Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Yeni Kompleksinin Temeli Atıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün yeni kompleksinin temel atma törenine katıldı.

17 Eylül 2013

Büyükçekmece'de yapımına başlanan Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün yeni kompleksinin temel atma töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Temel atma töreninde, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Müsteşar Yardımcıları Sezai Uçarmak ve Neşet Akkoç ile bakanlığın tüm birimlerinin yöneticileri de bulundu. Törene ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Ak Parti İstanbul Milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, törende katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Artan dış ticaret hacmi dolayısıyla Halkalı Gümrük İdaresi'nin, Büyükçekmece'de inşasına başlanan yeni komplekse taşınacağını belirteren Yazıcı, "Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir" dedi.



Yazıcı, Halkalı Gümrük Müdürlüğü Tesisleri'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artan dış ticaret hacmi nedeniyle gümrük kapılarının modernizasyonuna büyük önem verdiklerini belirterek, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün ihtiyaçları karşılayabilmek adına Büyükçekmece'ye taşınacağını söyledi.

Halkalı Gümrük İdaresi'nin yap-işlet-devret modeliyle Büyükçekmece'de, toplam 217 bin 202 metrekarelik alan üzerine inşa edileceğini anlatan Yazıcı, "Proje yüklenicilerle gerekli görüşmeleri yaptık. Umuyorum ve diliyorum ki 2014 yılında, yerel seçimlerden sonra Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın da teşrifleriyle burada görkemli bir açılış töreni gerçekleştireceğiz" dedi.

Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün, 1983 yılında Sirkeci Gümrük Müdürlüğü’nün Halkalı’ya taşınmasıyla faaliyete başladığını anımsatan Yazıcı, "Ülkemizden Avrupa’ya kara ve demiryolu ile taşınan eşyanın büyük bölümünün gümrük işlemleri Halkalı Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilmektedir. 2011 yılında 376 milyar dolarlık toplam dış ticaret hacmimizin 40 milyar doları, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden yapılmıştır. 2012’de ise 389 milyar dolarlık toplam dış ticaretimizin 38 milyar doları Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar ülkemiz toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlasının Halkalı’dan yapıldığını göstermektedir" bilgisini verdi.

 


Her Yönüyle Çağdaş Ve Modern Bir Tesis Olacak


Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün şehir içinde kalması nedeniyle şehir trafiğinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini anlatan Yazıcı, şunları söyledi:

"Halkalı’ya gelen ve giden TIR’ların gümrük sahasına giriş ve çıkışlarında fiziki koşullar artık ihtiyaca cevap verecek düzeyde değildir. Ayrıca TIR'ların şehir trafiğine çıkış saatleriyle ilgili olarak belediyenin yaptığı zorunlu düzenlemeler taşıyıcı firmalarımızın iş akışını etkilemektedir. Tüm bu şartları göz önüne alarak Halkalı Gümrük Müdürlüğümüze yeni tesisler kazandırmak amacıyla yola çıktık. Bu tesislerin günümüzün ihtiyaçlarına olduğu kadar gelecek 10 yıllarda hızla büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçlarına da en iyi biçimde cevap vermesini dikkate aldık. Bugün ülkemizin ticaret hacmi en yüksek gümrük müdürlüklerinden biri olan Halkalı’nın önümüzdeki yıllarda ticaret kapasitesi daha da artacaktır. Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir."

Kompleks içinde idari  ve ticari binalar, geçici depolama alanları, tasfiyelik eşya ve kaçak eşya ambarları, soğuk hava deposu ve sosyal alanlar, kapalı devre kamera sistemi, araç tarama sistemi ve bagaj tarama ünitesi gibi uygulamaların bulunacağını belirten Yazıcı, "Kompleksimiz her yönüyle çağdaş ve modern bir tesis olacaktır" dedi.

Halkalı'da demiryolu taşımacılığına gümrük hizmeti vermek üzere Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü'nü tesis edeceklerini de açıklayan Yazıcı, "Oradaki Gümrük Müdürlüğü, Avrupa'ya özellikle demiryoluyla yapılan taşımalarda gümrük hizmetini vermeye devam edecek. Böylece demiryolu ile gelen eşyaya verilen gümrük hizmetlerinin devamlılığı sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

Modernizasyonu tamamlanan gümrük kapılarının "Yap-İşlet-Devret Modeli"yle yenilendiğini anımsatan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Kapılarımızın toplam yatırım tutarı 265 milyon 267 bin lira civarındadır. Çıldır/Aktaş, Dilucu, Kapıköy ve Esendere Gümrük Kapıları ile Halkalı Gümrük Tesislerinin, 'Yap-İşlet-Devret Modeli'yle yeniden yapılandırılmasına yönelik Uygulama Sözleşmesi’ni de 5 Temmuz 2012’de imzaladık. Bu idarelerin yatırım maliyet tutarı da toplam 248 milyon 785 bin lira. Hedefimiz, tüm gümrük idarelerimizde gümrük işlemlerini hızlandırarak, ticaretin kolay ve güvenli biçimde yapılmasını sağlamaktır."


Dış ticaretten toplanan vergiler içinde gümrüklerin önemli bir payı bulunduğuna işaret eden Yazıcı, "Ülke gelirleri içinde Türk gümrük idaresince tahsil edilen verginin payı büyüktür. Bununla birlikte hedefimiz vergilerin doğru ve adil biçimde toplanmasının yanı sıra ticaret erbabımızın iş ve işlemlerini kolaylaştırmaktır" diye konuştu.

Gümrük noktalarında işleyişi kolaylaştırmak amacıyla 10 Ocak'ta "Yetkilendirilmiş Yükümlü" statüsü uygulamasını başlattıklarını belirten Yazıcı, "Sertifika sahipleri bu statüye bağlı olarak 'ihracatta yerinde gümrükleme', 'izinli gönderici' ve 'daha az ve öncelikli muayene' kolaylıkları olmak üzere pek çok basitleştirilmiş ve hızlandırılmış usullere tabi olacaklardır. Bu uygulamalarla Türkiye’de ticari hayatta yeni bir dönem açıyoruz. Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsü, İhracatçı ve taşıyıcı firmalarımızın, gümrük işlemlerini kendi tesislerinden yapmalarına imkan sağlamaktadır" açıklamasında bulundu.


İthalatta Yerinde Gümrükleme Uygulaması

İhracat işlemlerinin yanı sıra ithalat işlemlerinde de yerinden gümrükleme uygulamasını faaliyete geçireceklerini aktaran Yazıcı, şöyle konuştu:

"Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahiplerinin ihracat işlemlerinde yararlanabildiği "yerinde gümrükleme" kolaylığının ithalat işlemlerine de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu düzenlemeyi 2013 yılı sonunda yürürlüğe koymayı planlıyoruz.

İthalatta yerinde gümrükleme uygulaması ile ithalatçı firmaların gümrük işlemlerini kendi tesislerinden yapabilmelerine imkan tanınacaktır. İthalatta yerinde gümrükleme sayesinde ise yetkilendirilmiş yükümlülerin ithalat eşyasının gümrük işlemleri, firmanın kendi tesislerinde yapılarak ithalat eşyası iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firma tesislerine sevk edilebilecektir. Eşya muayenesinin gerekli olduğu sınırlı sayıdaki durumlarda ise gümrük memurunca firmanın tesislerine gidilecektir."

Halkalı Gümrük Müdürlüğü Tesisleri'nin temel atma töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu ise, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin alt yapısını sağlamlaştırmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "2023 hedeflerimizin altyapısını sağlamlaştırmak için Halkalı Gümrüğü'nü Büyükçekmece Çatalca Bölgesi'ne taşıyoruz. 2005 yılından bu yana gümrük kapılarını modernize eden iştirakimiz Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ olarak Halkalı Gümrüğü'nü "Yap-İşlet-Devlet Modeli" ile yeniliyoruz" dedi.