceki yıllarda başlayıp devam eden çalışmalarla ilgili gelinen aşamaları anlatan bakanlık yöneticileri, 2013 yılı başta olmak üzere önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalar ve projeler hakkında Bakan Yazıcı’ya bilgi verdi.
Toplantıda, izinlerin elektronik ortama taşınması, hal kayıt sistemi, tek pencere sistemi, MERSİS olarak bilinen merkezi sicil kayıt sistemi, yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması gibi yeni projeler masaya yatırıldı.
Toplantıda gümrük işlemlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak olan ve 2013 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanan “izinlerin elektronik ortama taşınması” uygulaması, toptancı hallerinde ve hal dışında işlem gören sebze ve meyvenin fiyatı, miktarı ve diğer unsurların elektronik ortamda takibini esas alan “hal kayıt sistemi”, uluslar arası ticareti büyük ölçüde kolaylaştıracak olan, tüm işlemleri hızlı bir şekilde elektronik ortamda yapmayı sağlayacak ve 2014 faaliyete geçecek olan “tek pencere sistemi”, Merkezi veri tabanı oluşturma anlamında büyük fayda sağlayacak olan merkezi sicil kayıt sistemi (MERSİS) hakkında, ilgili genel müdürlerce detaylı bilgiler verildi.
2013 yılında faaliyete geçmesi planlanan, depolanan tarım ürünlerini temsil eden ürün senetlerinin de işlem göreceği, çok sayıda alıcı ve satıcıyı bir araya getirecek bir borsanın kurulması yöntemiyle hayata geçecek olan “ürün ihtisas borsası”, tüketicinin korunması ve haklarının gözetilmesi kapsamında planlanan ve 2013 yılı içinde faaliyete geçecek olan;  “tüketici profili araştırması” ve “m-tüketici projesi”, esnaf ve sanatkarlar teşvik ve destek sistemi (ESDES) vekooperatiflerin desteklenmesi programı,  kooperatif bilgi ve denetim sistemi projesi (KOOP-BİS) hakkında bilgi verildi.