Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ve İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi MKK’yı Ziyaret Etti

Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi ve beraberindeki heyet, faaliyetleri yerinde incelemek ve bilgi alışverişinde bulunmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’yi (MKK) ziyaret etti.

17 Kasım 2013

Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi ve beraberindeki heyet, faaliyetleri yerinde incelemek ve bilgi alışverişinde bulunmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’yi (MKK) ziyaret etti.
 
Ziyaret sırasında Yücel ve Coşkunçelebi’ye eşlik eden MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında yürütülen Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS), Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcılığı ile 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında yürütülen Elektronik Kayıt Kuruluşu faaliyetleri çerçevesinde kurulan sistemler ve gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgi verdi.
 
Anonim şirket genel kurul toplantılarının elektronik ortamda yapılmasını ve pay sahiplerinin bu toplantılara elektronik ortamda katılmasını sağlayan e-GKS hakkında değerlendirmelerde bulunan Yücel; “Şirketler için elektronik genel kurul uygulaması Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte gerçekleşen en önemli ve köklü devrimdir. Türk Ticaret Kanunu’nun 1527 nci maddesi çerçevesinde MKK tarafından hazırlanan ve kapsamı açısından dünyada bir ilk olan e-GKS 01/10/2012 tarihinde borsaya kote şirketler ile yerli ve yabancı tüm pay sahiplerinin hizmetine açılmıştır. Elektronik genel kurul uygulaması birinci yılını gururla tamamlamıştır. Uygulamanın ilk yılı olmasına rağmen genel kurullara elektronik ortamda katılanların sayısı fiziken katılanların yaklaşık üç katı olmuştur. 10 yıl önce şirket genel kurulları elektronik ortamda yapılacak dense kim inanırdı? Bu Bakanlığımızın ve MKK’nın işbirliğinin sonucudur. Uluslararası finans çevreleri gıpta ile bizi izliyor ve Ülkemizi bu alanda örnek gösteriyor.” dedi.

 

Bugüne kadar 399 genel kurulun elektronik ortamda gerçekleştirildiğini, bu toplantılara 5.977 kişinin fiziken, 13.474 kişinin ise elektronik ortamda katıldığını ifade eden Ergincan “Tam bir ekip çalışması ve kurumlar arası işbirliği ürünü olan e-GKS’nin hayata geçirilmesinde Kuruluşumuzdan desteklerini esirgemeyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na minnettarız” diye konuştu.

Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Ergincan; Tüm bileşenleri ve yazılımı MKK tarafından yabancı kaynak kullanılmadan tamamlanan e-GKS, tüm ortaklık haklarının elektronik ortamda kullanımını ve genel kurulların tek bir merkezden yapılabilmesini sağlayan bir platform. Sadece borsaya kote şirketlerin değil, Türkiye’deki tüm anonim şirketlerin MKK üzerinden e-GKS’yi kullanması ve elektronik genel kurul yapabilmesi mümkün. Uluslararası standartlar ile Avrupa Birliği Direktiflerine uygun ve dünyadaki örneklerinin ötesinde bir sistem olan e-GKS uluslararası bir yarışma olan Financial Sector Technology Awards yarışmasında birincilik ödülünü kazandı. Bu sistemle dünyada ilk defa sınır ötesi oy kullanmanın önündeki tüm engeller ortadan kaldırıldı.” dedi.

Şirketlerin İnternet Sitesi Kurma Zorunluluğu

 
Görüşmeler sırasında bağımsız denetime tabi şirketlere internet sitesi açma konusunda destek hizmeti sağlamak amacıyla MKK tarafından yürütülen Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcılığı konusuna da değinen Yücel; “İnternet sitesi açma ve belirli bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine özgüleme yükümlülüğü 1 Ekim 2013 tarihi itibarıyla başladı. Bu kapsamda internet sitesi kurma zorunluluğu bulunan şirketlerin yaklaşık yarısına hizmeti MKK sağlıyor. Bu hizmet ile Kanunun öngördüğü kamunun aydınlatılması ve şeffaflık hedeflerinin gerçekleştirilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.” dedi.
 
Yücel, elektronik ürün senedi uygulamasının İzmir’de pamuk ürününde hayata geçirildiğini, kısa süre içinde tüm lisanslı depo işletmelerinde bu uygulamanın başlatılmasının hedeflendiğini belirtti.

Müsteşar Yardımcısı Yücel, “Bu uygulama ile ürün senetleri tamamen elektronik ortamda alınıp satılabilecek, hisse senedi, altın ve döviz gibi bir yatırım aracı olarak kullanılabilecek ve teminat olarak gösterilerek bankalardan kredi alınabilecek. Böylece, tarım sektörünün finansal kaynaklara daha kolay erişmesi ve finansal piyasalarla entegre olması sağlanacak” diye konuştu.
 
İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi de, MKK tarafından yürütülen faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. MKK ile Bakanlığımız arasındaki işbirliği ile bugüne kadar başarılı birçok uygulamaya imza atıldığını belirten Coşkunçelebi, bundan sonra da MKK ile birlikte yürütülen çalışmaların devam edeceğini söyledi.
 
Tecrübesi ve teknik imkanlarıyla MKK’nın ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biri olduğunu kaydeden Coşkunçelebi, “Bakanlık olarak bu hizmetlerin yürütülmesi konusunda MKK ile birlikte çalışma tercihimizin ne denli doğru bir karar olduğunu bugün burada açık bir şekilde gördük” dedi.