Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TBMM Genel Kurulu'nda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bütçesinin sunumunu yaptı

13 Aralık 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TBMM Genel Kurulu'nda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bütçesinin sunumunu yaptı. Bakan Yazıcı, ülkelerin büyüklüğünün, gücünün, ekonomik performanslarıyla ölçüldüğünü belirterek, Türkiye'nin, dünyanın 16. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu hatırlattı.

Yazıcı, hedeflerinin, Türkiye'yi, "ticaretin en kolay ve güvenilir yapıldığı ülke haline getirmek" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2012 yılında ticaretinin 389 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Yazıcı, bütün bu faaliyetin gümrük kapılarında gerçekleştiğini kaydetti.

Hedeflerinin, Türkiye'yi "ticaretin en kolay ve güvenilir yapıldığı ülke" haline getirmek olduğunu ifade eden Yazıcı, bütün çalışmaların, bu iki anahtar sözcüğün odak noktasında sürdürüldüğünü dile getirdi.

OECD’ye göre dünya ticaretinde maliyetlerin yaklaşık yüzde 15’ini gümrük işlemlerinin oluşturduğunu, bu orandaki yüzde 1’lik bir azalmanın, dünya ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katkı sağladığını söyleyen Yazıcı, bir ülkede ihracat maliyetlerindeki yüzde 10’luk bir azalmanın, ülkenin toplam ihracatında yüzde 4,7’lik bir artış sağladığını kaydetti.

Bakanlığının teşkilat yapısıyla ilgili bilgi veren Yazıcı, bakanlığında 14 bin 756 personel görev yaptığını, personelin yüzde 85’inin lisans ve lisansüstü eğitime sahip olduğunu ve personelin yüzde 43’ünün 30 yaşın altında olduğunu bildirdi. Yazıcı, "Böylesine genç dinamik bir kadroyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz" dedi.

 

-"2013'te vergi 50 milyarı geçti"-

Belli özelliklere sahip ticaret erbaplarına "Onaylanmış Kişi Statüsü" vererek gümrüklerde beklemeyi azalttıklarını ve gümrük işlemlerini kolaylaştırdıklarını belirten Yazıcı, bugüne kadar gerekli şartları sağlayan 1847 ticaret erbabına “Onaylanmış Kişi Statüsü” verdiklerini söyledi.

Bu yıl uygulamaya başlanan "Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü" ile güvenilir firmalara önemli kolaylıklar tanındığını ifade eden Yazıcı, bu statüye sahip firmaların, ihracat işlemlerini gümrüğe gelmeden, kendi fabrikalarından yaptıklarını dile getirdi. 

Ocak-Kasım 2013 döneminde 5 milyon 10 bin 809 adet beyanname kapsamında dış ticaret işlemi yapıldığını aktaran Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, 2012 yılında, merkezi yönetim vergi gelirlerinin yüzde 20,84'ini sağladıklarını, 2013 yılı ilk 10 ayında tahsil edilen vergi miktarının da 50 milyar lirayı geçtiğini bildirdi.

Ortak Transit Sözleşmesi’ne taraf olarak; transit işlemleri açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma gelindiğini anlatan Yazıcı, "TIR Elektronik Ön Beyan Sistemi" getirdiklerini; "Hızlı Geçiş Hattı Uygulaması" başlattıklarını; "Tek Pencere Sistemi" ile de dış ticaret işlemleri için farklı kamu kurumlarından alınması gereken izin ve onaylar tek bir noktadan başvuru yaparak alınacağını kaydetti.

Kara sınır kapılarında, gümrük işlemleri ile diğer kurumların kontrollerinin aynı yerde yapılmasını sağlamak için "Tek Durakta Kontrol" projesini hazırladıklarını dile getiren Yazıcı, "Ortak Kapı Projesi’nin; Türkiye ile komşu ülkenin kara gümrük kapılarında, gümrük kontrollerinin tek aşamalı hale getirilmesini kapsadığını söyledi.

Gümrüklerde ihracat işlemlerinin yüzde 61’inin sadece 1 dakikada tamamlandığını vurgulayan Yazıcı, ortalama işlem süresi 2002 yılında 10 saatin üzerindeyken, 2013 yılının ilk 11 ayında bu sürenin 3 saat 57 dakikaya indiğini kaydetti.

Yazıcı, biri çok taraflı olmak üzere, 61 ülke ile Gümrük Alanında İşbirliği ve Karşılıklı İdari Yardım Anlaşmasının bulunduğunu ifade etti.

 

-"Dünyada ikinci"

 Türkiye'nin coğrafi ve jeostratejik konumu itibariyle kaçakçılık açısından önemli bir kavşakta olduğunu belirten Yazıcı, "Ancak kaçakçılıkla son derece etkili bir mücadele sürdürüyoruz" dedi.

2012 yılında uyuşturucu madde ve ticari eşyada toplam 743 milyon 732 bin lira değerinde kaçak yakalaması;  2013 yılında Kasım sonu itibariyle toplam 1 milyar 7 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu yakalaması gerçekleştirildiğini bildiren Yazıcı, Türkiye'nin, dünya eroin yakalamasında da 2. sırada olduğunu bildirdi.

Yazıcı, Güneydoğu Avrupa Bölgesi’nde 2012’de yakalanan eroinin yüzde 94’ünün Türkiye'de ele geçirildiğini dile getirdi.

 

-Sayıştay tartışması

 Bazı milletvekillerinin Sayıştay raporları üzerinden eleştiride bulunduğunu belirten Yazıcı, Sayıştay denetçilerinin yaptıkları çalışmanın yer aldığı dokümanın "Sayıştay raporu" olmadığını kaydetti. Milletvekillerince ifade edilen dokümanın böyle bir çalışma notu olduğunu belirten Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bu notta bakanlığıma yaptığı eleştirilerden biri şu: Gümrük Kanunu'nun 218. Maddesi'nde 'Gümrüklü yerler ve sahalarda, Gümrük Müsteşarlığı'nın ihtiyaç duyduğu alet, edevat, makine aksamını temin etmek zorundadır' deniliyor. Düşünebiliyor musunuz, bu kanun 1999'da yazılmış. Bir hukuk devletinde böyle kanun olmaz. Özel sektöre, kanun gücüyle, mükellefi olmadığı bir hususu yaptıramazsınız, bu angaryadır ve anayasaya aykırıdır. Mesela x-ray cihazı alınacak, 2,5 milyon Avro tutuyor bunlar, gelin bunu aldırın, nasıl aldıracaksınız? Sizin sunduğunuz rapor da bunu söylüyor. O notlar bu maddeyi değiştirmemize vesile olacak. Bu madde yürürlükten kalkacak, uygulama kabiliyeti yok."