Gümrüklerde Kaçağa Geçit Yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Suriyelilere insani ihtiyaçlarını karşılamalarına izin veriyoruz, ama silah ticareti yapmalarına kesinlikle izin vermedik” dedi.

04 Şubat 2013

Gümrüklerde Kaçağa Geçit Yok
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Suriyelilere insani ihtiyaçlarını karşılamalarına izin veriyoruz, ama silah ticareti yapmalarına kesinlikle izin vermedik” dedi.
Türkiye’den sadece insani ihtiyaç mallarının götürülmesine izin verilen Suriye’ye yasa dışı yollarla çok sayıda silahın sokulmak istendiği ortaya çıktı.
Suriye’deki iç karışıklığın başlamasından bu yana Suriye sınırındaki kapılarda sıkı kontrol önlemleri alan GAP ve Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Gümrükler Muhafaza, Kaçakçılık ve İstihbarat Birimleri, Suriye uyruklu kişilerin Türkiye’den ülkelerine yasa dışı yollarla sokmaya çalıştıkları çok sayıda silah ve mühimmat yakaladı. Bu silahlar arasında pompalı tüfekler, otomatik tüfekler, av tüfekleri, el bombaları, dipçikler ve binlerce mermi yer aldı.Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı“Suriyelilere insani ihtiyaçlarını karşılamalarına izin veriyoruz, ama silah ticareti yapmalarına kesinlikle izin vermedik” dedi.
2013’TE PATLAMA YAPTI
GAP ve Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Gümrük muhafaza ekipleri, Suriye’ye yönelik kara geçiş kapılarını yoğun denetim altında tutarken, Suriye’deki olayların patlak verdiği 2012 yılı başından itibaren bu kapılarda ciddi silah ve mühimmat yakalaması gerçekleştirdi.
Özellikle Öncüpınar, Karkamış ve Cilvegözü sınır kapılarında yapılan denetimlerde, 2012 yılında adeta cephanelik ele geçirildi. Yapılan aramalarda, 16 adet pompalı tüfek, 4 adet otomatik tüfek, 29 adet tek kırma av tüfeği yakalandı. Gümrük Muhafaza ekipleri, 2013 yılının ilk ayında da sınır kapılarında, 100 adet havalı tüfek, 49 adet av tüfeği, 2 adet uzun namlulu silah, 1 adet 9 mm tabanca, 2 adet kuru sıkı tabanca ele geçirdi.
Söz konusu silahlar ve mühimmat, Suriye’ye giriş yapmak isteyen Suriye plakalı araçlar ile Suriye uyruklu kişilerin üzerinde yakalandı.
ARA MAL İÇİN DEĞİŞİKLİK
Bakan Hayati Yazıcı, Suriye’deki olayların başlamasıyla birlikte Türk vatandaşlarının bu ülkeye geçişini engellediklerini, ancak Suriyeliler’in insani ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılaması için onların geçişini kolaylaştırdıklarını söyledi.
Yazıcı, “Oradaki bir Suriyeli’nin yiyeceğe ihtiyacı varsa, gelip Türkiye’de alışverişini yapmasını sağladık. Hatta bu konuda son dönemde değişiklik de yaptık. Başlangıçta sadece tüketim malıyken, şimdi ara mallarına da izin verdik.
Örneğin, spesifik bir talep; kişi evini yapmış, pencere-kapıyı yapacak, PVC kapıyı veya pencereyi alıp götüremiyor. Onun yerine paneller var, düz paneller.
Sırf o panellerin çıkışına da izin verdik. Gidip küçük imalatla bunu pencere veya kapı şekline dönüştürmesine imkan sağladık” dedi.