Haller Modern Ticaret Alanlarına Dönüşüyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, MÜSİAD tarafından Antalya’da gerçekleştirilen “2023 Vizyonunda Tarladan Tabağa Hallerimiz” ana temalı Gıda ve Tarım Sektör Zirvesi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Hal Kanunu” ve getirdiği yenilikler hakkında konuştu.

02 Kasım 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, MÜSİAD tarafından Antalya’da gerçekleştirilen “2023 Vizyonunda Tarladan Tabağa Hallerimiz” ana temalı Gıda ve Tarım Sektör Zirvesi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Hal Kanunu” ve getirdiği yenilikler hakkında konuştu.

Ülkemizin yaklaşık 46 milyon tonluk üretimi ile dünyada sayılı sebze ve meyve üreticileri arasında yer aldığını vurgulayan Yücel, bunların %25’inin vatandaşlarımızın sofrasına ulaşmadan zayi olduğunu, kalan kısmın %70’inin ise kayıt dışı olarak pazarlandığının ifade ederek, “Bu mali kaybın, yeni Hal Kanunu ile getirilen düzenlemeler sonucunda Ülkemiz ekonomisine kazandırılması ve böylece Ülkemiz refahına katkı sağlanması en önemli hedeflerimizden birisidir.” dedi.
 
Yücel, 75 milyar TL’lik işlem hacmi ile Ülkemizin geleceği açısından sebze ve meyve ticareti sektörünün stratejik bir konumda bulunduğunu kaydetti. Hal Kanununun amaçlarından bahseden Yücel, “Kanun ve ikincil düzenlemelerle sektördeki kemikleşmiş sorunlara kalıcı çözümler getiren birçok yenilikçi uygulama öngördük.” diye konuştu.
 
Kanunla getirilen yeniliklerin başında Hal Kayıt Sistemi’nin geldiğini dile getiren Yücel, Hal Kayıt Sistemi’nin, sebze ve meyvelerin tarladan çıktığı andan itibaren sofralarımıza ulaşıncaya dek geçtiği tüm aşamalarda izlenmesine imkan verdiğini söyledi.
 
Yücel, Hal Kanunu ile sektörün denetlenmesi noktasında tüketicilere de aktif bir rol verildiğini ifade ederek, “Tüketicilerimiz artık, “ürün künyesi”ni kullanarak satın alacakları sebze ve meyvelerin üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici/işletmeye ait olduğunu ve varsa sertifika bilgilerini öğrenebilecektir.” dedi.
 
Toptancı hallerinin pazarlama sisteminin temelini oluşturduğuna değinen Yücel, hallerin modern ticaret alanları haline dönüştürülmesini sağlamak amacıyla Hal Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde çok önemli düzenlemeler öngörüldüğünü belirtti. Bu kapsamda, hallerin taşıması gereken asgari alt yapı özellikleri, yönetimi ve denetimi, satış işlemlerinde uyulacak esaslar ile mevcut toptancı hallerinin yeni mevzuata uyumuna ilişkin hususların net olarak ortaya konulduğunu ve halleri öngörülen standartlara kavuşturmaları konusunda geçiş süreleri öngörerek belediyelere kolaylık sağlandığını kaydeden Yücel, bu süreler içinde Kanunda belirtilen asgari koşulları sağlamayan hallerin, idari para cezası ve faaliyet durdurma yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabileceğini hatırlattı.
 
Yine bu Kanunla,  pazar yerlerinin de çağdaş bir sisteme kavuşturulması ve işletilmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını ifade eden Yücel, “Tüketicilerimiz artık daha düzenli, modern ve hijyenik bir ortama sahip yerlerde alışveriş yapabilecek, meslek mensuplarımız daha iyi şartlarda ticari faaliyetlerini sürdürebilecektir.” dedi.